Otok Krk, zlati otok, na katerem se Slovenci počutimo kot doma

Iz prve vam lahko naštejem vsaj šest razlogov, zakaj obožujeva otok Krk. In vsaj še nekaj dodatnih razlogov, zakaj ga imamo Slovenci tako zelo radi. Nam je relativno blizu in pred kratkim so ukinili mostnino čez Krški most, ima prečudovite plaže in urejene kampe ter seveda med Slovenci priljubljena plezališča. Na otoku tako ni nič nenavadnega, če vas bodo ljudje pozdravljali kar po slovensko.

Otok Krk je še v antičnih časih dobil naziv “zlati otok”. | FOTO: Tadeja Magdič

Njegove prednosti so prepoznali že v Antiki, stari Rimljani so ga zaradi blage sredozemske klime in pestrih naravnih lepot ter njegovih danosti poimenovali kar “zlati otok” oziroma Inslua Aurea. Midva sva Krk nazadnje obiskala konec letošnjega junija – obiskati sva morala tiste dele otoka, ki nama jih doslej še ni uspelo. Vedno je bil namreč prvi razlog za obisk Krka plezanje – raziskovanje petih otoških plezališč.

6 stvari, ki jih morda še niste vedeli o otoku Krk

Prečudovitih naravnih plaž vam najverjetneje ni treba posebej omenjati. Poleg urejenih kampov je to za večino obiskovalcev eden glavnih razlogov za obisk in dopustovanje. A otok Krk je veliko več kot samo to.

Ob cesti boste naleteli na te velike kamnite črke glagolice. | FOTO: Tadeja Magdič

Baška Pot glagolice

Ob glavni cesti boste opazili velike kamnite znake glagolice, pisave, ki je nastala sredi 9. stoletja in se je na Hrvaškem uporabljala vse do 19. stoletja. Na takšen način je postavljenih 35 velikih črk. Prav na Krku v Jurandvoru so namreč našli baško ploščo, ki je najstarejši hrvaški spomenik glagolice, slovanskih pisank. Plošča je nastala nekje v 12. stoletju  in je pomembna ne le zato, ker je ključna za analize hrvaškega jezika in njegove književnosti, temveč tudi zato, ker je to najstarejši znani dokument, na katerem je neko hrvaško ime zapisano v hrvaščini. Torej, ustavite se ob cesti in si vzemite minuto za zgodovino.

Dve črki glagolice, postavljeni ob naravnem vodnem izviru Žanac tik ob cesti. | FOTO: Tadeja Magdič

Izvir Žanac

Žanac je izjemno priljubljena točka, kjer si tako domačini kot obiskovalci polnijo steklenice in plastenke s svežo izvirsko vodo. Nahaja se tik ob cesti, pri gostišču Mošun, kjer je bila nekoč diskoteka. Lahko se edino zgodi, da voda v vročih dneh za nekaj časa presahne. Zagotovo pa je to najboljša voda na otoku. Midva si steklenice polniva vsakič, ko greva plezat v Portafortuno – izvir se namreč nahaja ob izhodišču za plezališče.

Vsakič, ko sva na Krku, si steklenice napolniva v majhnem izviru Žanac. | FOTO: Damijan Kovač

Športno plezanje na otoku Krk

Je verjetno najbolj priljubljena športna aktivnost in eden glavnih razlogov, zakaj Slovenci tako radi hodimo na Krk. Tu lahko namreč plezate čez vse leto, tudi v vročih poletnih dneh. Pa tudi sicer je na otoku veliko pohodnih in kolesarskih poti, lahko greste na zipeline, ogromno možnosti je za kolesarjenje … Skratka, ne bo vam dolgčas.

Mesto Krk

Največje mesto na otoku je zanimivo staro mestece, njegov osrednji del pa še danes obdaja staro mestno obzidje. Prečudovito staro mesto jedro, skozi katerega vodijo lične ozke uličice, je posejano z vrtnimi lokali in manjšimi trgovinicami in me zelo spominja na otroška leta, ko smo se s starši ob večerih sprehajali po hrvaških obalnih mestih.

Simpatične ozke ulice starega mestnega jedra mesta Krk. | FOTO: Tadeja Magdič

Zaliv Soline

V zalivu Soline v naselju Čižići se nahaja znamenita plaža, ki je polna zdravilnega črnega blata, s katerim se obiskovalci zelo radi mažejo in nato poležavajo na plaži. Obisk zaliva Soline je zagotovo edinstveno doživetje. Sem navdušenka nad solinskim blatom, nekoč sem ga kupovala v Piranski solinah.

“Blatna kopel” v zalivu Soline | FOTO: Damijan Kovač

Starorimski ostanki Fulfinum Mirine

Ostanki se nahajajo ne dalač stran od mesta Omišalj, ki velja za enega najstarejših naselij na otoku. Gre za ostanke rimskega mesta iz 1. stoletja našega štetja. Zraven so urejene plaže, ki so super ideja za enodnevno kopanje, kamor zahajajo bolj ali manj domačini. Ob ostankih pa se lahko tudi poročite, saj prirejajo poroke na prostem.

Uživanje ob sončnem zahodu na antičnih ostankih| FOTO: Damijan Kovač

Damijan je našel še en zelo pomemben razlog, zakaj ima predvsem moška populacija rada otok Krk – poceni pivo. Pivo Union stane v Konzumu namreč zgolj 78 centov oziroma 5,90 kune.

Veliko raziskovalnih užitkov vam želiva!