Seznam TOP dogodivščin v Braziliji

Brazilija je približno 420-krat večja od Slovenije. Da bi jo doživeli v vsej njene lepoti, bi potrebovali več mesecev – pa nam je verjetno še v tem času ne bi uspelo v celoti raziskati. V nadaljevanju prilagam seznam aktivnosti, za katere sem prepričana, da vam bodo všeč. In vam tako vsaj malo olajšam načrtovanje vašega sanjskega potovanja po Braziliji.

São Thomé das Letras | FOTO: Tadeja Magdič

Mestece São Thomé das Letras

Naj vas pritegnejo magnetične sile majhnega mesteca São Thomé das Letras s približno 6.600 prebivalci, ki velja za enega najbolj odštekanih in hipijevskih mest v Braziliji. Njegovo magičnost boste odkrivali v prisotnosti hipijevske glasbe ob sončnem zahodu na “piramidi”.

Magični slapovi Cacheira Vale das Borboletas

Obiščite skrite slapove Cacheira Vale das Borboletas v okolici mesteca São Thomé das Letras, kar prevedeno pomeni slapovi metuljev. Zelo so priljubljeni predvsem med brazilskimi turisti.

Slapovi so bili dobrodošla osvežitev v vročih dneh potovanja. | FOTO: Tadeja Magdič

Nezemljani Varginhe

Naj vas poskuša prepričati mesto Varginha, kamor so leta 1996 prišli nezemljani. Brazilska vlada pa naj bi še vedno vse skupaj skrivala. Nekaj za ljubitelje teorij zarote, prebivalci pa vam bodo na ta račun povedali marsikatero sočno zgodbico. Vpliv zelenih bitij se čuti tudi v mestu São Thomé das Letras.

Zaplešite na najznamenitejšem karnevalu na svetu

Noči preživite na največjem karnevalu v Riu de Janeiru in si oglejte parado najboljših samba šol na znamenitem sambodromu.

Tekmovanje med šolami sambe | FOTO: Tadeja Magdič

Neokrnjena narava zvezne države Minas Gerais

Naravni biseri in nacionalni parki Bela Horizonteja v regiji Minas Gerais so več kot vredni ogleda. Pojdite na kakšen pohod ali plezat. Ne prezrite mest, kot sta Sabara in Ouro Preto, ki sta bili nekoč po zaslugi izkopavanja zlata najbogatejši v celi Braziliji. Belo Horizonte pa se je v zgodovino športa zapisal kot eno od prizorišč tekem svetovnega nogometnega prvenstva.

Za nogometne sladokusce

Ljubitelji nogometa morate poleg nogometnega spomenika, stadiona Maracana, obiskati tudi rojstno mesto enega najbolj legendarnih brazilskih nogometašev Peleja, mesto Três Corações.

Nogometno svetišče | FOTO: osebni arhiv

Rio de Janeiro

Vsaj nekaj dni si rezervirajte za odkrivanje Ria de Janeira.

Lokalne specialitete

Nujno morate poskusiti tradicionalno kokosovo vodo in sok iz trsja ter njihove acai jagode, ki vam jih bodo postregli v krožniku z granolo ali tapiokinimi kosmiči. Poskusiti morate seveda tudi capirihno, tradicionalno brazilsko alkoholno pijačo iz limete in cachaçe. Malo manj mamljiva bo morda pijača, v kateri so namočene kače in pajki.

Obisk favel

Favele sicer veljajo za najbolj revne in nevarne predele Ria de Janeira in ostalih brazilskih velemest. Če želite obiskati katero, potem priporočam obisk favel Rochinija in Vidigal, ki sta turistom najbolj prijazni faveli in sta svoja vrata že pred leti odprli turistom. Organiziran ogled stane približno 20 evrov.

Spust po vrvi v parku Tijuca Forest | FOTO: Tadeja Magdič

Nekaj za adrenalinske odvisneže

Za vse, ki imate radi adrenalin, priporočam adrenalisnki spust po vrvi z mostu na razgledni točki Mirante das Canoas, s katere se razprostira prečudovit razgled na Rio de Janeiro. Je tudi izhodiščna točka za pohod v gozd Tijuca Forest. Tukaj sva se s Felipejem spuščala z mostu po vrvi.

Prisrčna Floripa

Otok Florianopolis, ki ga domačini ljubkovalno imenujeno kar Floripa, počasi, a zagotovo pridobiva na priljubljenosti. Nekateri popotniški portali ga celo uvrščajo na vrh seznama najlepših otokov Južne Amerike.

V baru Arante | FOTO: Tadeja Magdič

Pustite svoje sporočilo v “baru s sporočili”

Na stenah bara, ki se nahaja na plaži vasice Pantano do Sul, najdete na tisoče sporočil v vseh možnih jezikih. Gre sicer za znamenito ribjo restavracijo na Floripi, ki se imenuje Arante, Bar and Restavurante Frutos de Mar. Lokalci pravijo, da vam bodo v restavraciji postregli najboljšo morsko hrano, ki jo ribiči prinesejo neposredno iz morja. Svoje sporočilo lahko pustite tudi vi.

Poiščite svoj raj na zemlji

Plaža Lagoinha do Leste (Praia de Lagoinha do Leste) velja za eno lepših na otoku Floripa. Dobra obutev je tukaj zaželena, saj je pot precej drseča in lahko tudi nevarna. Do plaže je treba hoditi približno dobro uro skozi gost gozd. Trud bo poplačan, saj boste na plaži skoraj zagotovo sami.

Osamljena plaža Lagoinha do Leste | FOTO: Trevor Bell

Ostale zanimivosti …

Resnično težko se je odločiti, kaj si želite početi in ogledati, a če želite čim bolje izkoristiti potovanje, potem je že dobro vedeti. Na mojem neizpolnjenem seznamu ostaja obisk mogočnih slapov Iguazú na tromeji oziroma na sotočju rek med Brazilijo, Argentino in Paragvajem.

Amazonija in njeno glavno mesto Manaus sta osrčje brazilskega amazonskega pragozda. V Manausu se v reko združita sladka in slana voda.

Naravno območje Pantanala, ki je bilo leta 2000 uvrščeno tudi na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, je največje območje močvirij. Nekateri ga imenujejo tudi najbolje varovana skrivnost Brazilije. Čeprav vso pozornost pobere Amazonija z glavnim mestom Manaus, pa Pantanala zagotovo ne gre spregledati, sploh če želite videti divje živali in doživeti brazilsko naravo malo drugače.

NATISNI ČLANEK