Koristni potovalni nasveti za Galapaško otočje

Za potovanje na arhipelag Galapaškega otočja je nekaj zelo specifičnih zahtev, tudi zato je dobra organizacija že pred odhodom ključna, da se izognete težavam na poti. Spodaj je zbranih nekaj pomembnih in koristnih potovalnih nasvetov.

Splošni potovalni pogoji za Galapagos

Za vstop na Galapagos boste morali izpolnjevati določene pogoje, ki jih najdete v spodnji tabeli. Ali vas bodo nato na letališču tudi vprašali po njih, pa ni nujno. Pokazati boste morali le povratno letalsko karto, plačati vstopnino v narodni park in kupiti imigracijsko kartico.

Uradni pogoji za vstop na Galapaško otočje:

– Povratna letalska karta (nakup enosmerne karte za tujce ni mogoč)
– Potrdilo o plačani namestitvi na Galapagosu
– Urejeno potovalno zavarovanje za čas potovanja na Galapagosu
– Plačana vstopnina v narodni park (gotovina)
– Imigracijska kartica (gotovina)
– Vaš potni list mora biti veljaven vsaj še 6 mesecev po prihodu.
Galapagos je živalski vrt na prostem. | FOTO: Tadeja Magdič

Obstaja še nekaj ostalih omejitev:

– Domače živali niso dovoljene na poti.
– Potniki iz Slovenije in večine ostalih evropskih držav VIZE ne potrebujemo.
– Na Galapagosu lahko ostanete največ 90 dni.

Pred organizacijo potovanja nujno obiščite uradno spleno stran otočja in preverite pogoje za vstop. Lahko, da se bodo spremenili.

Nakup letalske karte

Na otočje lahko letite le iz Quita ali Guayaquila na celinskem Ekvadorju, mednarodni leti neposredno na otočje niso mogoči. Letalska vozovnica pa vas bo stala med 350 in 400 ameriškimi dolarji, kar je povsem običajna cena. Ko boste kupovali vozovnico, morate paziti, da kupite pravo. Obstaja razlika v nakupu vozovnice za domačine z ekvadorskim državljanstvom in za tujce. Domačini za vozovnico namreč plačajo manj.

Opozorilo pred nadaljnim nakupom vozovnice | FOTO: Tadeja Magdič

Če boste kupili napačno vozovnico, vam grozi, da boste na letališču plačali 150 amerških dolarjev kazni.

Na otočje letijo letalske družbe Latam, Avianca in Tame. Mednarodni leti neposredno na otočje niso mogoči, nujno morale leteti z enega od dveh letalič v Ekvadorju.

Bodi previdni pri nakupu vozovnice | FOTO: Tadeja Magdič

Strogi pregledi

Galapagos ima izjemno krhek ekosistem, ki ga oblasti poskušajo kar se da zaščititi, na otokih pa veljajo stroga pravila obnašanja in postopki.

Prtljago vam bodo strogo pregledali na letališču v Quito ali Guayaquilu. Na prtljago vam bodo po pregledu nalepili zelen listek, ki ga ne smete pretrgati ali odstraniti.

Pred pristankom na lokalnem letališču na Galapagosu bodo vašo prtljago še dodatno dezinficirali s posebnimi sredstvi na letalu. Pred pristankom pa bodo stervadese poškropile prtljago s posebnim dezinfekscijskim sprejem.

Podroben pregled tudi s psi vas nato čaka še ob prihodu na letališče na otočje.

Strogi pregled prtljage s psmi | FOTO: Damijan Kovač

Ob vsakem premiku z otoka na otok, prav tako pa tudi, ko boste zapuščali en otok in se vračali na drugega, vam bodo ponovno pregledali prtljago. Na otok je strogo prepovedano prinašati zelenjavo in sadje, pa tudi zemljo na vaših čevljih.

Če vas dobijo, da »tihotapite« nekaj, kar je prepovedano, recimo določeno sadje, vas lahko doleti več sto ameriških dolarjev visoka denarna kazen. Brez usmiljenja. Niti ne poskušajte tihotapiti česa sumljivega, še najmanj pa drog.

Ekosistem na otočju je izjemno krhek. | FOTO: Tadeja Magdič

Edino ob izstopu z otočja, ob vrnitvi nazaj na celinski Ekvador, vas ne bodo pregledali.

Ko boste prispeli na letališče na Baltri, imejte seboj kaj gotovine, najprej za vodni taksi, nato pa še za taksi ali avtobus do mesta Puerto Ayora. To je žal edina pot. Prav tako se boste na trajekt lahko vkrcali le s pomočjo vodnih taksijev, ki vas bodo s pomola za en dolar zapeljali nekaj deset metrov do vaše ladje. 

