Dva tedna v Perziji: 14-dnevni potovalni načrt za Iran in stroškovnik potovanja

Redkokdaj srečam popotnika, ki bi že obiskal oziroma potoval po Iranu. Morda zaradi strahu, morda pa zaradi nekega sicer neutemeljenega nezaupanja, ki se je v zadnjih dneh zaradi napetosti med ZDA in Iranom samo še povečalo. Marsikateri popotnik potovanje v to na videz odmaknjeno deželo raje odloži za nedoločen čas.

Jutranji sprehod po puščavi | FOTO: osebni arhiv

Da boste lažje zbrali pogum, prilagam potovalni načrt po dnevih in stroškovnik celotnega potovanja. Pa še to: za Iran nikakor ne potrebujete potovalne agencije – potovanje po tej prečudoviti deželi je zelo enostavno, povsem varno in zelo poceni. Kot sem že zapisala, za Iran velja rek “good value for money”, kar pomeni, da boste za svoj denar resnično dobili veliko in še več. Potovanje po Iranu je bilo zagotovo eno mojih najcenejših.

Stroški pred odhodom:

  • Iranska viza: 50 € (uredite jo na Veleposlaništvu Islamske Republike Iran v Ljubljani, izdelava traja 7–10 dni)
  • Coris zavarovanje + zavarovanje letalske karte (opcijsko): 30 €
  • Vodniček: 16 €
  • Lekarna za na pot: 100 €
  • Letalska vozovnica Ljubljana–Istanbul–Širaz, Teheran–Istanbul–Ljubljana: 460,52 €

Gotovina za seboj:

  • 600 € (od tega sem jih porabila 540 €, 60 € sem jih prinesla domov). Poraba vključuje tudi celodnevni izlet, ki je vseboval prevoz od Isfahana do Karaja, vodene oglede puščave, solin, vasi Abjaneh in mesta Kašan ter vmesne postanke.
  • Celodnevni izlet od Isfahana do Karaja je stal 40 €.

SKUPNI BUDGET: 1.197 €

Gotovino boste potrebovali za nočitve, hrano, spominke, avtobusne prevoze, taksi prevoze, darila in za kakšno vstopnino. Dnevni budget za potovanje po Iranu znaša med 20 in 40 € na dan.

V Iran vzemite dovolj gotovine. | FOTO: osebni arhiv

Ob tem bi vas seveda želela še enkrat opozoriti, da seboj na pot vzemite dovolj gotovine. Vzemite je toliko, kot vas bo celotno potovanje tam stalo, plus seveda kakšnih 100 evrov rezerve. Dvig gotovine na bankomatih ali bankah v Iranu namreč zaradi gospodarskih sankcij zoper Iran s strani Evropske unije ni mogoč.

Lovljenje spominov skozi fotoaparat | FOTO: Jurij Ravnik

Spodaj prilagam še moj potovalni načrt za potovanje po Iranu. Na pot smo se odpravili v nedeljo, 6. maja 2018, ko smo z letalsko družbo Turkish Airlines iz Ljubljane najprej poleteli v Istanbul, kjer smo prespali eno noč, nato pa smo naslednji dan leteli proti iranskemu mestu Širaz. Vračali smo se 20. maja iz Teherana čez Istanbul nazaj v Slovenijo. Celotno potovanje nam je olajšala dobra letalska povezava med Slovenijo in Iranom, ki je tudi cenovno precej ugodna.

1.dan: TURČIJA, ISTANBUL

V poznih večernih urah smo prispeli v Istabul in se odpelali do naše prenočitve v manjši sobi ob Modri mošeji, pri restavraciji Buhara 93. Naslednje jutro smo šli na zajtrk ob mošeji Kucuk Ayasofya, sledil je ogled mesta.

Ogled mesta: park med Ayo Sofyo in Modro mošejo, most Galata, mošeja Yeni Camii, mošeja Suleymaniye Meydan Cesmesi, mošeja Sehzade, trg Beyazit za kosilo in pred odhodom na letališče še kavica v Gulhane Sur cafe.

2. in 3. dan: IRAN, ŠIRAZ

Prihod v Širaz v poznih večernih urah in namestitev v simpatičnem hostlu Taha Traditional.

Namestitev v hostlu Taha Traditional v Širazu | FOTO: osebni arhiv

Širaz in obisk zgodovinskega mesta Perzepolis

Ogledi mesta prvi dan: ogled mavzoleja BiBi Dokhtaran od zunaj, Karim Khan Citadela od zunaj in 14-metrski zid, Vakil Bath od zunaj in ogled mošeje Vakil, bazar Vakil, svetišče Shah Cheragh, vrtovi Nazar, muzej Pars, paviljon Naranjestan Qavam, Khan School od zunaj.

Ogledi mesta drugi dan: mošeja Nassir Al Molk (znana bolj kot mošeja z barvastimi stekli ali Roza mošeja), ogled zgodovinskega mesta Persepolis in Nekropole Naqsh-e Rustam od zunaj, vrtovi Eram Garden, obisk svetišča Shah Cheragh, pijača v hotelu Forough in kosilo v hotelu Niayesh, zvečer nočni avtobus do Jazda.

Šef hostla Hamid nam je organiziral menjavo denarja in nakup vozovnice za nočni avtobus, vsekakor pa je s svojo prijaznostjo pustil lep vtis.

4. dan: JAZD

Nočno potovanje z avtobusom in v zgodnjih jutranjih urah prihod v mesto Jazd sredi puščave. V zgodnjih jutranjih urah smo se nastanili v hostlu Jazd Star.

