Privoščite si blatno kopel v zalivu Soline na Krku

Majhen zaliv Soline na otoku Krk v naselju Čižići vas bo presenetil – nudi veliko več kot se sprva zdi. Tam vas čaka edinstveno doživetje. Znana plaža je namreč polna črnega zdravilnega blata, s katerim se lahko namažete, nato pa okopate v naravni solnici, kar je v kombinaciji z blatom pravi blagoslov za vašo kožo.

Dobrodošli v zalivu Soline! | FOTO: Tadeja Magdič

Že od daleč boste videli ljudi, ki se sprehajajo po vodi, ki jim ne seže dlje kot do kolen. Večina je povsem črna, saj se po celotnem telesu namažejo z blatom. 

Zdravilni učinki solinskega blata so mi še kako znani, saj sem nekoč uporabljala tistega od Piranskih solin. Gre za zelo dragoceno blato, ki ima zdravilne učinke tako za kožo kot nekatere zdravstvene težave. Tudi zato sem bila še toliko bolj navdušena nad zalivom. Zdravilno blato v tem zalivu se imenuje peloid in se ga uporablja za zdravljenje revmatičnih in kožnih obolenj, osteoartritisa, išiasa, ginekoloških težav, zelo uporabno pa je tudi v kozmetične namene in talasoterapiji.

Namažete se lahko po vsem telesu, nato pa blato sperete v naravni solnici. | FOTO: Damijan Kovač

Zdravilna blatna kopel

Peloid je črne barve. Ko boste v solinah stali do kolen v luknji in kopali zdravilno blato, bodite pozorni, da greste dovolj globoko. Pravo blato boste namreč našli šele v zadostni globini. Vmes boste naleteli na blato, pomešano z navadnim, ali ostanke trave in listja. 

Peloid oziroma zdravilno solinsko blato je povsem črne barve. | FOTO: Damijan Kovač

V zalivu Soline so zdravilno blato začeli raziskovati leta 1965, pobudo je dala takratna zdraviliška talasoterapija v Crikvenici. Takrat so ga uporabljali predvsem v zdravstvene namene, kasneje pa še v kozmetične. Leta 2003 so z raziskovanjem nadaljevali, v okolici so ga našli še na 19 lokacijah.

Do pravega črnega peloida se morate dokopati – dobesedno. | FOTO: Damijan Kovač

Kako nastane peloid, zdravilno solinsko blato?

Peloid nastane na mestih, kamor morski tokovi prinašajo in nalagajo fine delce, ki se nato nalagajo v plasteh. Tukaj se srečata slana in sladka voda, kar pospeši zorenje peloida. Tretmaji peloida so danes zelo priljubljeni tudi v boju proti celulitu in za obloge na obrazu. Nanesemo ga lahko na celo telo, potem počakamo, da se blato na koži posuši in ga sonce segreva, kasneje se priporoča sedenje v topli vodni solnici, ki prekriva površine zaliva. Koža je po uporabi solinskega blata izrazito mehka in obnovljena.

Blatna kopel je vrhunska izkušnja. | FOTO: Tadeja Magdič

Zanimivo je, da se z zdravilnim blatom lahko namažete brezplačno. Plaža pa je zaradi izjemno nizke vode primerna tudi za družine z majhnimi otroki. Čisto blizu Solin se nahaja tudi jama Biserujka, edina urejena kraška jama na otoku.