Spodnji plot na Zelenici – ferata za močne in pogumne

Končno nama je uspelo. Splezati najtežjo slovensko športno ferato – Spodnji plot na Zelenici. Moram priznati, da mi je ferata na slikah izgledala veliko težja in bolj nevarna, kot je v resnici. Seveda si zasluži pravo oceno E, saj je recimo težja od Jermance, primerljiva je z Gonžarjevo pečjo, ki pa je vseeno, po mojem mnenju, za odtenek lažja od Spodnjega plota. Ferata Spodnji plot bo pravi preizkus, ali ste pripravljeni za težje športne ferate ali ne. Tako fizično kot psihično.

Takoj na začetku težkega dela vas bo pričakala gladka plata. | FOTO: Damijan Kovač

Je že res, da je ferata precej kratka, samega plezanja je zgolj za 75 metrov, pa vendar je Spodnji plot na Zelenici z naskokom najtežja športna ferata pri nas, ki nudi prave plezalske užitke. Pustila sem si jo skoraj za konec. Najslajše za konec, kot radi rečemo. Ne vem, ali je šlo zgolj za naključje ali morda zato, ker sem dejansko imela tremo pred plezanjem te ferate. Vsekakor pa sem jo zelo spoštovala. Ferata je zaradi svoje izjemne zahtevnosti primerna le za izkušene plezalce in gornike, ki imajo precej moči v rokah in dobro plezalno tehniko.

Spodnji plot je kratka, a zares težka ferata. | FOTO: Damijan Kovač

Opis ferate Spodnji plot

Ferata je bila uradno odprta septembra leta 2015. Primerna je le za najbolj izkušene in telesno pripravljene plezalce in gornike. Obstajata dve različici ferate, ki imata skupno izhodišče in se po 35 metrih, torej na slabi polovici, razcepita na lažjo in težjo varianto. Prva, lažja ferata, doseže oceno D oziroma v zgornjem delu oceno C, desna pa ima na več mestih oceno E.

Ferata Spodnji plot

Težavnost:
Učna zavarovana pot po levi strani je dolga 113 metrov in ima oceno D.
Športna zelo zahtevna plezalna pot po desni strani je dolga 75 metrov in ima oceno E.
Dolžina: višinska razlika je 90 metrov, dolžina jeklenice skupaj z obema krakoma pa znaša 180 metrov.
Čas plezanja: 25–40 minut (odvisno, katero težavnost boste plezali in koliko izkušenj imate)

Koordinate parkirišča: 46.431539, 14.260038
Koordinate Doma na Zelenici (izhodišče): 46.4293742, 14.233661

Prvi del ferate je do razcepa skupen tako lažji kot težji varianti in nam že takoj po vstopu postreže s plezalnim odsekom – slabih deset metrov visok stolp z oceno D. Potem se ferata razcepi, in sicer na levo zeleno učno ferato in desno rdečo izjemno zahtevno ferato. Ko boste vstopili v težak odsek, vas bo najprej pričakala plata z oceno E. Tukaj stopov in oprimkov ni, pleza se izključno na trenje in s pomočjo jeklenice, skob ni. Težavnost nato malenkost popusti, sledi krajši prehod v levo. Sledi tretji težak odsek z oceno E in daljši prehod v desno. Po lažji vertikali vas bo pričakal še zadnji, znova težak del ferate, prav tako z oceno E. Tu boste v vertikali kljub težki oceni in v primerjavi s prvo plato lahko našli manjše stope, pa vendar je zadnji odsek rahlo previsen, kar doda svoje k težavnosti. Obe ferati se nato zaključita z izstopom v bližini vrha Spodnji plot na višini 1682 metrov, do vrha je nato še nekaj metrov lahke poti. Ferata je sicer težja od vseh ostalih naših športnih ferat, vendar je resnično lepa za plezanje, jeklenica je debelejša in lepo speljala po skalni liniji, nikjer me ni preveč vlekla od plezalne linije. V glavnem, imenitno, le kratka je.

Shema ferate Spodnji plot

Dostop do ferate

Avto parkirate na parkirišču pred predorom Ljubelj, nato greste peš do Doma na Zelenici, za kar boste potrebovali približno dobro eno. Od tu imate do vstopa v ferato še približno 10 minut hoje. V okviru obnovljene koče deluje Gorski učni center Zelenica ali krajše GUC Zelenica, ki je namenjen izobraževanju na področju gorništva.

Vrh Spodnjega plota nudi izjemne razglede na okoliške hribe. | FOTO: Damijan Kovač

Za boljši občutek pri plezanju vam priporočam, da uporabite plezalnike, saj se boste počutili precej bolje – vmes je namreč kar nekaj plezanja, veliko lažje boste izkoristili trenje v plati in majhne stope. S plezalniki boste imeli veliko boljši občutek v skali.

Ferata je pravi preizkus fizične in psihične pripravljenosti. | FOTO: osebni arhiv

V steni Spodnjega plota so navrtane tudi športnoplezalne smeri in dolge smeri. Več podatkov boste našli na tej spletni strani.

Spodnji plot velja za najtežjo slovensko športno ferato. | FOTO: Damijan Kovač

Pod člankom, v katerem sem zbrala slovenske ferate, sem dobila precej komentarjev feratarjev glede ocen pri nas. Marsikdo je prepričan, da je Spodnji plot edina prava in zares težka športna ferata pri nas, ki se lahko z oceno kosa s tistimi v sosednji Avstriji in Italiji. In na tej točki bi se z njimi kar strinjala. Če se želite preizkusiti v tujini, vam toplo priporočam, da najprej preplezate Spodnji plot in se potem izzivov lotite drugje.