Prečudovita dolina Soče: Soška pot od Kobarida do Trnovega

Krasna si, bistra hči planin, Brdka v prirodni si lepoti, ko ti prozornih globočin nevihte temne srd ne mori – krasna si, hči planin!“ je leta 1879 zapisal pesnik in domačin Simon Gregorčič, gre za enega najlepših brezčasnih opisov smaragdne reke Soče. Zame še danes eden najlepših zapisov oziroma opisov te prečudovite reke, ki jo ljudje prihajajo občudovat iz vseh koncev sveta. In prav reka Soča je osrednja tema poti, ki je speljana ob njej, del lično urejene poti poteka med Kobaridom in Trnovim ob Soči.

Ena od lesenih brvi čez reko Sočo. | FOTO: Damijan Kovač

Dolina Soče naju vedno znova, ko jo obiščeva, očara in preseneti, vsakič odkrijeva nekaj novega. Zahvala gre seveda tudi najinemu prijatelju, lokalni kobariški legendi Nejcu Šerbecu, ki ima vedno poln kup idej, kaj početi in kam iti. Soška pot od Kobarida do Trnovega je lahka, ima sicer nekaj lažjih vzponov po stopnicah, odkrivate pa jo lahko tudi v malo slabšem vremenu, ko ni primerno recimo za plezanje ali visokogorje.

Juliana Trail

Urejanje poti je trajalo precej časa, uradno pa je bila odprta leta 2019, je del 13. etape Juliana Traila, ki poteka med Kobaridom in Bovcem. Ta del poti poteka skozi kobariško in trnovsko sotesko, ves čas boste hodili ob najbolj divjem in slikovitem toku Soče. Je ena daljših etap na trailu, dolga je nekaj več kot 20 kilometrov, skupaj pa boste naredili nekaj več kot 600 višinskih metrov.
Soška pot med Kobaridom in Trnovim je bila uradno odprta leta 2019 in poteka skozi bujen gozd. | FOTO: Tadeja Magdič

Če boste šli iz Kobarida proti Trnovemu, lahko avto parkirate pred kampom Lazar, potem peš nadaljujeje proti slapu Kozjaku, do brvi čez Sočo in za leseno razgledno ploščadijo zavijete ostro levo dol po strmi potki, ki vas bo peljala še čez eno leseno brv. Potem pa nadaljujete pot samo ravno. Na levi strani boste ves čas imeli reko, po prvem klancu boste prišli še do enega razcepa, desno se gre za Kozjak, levo greste vi, spremljali vas bodo prečudoviti razgledi.

Soška pot od Kobarida do Trnovega

leto izgradnje: 2019 in je 13. etapa Juliane Traila
parking pri kampu Lazar: 46.2534933, 13.5848617
dolžina: 4,5 kilometra v eno smer

Prva brv čez Sočo je navadno precej obljudena, na njej se gnetejo turisti in obiskovalci, ki si želijo popolne fotografije za na Instagram. Tukaj boste težko posneli lepo fotografijo, zato samo namig, da če se sprehodite do naslednje brvi, ki je proti koncu te poti, tik pred naseljem Trnovo, boste tam skoraj zagotovo sami. Ta druga brv je daljša in še lepša. Skratka, ko boste prvo brv zapustili boste zavili levo priti slapu Kozjaku, pri leseni razgledni plošadti prav tako dol, čez in mimo izliva potoka Kozjak v reko Sočo po potki ob reki.

Pot ves čas poteka vzporedno s smaragdno reko Sočo in nudi izjemne razglede na samo reko in njeno okolico. | FOTO: Damijan Kovač

Prečudoviti tolmun Otona je biser Kobariške soteske

Kobariška soteska je skupaj dolga približno 4 kilometre, poteka pa vse od Napoleonovega mostu pod Kobaridom pa vse do znamenitega tolmuna Otona. V strugi reke in njenih tolmunih boste opazili svetle peščene plaže in številne velike balvane, korita so do 50 metrov dolga in deset metrov globoka in so ena od turistični atrakcij, ki privabljajo številne obiskovalce. Slikoviti tolmun Otona spada med lepše ne le pri nas, temveč tudi v svetovnem merilu, tukaj pa boste pogosto srečali tudi kajakaše, saj imajo pri tolmunu eno do vstopnih točk v smaragdno reko.

Slikoviti tolmun Otona je eden najlepših in najbolj fotogeničnih. | FOTO: Tadeja Magdič

Pot sama po sebi ni zelo zahtevna, pa vseeno, lotite se je z ustrezno obutvijo in zdravo mero previdnosti, saj so lahko kamni in lesene stopnice na sami poti vlažne in zato spolzke, obstaja nevarnost padca.

Dolina Soče je sicer raj za ljubitelje narave in adrenalinskih športov kot so recimo športno plezanje, kanjoning, kajaking, rafting in še in še.