Gonžarjeva peč – kratka, a sladka ferata za izkušene

Ferata Gonžarjeva peč v Vinski Gori velja za eno najtežjih pri nas. Uradno je bila odprta leta 2011 in je kar nekaj let veljala za najtežjo športno ferato pri nas, saj je ocenjena z oceno D/E. Gonžarjeva peč velja sicer za prvo pravo težko športno ferato v Sloveniji.

Premagovanje prvega ključnega dela ferate čez gladko plato. | FOTO: Damijan Kovač

Ferata je priljubljena tudi zato, ker ima precej kratek dostop, saj je od parkirišča do vstopa zgolj 15 minut hoje. Že takoj na začetku vas bo pričakal vertikalen vstop, ocenjen s C, nato sledi prvi ključen del ferate, gladka plata z oceno D/E, kjer praktično ni stopov, zato bi vam priporočila, da plezate v plezalnikih. Takoj za njim težavnost malo popusti, a ima še vedno oceno D. Sledi lažji prehod v drugi ključni del ferate, previs z zelo slabimi stopi in oceno E.

Plezanje drugega težkega dela ferate, tik pred koncem. | FOTO: Damijan Kovač
Med najtežje športne ferate pri nas spadajo Spodnji plot na Zelenici (2015), ferata Jermanca v Gozd Martuljku (2019) in ferata na Češko kočo (2014).
Na skici ferate sta izpostavljena dva ključna, najtežja dela. | FOTO: Tadeja Magdič

Ko pridete do vrha ferate, vas bo pričakal izjemen razgled na podeželje Šaleške doline. Spočijete si lahko na klopi, nato sledi sestop po lahki poti levo od klopi. Ferata je zavarovana zgolj z jeklenico, brez dodatnih varoval, speljana pa je po zelo kakovostni skali brez umetnih oprimkov in stopov.

Malo naprej od vstopa v ferato je tudi staro plezališče Lipje, ki je bilo dlje časa zapuščeno in ga sedaj s pomočjo Projekta OSP znova opremljajo.

Dostop do ferate je iz naselja Vinska Gora in je dolg približno 15 minut. | FOTO: Tadeja Magdič
Kako priti do ferate Gonžarjeva peč?

Z glavne ceste za Velenje zavijete desno za naselje Vinska Gora. Peljete se po lokalni cesti do velikega parkirišča ob cerkvi, kjer pustite vozilo. Od tu vas bodo do ferate vodili lepo vidni smerokazi.

Koordinate do parkirišča: 46.348528, 15.173083

Koordinate ferate: 46.3509382, 15.1671044
Ves čas sicer kratkega plezanja vas bodo spremljali izjemni razgledi na pokrajino. | FOTO: Damijan Kovač

Ferata ima eno slabost: je precej kratka, meri približno 70 metrov. Menim, da ferata lahko služi kot neke vrste preizkus vaše glave, če ste pripravljeni na dolge in težke ferate – je dober trening za glavo in telo. Ne pričakujte, da se boste tukaj naplezali, vas pa zagotovo čaka lep popoldanski izlet.

Ferata je sicer lepa in težka, a za moj okus prekratka, saj sem se šele ogrela, ko je bilo plezanja že konec. Ferato priporočam, saj je adrenalinska, zelo prav pa vam bosta prišla plezalsko znanje in moč v rokah.

NATISNI ČLANEK