Pravljična planina Zajamniki: na konjskem hrbtu iz Studorja mimo planine na Uskovnici do planine Zajamniki

Planina Zajamniki je ena najlepših in najbolj fotogeničnih pri nas, tudi zato je zadnje časa izjemno priljubljena med izletniki, saj je tudi relativno lahko dostopna. Na planini vas bodo pričakali prečudoviti razgledi na Julijske Alpe in na Bohinjsko jezero, številne pastirske koče, ki stojijo ena zraven druge v neke vrste ulici pastirskih stanov in dajejo planini prav poseben čar, ob kočah pa se poleti pasejo krave.

Počitek na jasi nad planšarsko planino Zajamniki z neverjetnim razgledom. | FOTO: Damijan Kovač

Planina Zajamniki

Razgledna planini Zajamniki poseben čar dajejo dvatisočaki, ki jo obkrožajo in se šopirijo na njenem obzorju, sonce pa zvečer utone daleč za ostrimi vrhovi in grebeni Julijcev. Na planšarsko planino, kjer se poleti pasejo krave in živijo planšarji, vodi več poti, nekatere štartajo s Pokljuke, druge iz Bohinja. Pot pa v nobenem primeru ni zahtevna, tako da je primerna tudi za družine z majhnimi otroki. Midva pa sva tokrat ubrala prav poseben način, odločila sva se, da bova na planino kar odhajala na konjskem hrbtu.

Eden od postankov ob koritu z vodo na več urni turi . | FOTO: Tadeja Magdič

V polenih mesecih boste tam srečali številne krave, ki se pasejo, pri planšarjih boste lahko kupili sveže kislo mleko ali sir. V mrzlih mesecih pa planina spokojno počiva, je tiha in ponuja snežno idilo in ni nič manj privlačna, saj narava počiva pod snežno oddejo, izpod snežne oddeje pa kukajo le vrhovi koč. Najlepši razgled pa boste imeli z najvišje koče, do katere se morate še malo povzpeti, ampak se splača. Mi smo s konji prihajali do jase neposredno pred najvišje ležečo leseno kočo.

Planina Zajamniki – kako do planine:

Studor – Uskovnica – planina Zajamniki:
višina: 1280 metrov
višina izhodišča v Studorju: 592 metrov
višinska razlika: 688 višinskih metrov
način: jahanje
koordinate parkirišča pri Ranču Mrcina: 46.2948604, 13.9160747

Rudno polje – Planina Zajamniki: 1 uro 20 minut hoje
koordinate parkirišča: 46.3458, 13.9236

Uskovnica – Planina Zajamniki: 1 uro 30 minut hoje
koordinate parkirišča: 46.313382, 13.905486

Zgornji Goreljek – Planina Zajamniki: 2 uri hoje
koordinate parkirišča: 46.3362, 13.9651
Rzgledno planino sestavljajo številne lesene planšarske koče, poleti se na planini pasejo krave. | FOTO: Tadeja Magdič

O Ranču Mrcina

Simpatičen ranč z islandskimi konji se nahaja v vasici Studor, nedaleč stran o Bohinjskega jezera. Nudijo pester nabor terenskega jahanja, dobrodošli so tudi začetniki in otroci, pri njih lahko izkoristite tudi turistične bone, jahate pa lahko v vseh letnih časih. Midva sva ga letos obiskala že drugič, prvič sva odhajala do Bohinjskega jezera.

“Spoznavanje Bohinja in njegovo okolico s konjskega hrbta je prav posebno doživetje. Pridružite se nam na terenskem jahanju, poskusite navezati pristen stik s konjem in doživeti lepote Triglavskega narodnega parka na drugačen način v vseh letnih časih.”

Ranč Mrcina
Jahalni treking iz Studorja do Zajamnikov skupaj traja dobrih pet ur. | FOTO: Tadeja Magdič

Tura 10: Po Bohinjskih planinah

Midva sva se odločila, da se podava po poteh Bohinjskih planin iz Studorja najprej do planine na Uskovnici, desno mimo planine Praprotnica in do planine Zajamniki. Nato smo se s konji spustili do Jereke, skozi Češnjico mimo Srednje vasi nazaj proti Studorjo. Lepa tura, ki skupaj traja okrog 5 ur.

Spoznavanje Bohinja in njegove okolice s konjskega hrbta je prav posebno doživetje. | FOTO: Ranč Mrcina
Po poteh Bohinjskih dolin od Uskovnice do Zajamnikov. | FOTO: Tadeja Magdič

Nad zgornjo dolino se raztezajo slikovite planine, kjer se v poletnih mesecih pasejo krave in je še prisotno planšarstvo. Najprej se povzpnemo do planine Uskovnica, nadaljujemo skozi pokljuške gozdove do Praprotnice ter do znamenitih Zajamnikov, ki nas navdušijo z čudovitim razgledom. Tura, na kateri si pljuča in srce napolnimo s svežim planinskim zrakom. Po dogovoru se lahko ustavimo tudi pri planšarju, kjer se okrepčamo in poskusimo sir, skuto in še.

Kaj vzeti seboj in kaj obleči na jahalni izlet?

Zelo pomembno je, da se oblečete udobno, v sedlu boste vsaj 5 ur in obleke, ki vas bodo stiskale ali se v njih ne boste počutili udobno, vsekakor niso dobrodošle. Po možnosti izberite nedrseči material hlač, sedlo je usnjeno, zato je dobrodošlo, če je material nedrseč. Veliko lažje boste jahati, ker ne boste drseli po sedlu na vse strani. Priporošljive so tudi rokavice, saj boste ves čas v rokah držali vajeti, ki vas lahko ožulijo. Priporočljivi so visoki čevlji brez vezalk. Jahalno čelado si lahko izposodite na ranču.

Seboj vzamite tudi kaj za pod zob, kakšne sendvič in seveda vodo. Lastneg nahrbtnika ne rabite, ker bodo vaši spremljevalci z ranča na daljše tudi vsezi dodatno torbo za na sedlo, v katero lahko odložite vaše stvari.

Na ranču nudijo različne vrste jahalnih izletov, vse od ene ure naprej. | FOTO: Damijan Kovač

Na ranču lahko izbirate med daljšimi in krajšimi turami, jahanju v maneži, jahanjem za začetnike in jahanjem za otroke. Skratka, za vsakega se najde nekaj.