Ogledi mesta: Alexander’s Prison in Ziai-ye School, hostel in muzej Fahadanin, hiša Lariha, mavzolej Seyed Rokn Addin – samo ženske, mošeja Jameh, trg Saat s stolpom z uro, znamenita mošeja Hazireh, kompleks Amir Chakmaq na glavnem trgu, muzej Yazd Water.

Nočni Jazd je videti kot iz pravljice 1001 noč. | FOTO: Tadeja Magdič

Ogledali smo si tradicionalno predstavo oziroma ples z lesenimi kegli, ki se imenuje Saheb A Zaman, nato smo odšli do ognjenega templja Zoroastrian, si ogledali Shish Badgiri Ab Anbar od zunaj in trg Amir Chakmaq.

5. in 6. dan: ISFAHAN

Zgodaj zjutraj prihod v Isfanah in ogled najlepšega mesta na svetu – Isfahana. Najprej smo se nastanili v hotelu Orchid blizu osrednjega zgodovinskega trga.

Ogledi mesta: znamenita mošeja Hakim, vrata Queysarie, zgodovinski, osrednji trg Naqsh-e Jahan, Abbasi/Imam mošeja, mošeja Sheikh Lotfollah od zunaj, Bazar-e Bozorg, trg Imam Ali, mošeja Atiq Jameh, most Khajou, pod katerim je nekoč tekla znana reka Zayanderud, most Sioseh Pol.

Večerja v restavraciji Nobahar, nato smo se udeležili skrite zabave nekje pri mestu Margh blizu Baharestana, na katero nas je povabil domačin, ki smo ga spoznali čez dan.

Kosilo v tradicionalni iranski restavraciji | FOTO: osebni arhiv

Plezanje v plezališču White Mountain

Plezališče White Mountain (Kooh Sefid/Donbeh) in večerni ogled osrednjega trga Isfahana.

7. dan: CELODNEVNI IZLET: od Isfahana do Karaja

Celodnevni izlet z vodičem Hosseinijem.

Budnica ob 3. uri in odhod na celodnevni izlet proti Karaju.

Naš nasmejani vodič Hosseini | FOTO: Jurij Ravnik

Ogledi: puščava Varzaneha, slano jezero Hasan Abad, kjer ročno pridobivajo sol, mesto Natanz (mošeja Jameh in muzej Old Natanz Mehdi Tavasolian’), ogled zgodovinske vasice Abjaneh, sprehod po zgodovinskem bazarju v mestu Kašan, Teheran: svetišče Imam Khomeini in končna postaja mesto Karaj.

Priprava zajtrka v puščavi | FOTO: osebni arhiv

Prihod v Karaj in nastanitev v hotelu Pardis.

Priporočam agencijo Zandi Tours z vodičem Hosseinijem, ki ga lahko kontaktirate prek spletne strani www.Irantravelers.org. Hosseini
tekoče govori tekoče angleško, ima izjemno veliko znanja in je zelo prilagodljiv.

8.–13. dan: KARAJ–TEHERAN–DOLINA CHALUS (Chaloos)

Do lokalnega plezališča Site smo se odpravili v družbi Behnama Abbasnia in njegove simpatične žene Farzane.

Celodnevni obisk iranske prestolnice

Ogled Teherana: bazar Grand Bazaar, palača Golestan (prestol iz marmorja, islamska galerija, soba z ogledali).

Celodnevni izlet v prečudovito dolino Chalus (Chaloos)/Road 59 in plezanje v znanem iranskem plezališču Pol-e-Khab.

Vožnja po slikoviti cesti Road 59 po dolini Chalus | FOTO: Tadeja Magdič

Zvečer: center Karaja, nakup začimb v lokalni trgovinici Spice Shop in ogled manjšega svetišča, imenovanega Imamzadeh.

Izlet do plezališča Senj in ogled vasice Baraghan.

Tradicionalna iranska večerja pri iranski družini (najprej pri Hassanovih starših, nato pa še pri njegovi sestri).

Tradicionalna večerja pri iranski družini | FOTO: Tadeja Magdič

Celodnevni ogled Teherana

Ogledi: zgodovinska palača Sa’ad Abad (Bela palača, Zelena palača, Muzej kraljevih oblek), stolp Millau Tower, bazar Tajrish, svetišče Emamzadeh Saleh, simbol Teherana stolp Azadi Tower.

Zvečer domača zabava pri Shahranu in njegovi ženi Bahar.

Celodnevno plezanje v plezališču Senj

Plezanje z razgledom v plezališču Senj | FOTO: Tadeja Magdič

14. dan: KAZVIN

Celodnevni izlet v zgodovinski Kazvin, nekoč eno od postajališč na svileni poti, kjer je stal eden najpomembnejših karavanserajev.

Znameniti karavanseraj Sa’d-al Saltaneh v Kazvinu | FOTO: osebni arhiv

Ogledi mesta: svetišče Immamzadeh-ye Hossein, Aminiha Hosseiniyeh hiša/muzej, karavanseraj Sa’d-al Saltaneh, mošeja Jameh, bazar Old bazaar, mestna vrata Minudar Square.

Zvečer večerja v Karaju.

15. dan: ISTANBUL, TURČIJA

Zajtrk v centru in obisk osrednjega bazarja Spice ter trga Sultanahmet.

Morda naj ob tem opomnim, da sta dva tedna premalo za potovanje po Iranu. Iz potovalnega načrta smo morali zaradi pomanjkanja časa recimo izpustiti izlet v čarobno dolino Alamut. Če bi se še enkrat odločala za to destinacijo, bi vsekakor razmišljala o treh tednih.

Iran pušča nasmehe na obrazih popotnikov. | FOTO: Jurij Ravnik