Obisk Reškega jezera, kjer lahko z malo sreče opazujete orla belorepca

Reško jezero se nahaja neposredno v Kočevski Reki in je pravi raj za mirno opazovanje narave in življenja ob jezeru. V njegovi neposredni okolici so postavljene tri lesene opazovalnice. Z malo sreče pa boste tukaj lahko opazovali tudi orla belorepca, ki si v jezeru nabira hrano. Ujeto med kočevske gozdove je jezero registrirano kot naravni rezervat, okoli njega pa so urejene učne poti, ki jih lahko prehodite. Reško jezero je umetno, je majhna oaza, kjer boste našli svoj mir in spokojnost.

Ob Reškem jezeru boste našli mir in spokojnost, brez gneče. | FOTO: Damijan Kovač

Reško jezero predstavlja neprecenljivi habitat, saj so v in ob jezeru svoj prostor našle številne rastlinske in živalske vrste, med drugim tukaj najdemo sive in bele čaplje, race mlakarice, ponirke, občasno zaidejo sem tudi kormorani in eden najredkejših orlov, orel belorepec. V bližini jezera naj bi gnezdil en par orlov. V jezeru pa so se naselile ščuke, smuči, krapi, linje, klene, rdečeperke in ostriže.

Tudi sicer na območju Kočevskega Roga živijo zanimive živalske vrste, nekatere najdemo samo še tukaj – med te sodijo sova kozača, ris, alpski kozliček in veliki navadni netopir.

Iz lesenih opazovalnic lahko opazujete življenje ob Reškem jezeru. | FOTO: Damijan Kovač
    Strogi režim obnašanja ob Reškem jezeru:
  • Kampiranje ob jezeru in v rezervatu ni dovoljeno.
  • Ribolov in druge športne dejavnosti so dovoljene samo v spodnjem delu jezera, do opozorilne table, zgornji del jezera je mirna cona, namenjena gnezdenju ptic; gre za pomemben življenjski prostor živali.
  • Uporaba opazovalnic je dovoljena na lastno odgovornost, prepovedano je njihovo uničevanje. 
  • Iz rezervata ničesar ne smemo odnašati in ničesar puščati, prepovedano je tudi povzročati hrup.

Kako je nastalo Reško jezero?

Leta 1978 so uresničili idejo o zajezitvi potoka Reški potok, ki teče po dolini pod Kočevsko reko, po kateri je naselje tudi dobilo ime. Na pretežno kraškem območju so nekoč postavili tri mline in žago, ki so obratovali do druge svetovne vojne, njihovi ostanki pa so vidni še danes. Po postavitvi betonske pregrade je nastalo jezero, ki ga polnijo več izvirov na vznožju hriba in hudourniki, ki pritečejo z okoliških hribov.

Reško jezero je zaščiteno kot naravni rezervat, zato tukaj veljajo stroga pravila obnašanja. | FOTO: Tadeja Magdič

Opazovanje orla belorepca

Orel, ki je znan po svojem belem perju na konici repa in peruti, boste najlažje opazili v zgodnjih jutranjih in pozno popoldanskih urah, ko v okolici nabira hrano in preletava Reško jezero. Med obiskom sva ob nabrežju srečala domačina, ki nama je razložil, da naj bi sicer bila dva para, ki gnezdita v bližini, a da je sam prepričan, da gre zgolj za enega. 

Informacijska tabla, na kateri najdete lokacije treh opazovalnic. | FOTO: Tadeja Magdič

Gre za našo največjo ujedo. Za opazovanje življenja so bile zgrajene tri namenske opazovalnice in midva sva imela kar malo sreče, saj sva po le nekaj minutah opazovanja videla orla, ki je hitro preletel jezero in nato izginil.

Ob jezeru je urejena tudi naravoslovna učna pot, ki nosi njegovo ime – Orlova pot. Orel belorepec je ena največjih ujed, ki potrebuje mir, še posebej je občutljiva v času gnezdenja, zato gre bolj za simbolno poimenovanje. Boste pa orla z malo sreče lahko opazili med preletavanjem jezera.

Midva sva najin izlet v pragozd Krokar dopolnila s krajšim postankom ob Reškem jezeru. In je bila super ideja.

NATISNI ČLANEK