Sotinski breg – razgled z najvišje točke Pomurja

Vsi ste že zelo verjetno slišali za razgledni stolp Vinarium v Lendavi, le redki pa vedo za leseni razgledni stolp na vrhu Sotinskega brega, kjer skoraj nikoli ni gneče. Domačini mu radi rečejo kar prekmurski Triglav, sicer pa je Sotinski breg najvišja prekmurska razgledna točka, od koder ob lepem vremenu razgled seže daleč naokoli.

Sotinski breg je najvišja točka Pomurja, ki pa je pogosto spregledana. | FOTO: Damijan Kovač

Sotinski breg ali Kugla, po domače, se nahaja na skrajnem severnem delu Goričkega v naselju Sotina in med turisti ter pohodniki postaja čedalje bolj priljubljena. Na vrhu se nahaja tudi kontrolna točka Pomurske planinske poti (PPP) in nudi res vrhunske razglede.

Rzgled z vrha stolpa ob lepem vremenu seže daleč naokoli. | FOTO: Damijan Kovač

Sotinski breg je s svojimi 418 metri najvišji vrh v Pomurju. Prekmurci pravijo, da je njihov ponos, domačini pa mu radi rečejo kar prekmurski Triglav. Le redki obiskovalci pa na svojem obisku Pomurja in Prekmurja tudi zaidejo v ta konec.

V lesenem razglednem stolpu, ki je visok 17 metrov, do njegovega vrha pa vodijo lesene stopnice oziroma lesena lestev, se nahajata zvon želja in štampiljka za pohodnike – vrh je namreč del pomurske turistične poti. Do njega vodi turistična geološka učna pot s 365 stopnicami, po drugi strani pa se do stolpa lahko pripeljete po ozki asfaltirani poti, ki vmes za kratek čas preči na avstrijsko stran. S stolpa je neverjeten razgled na vse strani neba, od tukaj boste tako videli tako na avstrijsko, madžarsko in hrvaško stran, saj je stolp blizu tromeje.

Na vrhu lesenega stopla je zvonik želja, ki ga lahko povlečete. | FOTO: osebni arhiv
Kako priti do Sotinskega brega in lesenega stolpa?

Ko se boste pripeljali do naselja Sotina, boste opazili table, ki vas bodo vodile do vrha Sotinskega brega.

Koordinate: 46.836074, 16.030531

Prvi leseni stolp je bil zgrajen že leta 1997, a ker takrat lesa niso primerno zaščitili, je začel propadati. Postal je nevaren za obiskovalce, zato so ga zaprli. Leta 2009 je občina Rogašovci ponovno postavila lesen stolp, les pa takrat primerno zaščitila.

Meteorološka postaja, tri vulkanske skale in lesena klopca pod stolpom | FOTO: Tadeja Magdič

Ob lesenem razglednem stolpu so tri vulkanske skale, stara jablana in meteorološka vremenska postaja, s katere poročajo vremenske podatke za Krajinski park Goričko.

Prekmurje je tudi sicer prava mala zakladnica lokalnih znamenitosti, ki niso preveč znane in se boste zato z lahkoto izognili gneči.