Novo urejeno in plačljivo parkirišče pri plezališču Mišja peč

Če se v kratkem odpravljate plezat v Mišjo peč, potem velja opozoriti, da se bo od torka 5. januarja začela pobirati parkirnina, ki bo stala slabih 6 evrov za cel dan. V primeru, da je ne boste poravnali, vam bodo vozilo na vaše stroške odstranili, tako so zapisali v Turistični zadrugi Bržanija, ki bo parkirnino tudi pobiralo.

Izjemno priljubljeno in fotogenično plezališče Mišja peč v obliki podkve. | FOTO: Rajko Zajc

Športno plezanje je v zadnjih letih čedalje bolj priljubljeno, temu primerno pa se je povečalo tudi število plezalcev in obremenitve plezališč. Najbolj so pozimi oblegana prav plezališča na Primorskem in na Obali, saj je tam lepo toplo, klima pa dopušča prijetno plezanje tudi v najbolj hladnih mesecih. Še posebej pozimi se tako v tamkajšnjih plezališčih nagnete precejšnje število ljubiteljev vertikle, mnogi parkirajo vse povprek.

Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo začelo uvajati plačljive parkirnine ob plezališčih tudi pri nas, kajti tovrstna praksa plačljivih parkirišč je recimo v tujini že stalnica in nekaj povsem normalnega.

Urejeno plačljivo plezališče pri Mišji peči

Koordinate parkirišča: 45.566850,13.863032

Cena parkiranja: 5,75€/dan

Uvajanje plačljive parkirnine pri plezališču Mišja peč je sicer naletelo na različne odzive med plezalci, še posebej, ker ni povsem jasno, kam vse bo denar od pobrane parkirnine šel. V turistični zadrugi Bržanija, kjer bodo parkirnino pobirali, so sicer zapisali, da naj bi bil del tako zbranih finančnih sredstev namenjen tudi za vzdrževanje plezališč in za vlaganje v razvoj območja Kraškega roba in zgornje Istre, del zbranega denarja pa naj bi šlo za vzdrževanje infrastrukture, urejanje okolice parkirišča in stranišč.

Obvestilo o začetku pobiranja parkirnine ob plezališču Mišja peč. | FOTO: Rajko Zajc

Kako plačati parkirnino?

Plačilo bo mogoče preko SMS sporočila ali preko mobilne aplikacije EasyPark, navodila za to obliko plačila bodo objavljena na bližnjih informacijskih tablah. Vaše plačilo preko SMS sporočilo pa bo zabeleženo v aplikaciji in bo preverjeno preko seznama. Parkiranje zunaj označenih območij je prepovedano, vsa vozila, ki bodo parkirana na neoznačenih delih, pa bodo odstranjena na stroške lastnika vozila.

O plezališču Mišja peč …

Mišja peč je svetovno znano plezališče, kjer so plezali najboljši plezalci. S svojimi impresivnimi in predvsem težkimi smermi je pritegnilo pozornost marsikaterega svetovno znanega plezalca. Tukaj je v 80. letih plezala recimo ameriška legendarna plezalka Lynn Hill, s to steno je dobesedno odraščal Čeh Adam Ondra, trenutno eden najboljših in vsestranksih plezalcev. Na svojem radarju pa ga je zaznal tudi eden najdrznejših plezalcev, Američan Alex Honnold.

Gre za eno najmarkantnejših plezališč v Sloveniji in tudi v svetu. “To je eno boljših plezališč tudi v svetovnem merilu, pa ne zaradi velikosti, temveč zaradi koncentracije težkih in izjemno kakovostnih smeri,” mi je pred časom povedal Jurij Ravnik.

Kot je zapisal Jurij Ravnik, član Projekta OSP, ki veliko truda vlaga v preurejaje naših plezališč, je to parkirišče edino uradno v Osapski dolini. So pa vsi odgovorni seznanjeni s tem, da lahko servisira le Mišjo peč in ne tudi plezališča Osp in Luknja, vendar ta težava ostaja odprta in jo bo v prihodnje treba tudi rešiti. Ravnik je zapisal tudi, da bo parkirnina pobrana pri Mišji peči zagotavljala neke vrste nadomestilo prebivalcem in omogočala dodatne storitve kot je praznjenje stranišč, odvoz smeti, nasipanje sodra, urejanje okolice in še kaj bi se našlo.

Mišja peč je prava vaba tako za domače kot tudi tuje vrhunske plezalce. | FOTO: Jurij Ravnik

Težko je sicer reči, koliko sredstev bo dejansko šlo za samo opremo, je pa to vsekakor na drugem mestu. Povsod po svetu lahko najdete plačljiva parkirišča, tudi v plezališčih. Dokler je znesek parkiranja normalen, se prav nihče ne bi smel razburjati. Konkretno pa se o trenutnem znesku še pogovarjamo in upam, da bo nekoliko prijaznejši. Kot pri vsaki problematiki, ima vsaka stran svoj pogled in cilje, usklajevanje ni vedno lahko. Na plezalski skupnosti pa je, da do teh stvari pristopa civilizirano in spostljivo“, zaključi Ravnik.

Mišja peč je znana po ekstremnih previsnih smereh. | FOTO: Tadeja Magdič

Še vedno pa velja, spoštujte domačine in okoliško naravo, svoje jeklene konjičke pa parkirajte, tam, kjer je zanje določeno. Vsem ljubiteljem plezanja je seveda v interesu, da ko se meje med statističnimi regijami enkrat odprejo, da bomo ponovno brezskrbno šli uživat v skalo.