Namestitve na Galapagosu

Namestitve na Galapagosu so po večini dvo- ali tropostljene sobe, večposteljnih sob oziroma tako imenovanih apartmajev ne poznajo. Namestitve na Galapagosu so dražje od celinskega Ekvadorja. Midva sva na otoku Santa Cruz, ki je najcenejši in najbolj turističen, dobila sobo v hostlu za 30 ameriških dolarjev na noč, na otoku Isabela pa za 40 ameriških dolarjev. Naseljena sta še dva otoka, in sicer otok San Cristobal, kjer so cene podobne tistim na Santa Cruzu, in otok Floreana, ki pa je zaradi manjšega števila namestitev dražji.

Plačevanje in dvigi gotovine na otočju

Dvigovanje gotovine na Galapaškem otočju je prav poseben obred. Nekaj bankomatov je samo na glavnem otoku Santa Cruz. Vsak večer je bila pred temi bankomati gneča, zgodilo se je tudi, da je gotovine tisti dan zmanjkalo. Prav smešno je bilo, kako so ljudje v vrsti čakali, da so lahko prišli do svojega denarja.

Dvoposteljna soba v Puerto Ayori | FOTO: Tadeja Magdič

Večina hostlov na Galapagosu sprejema samo gotovino, prav tako je plačevanje zgolj z gotovino mogoče na otoku Isabela in ostalih otokih. Pa tudi sicer se na otočju bolj ali manj posluje samo z gotovino. Na ostalih otokih bankomatov ni, preden zapustite Puerto Ayoro si zato priskrbite dovolj gotovine. Je pa k sreči možno plačevanje s karticami v trgovinah na Santa Cruzu.

Ostali koristni nasveti …

Potovalna slabost – nujno imejte pri sebi tablete proti slabosti, tam jih v lekarni dobite za 1 dolar in so zelo učinkovite. Potovanja na posebnih manjših trajektih oziroma hitrih čolnih med otoki znajo biti pestra, morje pa precej razburkano.

Na Galapagos nujno vzemite podvodni fotoaparat ali kamero. Življneje pod gladino je eno najbolj pestrih in želeli si boste posneti kakšno fotografijo.

Posebno vstopnino oziroma pristojbino boste morali plačati tudi ob prihodu na otok Isabela. Midva sva morala plačati 10 dolarjev na osebo.

Cene kave v lokalih so na Galapagosu izjemno visoke – za ledeno kavo v barčku sem pačala kar 11 ameriških dolarjev.

Potujte čim bolj vzdržno in okolju prijazno 

Poseljeni so zgolj štirje otoki: glavni je Santa Cruz, potem so tukaj še otoki San Cristobal, Floreana in največji Isabela. Letališče je na otoku Baltra, ki se pravzaprav tesno drži Santa Cruza, in na San Cristobalu. Med otoki dnevno vozijo redne linije posebnih mini trajektov, ki še najbolj spominjajo na hitre čolne.

Edinstveni živalski svet na Galapagosu | FOTO: Tadeja Magdič

Galapagos je nekoč veljal za eksluzivno destinacijo, rezervirano izključno za peščico, danes pa je otočje precej bolj dostopno ostalim popotnikom. To ima seveda za otočje tudi negativne vplie, največji je prav množični turizem, ki je seboj prinesel marsikatero nevarnost in negativen vpliv na okolje in živalski svet.

Spodaj je nekaj preprostih, a zelo učinkovitih nasvetov za zmanjšanje našega vpliva na ta krhek in edinstven ekostistem.

Varujte krhek galapaški ekosistem! | FOTO: Tadeja Magdič

Držite se poseljenih otokov. 

Na otokih je omejena uporaba plastike, nujno jo reciklirajte. Držite se tega!

Ne smetite.

Upoštevajte vsa stroga pravila potovanja med otoki in pravila obnašanja.

Ne uničujte rastlinja, ne hranite živali in se jih ne dotikajte, občudujte jih le od daleč.

Spoštujte naravo, živali, rastline, domačine.

Spoštujte vsa pravila obnašanja! | FOTO: Tadeja Magdič

Ne prenašajte sadja in zelenjave med otoki.

Raziskujte otoke s kolesom in peš – s tem boste najbolj ekološki.

Namesto dragega križarjenja se odločite za bivanje na poseljenih otokih. Največ škode namreč naredijo prav križarke. Privoščite si morda samo en izlet na otok.

Živali in naravo občudujte z razdalje! | FOTO: Tadeja Magdič
NATISNI ČLANEK