Gabrska peč – novo plezališče pod Veliko planino

Bogatejši smo za še eno kakovostno novo plezališče, in sicer Gabrsko peč pod Veliko planino. Trenutno je navrtanih 24 smeri, ocene se gibljejo od 5b pa do 7c – zaenkrat, saj še 12 projektov čaka svojo oceno. Gre za kakovostno skalo, smeri so po večini dolge, večina je daljša od 30 metrov. Vzdržljivost v moči vam bo torej tukaj še kako prav prišla.

Prvo plezanje v na novo opremljenem plezališču Gabrska peč. | FOTO: Rajko Zajc

Midva sva plezališče obiskala tik po tem, ko so ga tudi uradno odprli. Prve objave sem na družbenih omrežjih o nastajanju tega plezališča zasledila že pred meseci, ko se je začel celoten projekt. Na žalost je bilo na dan najinega obiska precej vlažno ozračje, kar se je poznalo tudi na skali. Vsekakor pa se še vrneva, ko bo vreme lepše. Na tem mestu naj vse obiskovalce opozorim, da je dobro imeti seboj tudi čelado, ker se kljub čiščenju skala še vedno ponekod lahko odkruši oziroma odlomi. Prav tako se vse obiskovalce naproša, da se smeri, kjer so na prvih svedrovcih nameščeni rdeči prusiki, ne pleza, saj še niso povsem dokončane ali pa kot je zapisal Rajko Zajc “smer predstavlja izziv avtorju, ki jo želi prvi preplezati sam, in mu smer kot taka predstavlja nagrado za ves trud, ki ga je vložil v nastanek”. PROSIM, DA SE TO OB OBISKU UPOŠTEVA!

Kako do tja?

Pelješ se proti nihalki za Veliko planino, pri parkirišču zaviješ desno in pot nadaljuješ po manjši lokalni cesti vse do parkirišča v gozdu.

Dostopa do plezališča | AVTOR: Klemen Peterlin
Podatki o plezališču Gabrska peč

Število smeri: 24
Ocene: 5b do 7c
Dolžina smeri: 15 do 35 smeri
Sezona plezanja: od pomladi do jeseni, poleti je morda prevroče, skala je namreč obrnjena na jugozahod, sonce jo obsije po 11. uri.

Koordinate parkirišča P2: 46.303015, 14.610967
Koordinate parkirišča P1: 46.298657, 14.612292

S parkirišča slediš planinski poti, ki vodi čez Rigelj na Veliko planino in pred katero stoji tabla, na kateri piše, da pot ni markirana in da stopate po njej na lastno odgovornost. Hodili boste približno 30 minut do razcepa, kjer je na drevesu odcep za Kisovec v desno, vi zavijete levo. Pot nadaljujete približno 5 minut do možiclja (ob potki sta dva), nato zavijete ostro desno in se strmo v hrib približno še 5 minut vzpenjate do začetka plezališča. Pot postane res strma, tako da je ne morete zgrešiti. 

Informacije o plezališču Gabrska peč

Smeri za zdaj še ni v nobenem vodniku, lahko pa jih najdete na portalu Plezanje.net.

Skica smeri v Gabrski peči | AVTOR: Rajko Zajc

Skalo, ki precej obeta, je odkril Rajko Zajc. Zajc je potencial skale, kjer kraljujejo dolge in lepe linije, odkril že leta 2010, ko mu je zanjo povedal kamniški alpinist. Pravi, da je projekt nekaj časa zavlačeval, saj se je zavedal, da bo treba v precej strm teren nosit vso opremo, ki skupaj tehta med 25 in 30 kg.

Projekt OSP

Gre za projekt preopremljanja in opremljanja smeri v slovenskih plezališčih, med drugim tudi v Gabrski peči. Pri Projektu Opremimo slovenska plezališča sodelujejo predani plezalci, ki stremijo k temu, da bodo naša plezališča ostala varna in urejena ter dostopna vsem, ki imajo radi vertikalo.

INTERVJU: RAJKO ZAJC

Kdo je idejni vodja projekta oziroma kdo je plezališče odkril?

Plezališče mi je kakšnih 10 let nazaj pokazal Damjan Kočar, kamniški alpinist in gorski reševalec. Sama stena me je takoj navdušila, ampak sem jo zaradi dolgega dostopa dal na stranski tir. Nato sem jo leta 2015 pokazal Klemnu Peterlinu, ki je takoj zagrabil in navrtal prvi dve smeri. Potem je projekt spet zamrl za skoraj 5 let. V času karantene, ko nismo smeli plezat, sva to izkoristila in se vsak več kot 20-krat sprehodila gor, urejala sva steno in smeri. Nastalo je še 22 smeri, ki vse navdušujejo s kakovostjo in dolžino, saj so razen ene vse dolge od 30 do 35 metrov.

Plezališče Gabrska peč se nahaja na višini 950 metrov, na zahodnem pobočju Velike planine, in se strmo vzpenja nad dolino Kamniške Bistrice.

Rajko Zajc

Koliko ljudi je skupaj sodelovalo pri urejanju plezališča, torej od vrtanja in potem tudi urejanja dostopa in prostora pod steno? 

Na koncu so pri dokončni ureditvi poti in teras pod vznožjem stene priskočili na pomoč še kamniški plezalci in alpinisti. Na akciji nas je bilo okrog 15. Vse smeri pa sva navrtala jaz in Klemen. 

Pomemben del k temu, da je projekt izveden in plezališče opremljeno, je prispeval tudi Projekt OSP? Kako?

Projekt OSP ima vlogo pri akciji s tem, da bova s Klemnom dobila nekaj denarja za vsak zavrtan sveder v steni. Prosim vse plezalce, da zato v Projekt darujete kakšne evro, s čimer bo lahko nastalo še kakšno novo plezališče oziroma bo prevrtana kakšna stara smer.

Skratka, plezališče je pripravljeno in že čaka prve plezalce.

NATISNI ČLANEK