5 razlogov, zakaj obiskati neokrnjeno naravo Kočevske Reke

Zakaj ne bi šli na izlet v Kočevsko Reko, območje, ki velja za najbolj gozdnatega pri nas, najbolj divje in o katerem se najpogosteje pogovarjamo, ko govorimo o medvedih? A Kočevska Reka je veliko več kot to. Je eno najbolj pristnih in najlepše ohranjenih območij v Sloveniji, kar sem jih kdaj obiskala. Očaralo pa me je s prečudovito in neokrnjeno naravo in dobro energijo, ki pomirja.

Kočevski gozd vas po prijetno presenetil. | FOTO: Tadeja Magdič

Obstaja vsaj pet dobrih razlogov za raziskovanje tega odročenega kraja.

  • Pragozdovi in naravni rezervati, kot recimo Pragoz Krokar
  • Borovška naravoslovna pot
  • Številne naravoslovne učne poti
  • Narcise na Krempu
  • Reško jezero in življenje ob njem
Borovška naravoslovna pot poteka ob obrobju pragozda Krokar. | FOTO: Damijan Kovač

Pragozdovi in naravni rezervati: pragozd Krokar

Pragozd Krokar velja za enega najbolje ohranjenih in nedotaknjenih območij v regiji. Vstop v pragozd je človeku prepovedan, še najbližje mu boste prišli, če se odpravite po borovški naravoslovni učni poti. Gre za sprehod v pradavnino, kjer boste hodili med starimi bukvami. Pohodna pot po obrobju pragozda je tudi edina, po kateri se lahko približamo gozdu. 

Borovška naravoslovna pot: najbrž najbolj znana učna pot

Borovška krožna učna pot je verjetno najbolj znana prav zato, ker se praktično dotakne pragozda Krokar. Dobrih 7 kilometrov dolga pot vas bo ponesla med stoletne bukve in smreke. V spodnjem članku sem zbrala nekaj informacij, kje lahko parkirate svoj avto in v katero smer se je najbolje odpraviti.

Učne naravoslovne poti Kočevske Reke

Borovška potem je le ena od urejenih poti. V okolici Reškega jezera se boste lahko lotili Orlove poti, ki je označena z orlovo glavo in je bila urejena leta 2017. V okolici so potem še gozdna Učna pot na Rožni studenec, označena s sovo, Roška pešpot z oznako medveda. Zelo mi je všeč tudi njihovo označevanje poti – vsaka ima svojo markacijo, ki zelo domiselno vodi pohodnike po poteh.

Več podrobnih informacij o samih poteh, kako dolge so in kje potekajo, boste našli na tej povezavi.

Narcise na Krempu

Krempa in travniki tik pod njegovim sedlom so znani kot najjužnejše rastišče narcis pri nas. Cvetijo maja, ko pobelijo tamkajšnje gorske travnike, ki segajo vse do roba kanjona reke Kolpe. Pred drugo svetovno vojno so območje zaradi naravnih lepot in narcis poimenovali kar kočevska Švica.

Na Kremparskem sedlu boste lahko maja občudovali narcise. | FOTO: Tadeja Magdič
Kje rastejo narcise pri nas?

Sicer jih lahko najdemo v Karavankah, kjer je najbolj znano rastišče Golica, najdemo jih tudi v Julijcih, na nižinskih poplavnih travnikih ob reki Muri, na Kočevskem, na Krasu in v Istri.

Narcisa je sicer na seznamu zaščitenih rastlin pri nas.

Narcise maja pobelijo travnike Krempe, ki velja za najjužnejše nahajališče pri nas. Travnik je bil že dlje časa priljubljena izletniška destinacija, sedaj pa je zavarovan kot naravni rezervat.

Prečudovito Reško jezero, kjer boste našli mir. | FOTO: Damijan Kovač

Reško jezero in življenje ob njem

Umetno jezero tik ob Kočevski Reki je še najbolj znano po tem, da lahko tukaj z malo sreče opazite orla zlatorepca, ki preletava jezero. Pa tudi sicer je sama okolica jezera mistična in polna različnega življenja tako v vodi kot na površju.