Naravni rezervat Cuyabeno: amazonski pragozd ob vznožju Andov

Amazonski pragozd na območju naravnega rezervata Cuyabeno velja za enega živalsko in rastlinsko najbolj bogatih območjih. Prekašal naj bi celo pragozd v Peruju in Venezueli. Je odprt za javnost in cenovno dostopen. Ko se boste v Ekvadorju odločali za obisk pragozda, boste imeli na voljo dve možnosti: obisk rezervata Cuyabeno ali Yasumi. Slednji je veliko dražji in po pripovedovanju popotnikov manj zanimiv kot Cuyabeno. Ta je izjemno blizu meje s Kolumbijo, brez cest in brez interneta pa boste praktično odrezani od sveta.

Ves čas bivanja v džungli se boste naokoli prevažali s kanujem. | FOTO: Damijan Kovač

Cuyabeno je drugi največji rezervat v državi, kjer jih je sicer kar 45. Dom predstavlja neverjetnemu številu vrst – v rezervatu Cuyabeno namreč domuje več kot 1400 različnih živalskih vrst: od strupenih pajkov, kač, anakond, kajmanov do različnih vrst ptic.

S kanujem se boste vozili po reki in opazovali okolico, iskali živali in plazilce, kar je najboljši način raziskovanja. Tako boste videli veliko več, kot če bi se sprehajali v podrastju pragozda, kjer je veliko težje zaslediti živali.

Lenivec v krožnji drevesa se ni pustil motiti med kosilom. | FOTO: Tadeja Magdič

Kako priti do naravnega rezervata Cuyabeno?

Ekvadorski amazonski pragozd se začenja ob vznožju gorske verige Andov in se prav zaradi tega – in na račun tega – razlikuje od katerega koli drugega zaščitenega območja. Pot do vstopne točke v narodni rezervat Cuyabeno, ki je eden bolj priljubljenih, kljub precej krati razdalji traja celo večnost.

Pot od Quita do namestitve v rezervatu Cuyabeno:

Od Quita do mesta Lago Agrio, ki je izhodišče za džuglo, je približno 270 kilometrov, a pot traja od 6 do 8 ur. Potovali boste ponoči. Tukaj vas bodo nato naložili na manjši avtobus, s katerim boste do vstopne točke v rezervat nato potovali še približno 2 uri. Nato bodo vas in vašo prtljago naložili na malo večji kanu, s katerim boste nato po rečnih kanalih reke Cuyabeno potovali se približno 2 uri do vašega lesenega lodga.
Soba najinega lesenega bungalova, imenovana Caiman. | FOTO: Tadeja Magdič

Zaradi svoje odmaknjenosti je bil obisk izjemno zabavna dogodivščina. Interneta ni, cest ni, dostop je mogoč samo s čolni, in čeprav se morda ne zaveš takoj, si v pravem pragozdu.

Večino časa smo porabili za počasno premikanje po reki, tiho in previdno smo potovali meter za metrom. Našemu vodiču je bilo ime Darwin in je imel sokolje oko za iskanje živali, še posebej kač. Od daleč je videl tudi najmanjši premik v gozdu in grmovju in vsakič smo se ustali. Pripovedoval nam je, kako se živali reče po latinsko, kako nevarna je, kako pogosto jo vidi.

Raziskovanje pragozda na kanuju | FOTO: Tadeja Magdič

Prvi dan smo se namestili v lesenih hiškah Cuyabeno Dolphin Lodge na nabrežju reke. Kosilu je sledil brifing, dan pa smo zaključili z opazovanjem sončnega zahoda in kopanjem v Veliki laguni reke Cuyabeno. Kopanje je popolnoma varno čez dan, saj v tem času živali mirujejo, v vodi pa tukaj ni piranj. Ko smo se v temi vračali do namestitve, je Darwin na drevesu opazil navadnega udava oziroma booja. Ja, Darwin je bil prav neverjeten pri iskanju živali. Nismo se mu mogli načuditi, kako je spreten in koliko znanja ima.

