Karneval v Riu de Janeiru: seksi Brazilke v razkošnih kostumih vsako leto privabijo na milijone obiskovalcev

Razkošni kostumi vseh barv in oblik, ogromno gole kože, seksi gibi sambe v ritmih južnoameriške glasbe – češnjica na torti je tekmovanje med najboljšimi brazilskimi šolami sambe. Nekateri ga imenujejo tudi največji šov na svetu. Prvič je bil karneval v Riu de Janeiru prirejen že davnega leta 1723, od takrat pa je postal eden največjih simbolov Ria de Janeira, Brazilije in celotne Južne Amerike.

Na sambodromu je le malo prepuščenega domišljiji. | FOTO: osebni arhiv

Osrednji del karnevala predstavlja znamenita parada šol sambe, ki se je vsako leto udeleži okrog 200 šol in poteka po aleji sambodroma, na vsaki strani obdani s tribunami in VIP ložami. Vsako leto zapleše več kot 70 tisoč plesalcev, ki se na ta dogodek pripravljajo vse leto. Osrednja dogodka, ki postrežeta z najboljšimi predstavami, potekata v nedeljo in ponedeljek, ko nastopajo zmagovalci preteklega leta, in takrat so vstopnice tudi najdražje. En nastop traja natanko 80 minut, v njem pa nastopa približno 400 nastopajočih. Del nastopa so poleg profesionalnih plesalk in plesalcev sambe tudi povsem navadni obiskovalci karnevala.

Od leta 1984 osrednji del karnevala – tekmovanje med šolami sambe – poteka na znamenitem sambodromu. Tako je namreč odločila brazilska vlada.

Vsako leto izberejo temo parade, čemur sledijo šivanje kostumov, postavitev scenografije in oblikovanje koreografije – vse skupaj traja približno eno leto in domišlja tu resnično ne pozna meja. In vse to se nato tudi ocenjuje. Vstopnico za karnevaski spektakel na znamenitem sambodromu, za parado in tekmovanje, na katerem se med seboj pomerijo najboljše samba šole in ki je osrednje dogajanje karnevala, lahko kupite na njihovi uradni spletni strani.

Več o nakupu vstopnice, paradi sambe šol na sambodromu, cenah in terminu si preberite v članku Kje kupiti vstopnico za obisk najbolj znanega pustnega karnevala na svetu.

Rajanje na sambodromu traja vso noč, do petih zjutraj. | FOTO: osebni arhiv

Cena je odvisna predvsem od tega, kje bi želeli sedeti – boljši sedeži pomenijo višjo ceno. Najboljši pogled na razkošne plesne predstave boste imeli iz sprednje vrste. Najprej potekajo predtekmovanja, sledi osrednji del najboljših samba šol in na koncu še parada zmagovalcev. Cene se pričnejo pri približno 50 evrih in gredo v višave, tudi do več tisoč dolarjev. Pa brez panike – če nimate karte, jo boste skoraj zagotovo lahko kupili v vašem hostlu ali kakšnem preprodajalcu. Vendar bo cena, pričakovano, nekoliko višja.

Pustni karneval, kot ga poznamo danes, je bil nekoč značilen le za Rio de Janeiro in Salvador, šele kasneje pa so ga prevzela tudi ostala brazilska mesta, kot je Belo Horizonte. Danes pa boste pustne povorke našli praktično v vsakem brazilskem mestu.

Na karnevalu v mestu Belo Horizonte z Brazilko Kelry | FOTO: Tadeja Magdič

Kot zanimivost, nastopajoče na osrednjem delu karnevala boste z njihovimi vpadajočimi kostumi srečevali povsod, na avtobusih, cestah in podzemni železnici. Z veseljem se bodo tudi fotografirali z vami.