VIDEO: Ferata Češka koča na Zgornjem Jezerskem

Ferata Češka koča še danes velja za eno najzahtevnejših v naših Alpah, če ne celo za najzahtevnejšo, in je zagotovo že prava klasika med našimi športnimi feratami. Je lepo varovana, ves čas je speljana jeklenica, kar pa je tudi edina oprema v ferati.

Za njeno plezanje boste potrebovali približno uro in pol, a raje računajte na dve, še posebej, ko greste prvič, ferata vam bo namreč postregla z dih jemajočimi razgledi. Ti vas bodo tako prevzeli, da se boste zaradi njih enostavno večkrat ustavili in uživali. Za vstop do začetka ferate boste od parkirišča spodnje koče po potki potrebovali približno 30 do 40 minut.

Ferata je bila uradno odprta leta 2014, nato je bila zaradi kamnitega podora nekaj časa zaprta, ponovno pa so jo odprli junija 2019.

Podatki o ferati na Češko kočo

Ocena prvega dela: D/E (en odsek je ocenjen z oceno E)
Ocena drugega dela: D

Višinska razlika: 300 metrov
Dolžina jeklenice: 320 metrov

Čas vzpona po jeklenici: 90 minut
Dostop: 40 minut
Sestop je po označeni planinski poti: 60 minut


Koordinate parkirišča: 46.385118, 14.536458
Koordinate začetka ferate: 46.371362, 14.538010

Na vrhu vas bo pričakala pravljična Češka koča

Kmalu, le nekaj minut hoje od konca ferate, vas bo pričakala Češka koča, najstarejša prvotno ohranjena planinska koča pri nas. Leta 1900 so jo, kot že njeno ime pove, zgradili Čehi. Koča je pravljična, njena najemnica pa izjemno gostoljubna. Lesene klopi, kjer se boste lahko osvežili, so raztresene v okolici koče pod krošnjami.