Opazovanje sončnega zahoda v Veliki laguni. | FOTO: Damijan Kovač

Drugi dan našega bivanja v pragozdu smo premešali načrte zaradi vremena in smo odšli na obisk k enemu od lokalnih plemen Siona. To je eno od 5 plemen, ki živijo na območju rezervata in so dostopni za obiske. Nekatera plemena namreč niso dostopna in zavračajo obiske turistov.

Zvečer smo šli na nočni pohod po pragozdu, ki je bil precej bolj zanimiv od dnevnega. Na plano namreč pridejo različne nevarne živali, strupeni pajki in kače.

Tretji dan smo šli najprej na pohod, kjer smo raziskovali življenje v pragozdu. Podnevi je bolj mirno. Po kosilu in krajšemu počitku smo se šli kopat v Veliko laguno, sledilo je nočno iskanje kajmanov. 

Četrti dan zjutraj naj bi šli opazovat ptice, a nam je načrte pokvaril dež. Zato smo se po zajtrku odpravili nazaj proti Quitu.

Prebijanje skozi amazonski pragozd | FOTO: Damijan Kovač

Našo prevozno sredstvo je bil ves čas kanu – z njim smo prišli kamor koli si je Darwin zaželel, tudi skozi gosto drevje in v majhne kanale, podnevi in ponoči. In prav obisk pragozda ponoči je bil vrhunec najinega potovanja v pragozdu. Ponoči namreč na plano pridejo vse strupene živali. Darwin nas je peljal v bolj odročen del pragozda, kjer je bila sicer manjša pot. Tukaj smo si na obraz lahko dali nestrupenega pajka škorpijona, ki je videti precej nevarno, ljubitelji Harryja Potterja pa ga boste prepoznali iz enega od filmov.

Nenevarni pajek škorpijon | FOTO: Ronald Maas

Vožnja po reki in iskanje živali, nočni sprehod po džungli, večerno kopanje v Veliki laguni, kjer se reka zelo razširi, in opazovanje sončnega zahoda, spanje v lesenih hiškah, svoj šov so nam neposredno pred našim lodgom priredili tudi kajmani, ki so se zelo približali pomolu – vse to in še veliko več zanimivih dogodivščin vas čaka v naravnem rezervatu Cuyabeno.

Črni kajman pred našim lodgom | FOTO: osebni arhiv

Obisk džungle je bil zagotovo eno lepših doživetij na tem potovanju, edinstveno in vredno dolge poti. Obisk amazonskega pragozda pa je bil zagotovo eden od vrhuncev najinega potovanja v Ekvador.

Naša skupina po koncu izleta v pragozd. | FOTO: osebni arhiv

In cena izleta v naravni rezervat Cuyabeno?

Midva sva si izlet v naravni rezervat rezervirala prek spleta, vendar ga brez težav lahko dobite tudi na mestu samem, recimo v lokalni agenciji ali celo v hostlu. V ceno so vključeni bivanje, vsi obroki in malice, vsi napitki in voda, vsi prevozi, je pa še nekaj manjših doplačil.

CENA ZA 4-DNEVNI IZLET NA OSEBO

  • Potovanje: 290 $
  • Prevoz Quito–Lago Agrio–Quito: 40 $
  • Prispevek lokalnemu plemenu: 10 $
  • Napitnina (po želji): 20 $

SKUPAJ: 330 € na osebo (360 $)

Opazovanje živali, ki jih sicer lahko vidite le v živalskem vrtu, kopanje v Veliki laguni reke Cuyabeno, nočni pohod po amazonskem pragozdu, obisk plemena Siona.

Obisk amazonskega pragozda je bil vreden vsakega centa. Cene sem sicer zapisala kar v ameriških dolarjih, ker je to njihova valuta.

NATISNI ČLANEK