Raziskujte Benetke po svoje: 6 zanimivih predlogov za potepanje po beneških uličicah

Za obisk Benetk sva se odločila predvsem iz enega razloga: zaradi koronavirusa je bilo v mestu precej manj gneče kot običajno, zato sva izkoristila to priložnost. Težava pa je bila, ker nisva edina tako razmišljala – v mestecu na vodi sva srečala kar nekaj Slovencev, a kljub temu prizorov, kot smo jih bili navajeni nekoč, ni bilo.

Eden najlepših razgledov z mostu Ponte dell’Accademia na Veliki kanal in baziliko Santa Maria della Salute. | FOTO: osebni arhiv

Obiska Benetk sem si že dolgo časa želela in končno se je moja želja tudi uresničila. Iz Ljubljane sva z Damijanom odrinila zgodaj zjutraj, tako da sva najin avto v garažni hiši Tronchetto parkirala pred deveto uro zjutraj. In že takrat je bilo parkirišče skoraj povsem polno, pa še ponedeljek je bil. Pred nama je bil vroč in predvsem soparen dan, a kljub temu so bile Benetke vse to, kar se si predstavljala – vse to in še veliko več. Ko sva se sprehajala po ulicah in prečkala kamnite mostove, kot je Ponte di Rialto, sem se počutila kot v filmu o James Bondu. Skratka, pravljično.

Gondole, ki čakajo svoje prve goste. | FOTO: Tadeja Magdič

Ne bodite presenečeni, če boste morali nositi masko, tudi če boste stali na zunanjem delu vodnega avtobusa. Če si jo boste slučajno sneli, vas bodo
na to nemudoma opozorili. K sreči maske niso bile obvezne v mestu, na ulicah in terasah barov in kavarn.

Naj povem, da je zgolj en dan veliko premalo za odkrivanje tega prečudovitega mesta na vodi. Pomembno je, da se odločite, kaj si želite pogledati in na kakšen način. Spodaj podajam nekaj idej in nasvetov za lažje raziskovanje Benetk.

Prečudoviti beneški kanali skrivajo marsikatero prigodo. | FOTO: Tadeja Magdič
Minimalni strošek enodnevnega izleta v Benetke

Gorivo: 30 € (ob upoštevanju, da vaš avto porabi 6 litrov na 100 kilometrov in da liter goriva stane 1 evro)
Cestnina: (če boste šli čez Novo Gorico): 20,80 € (v obe smeri)
Garaža: 21 €/dan
Vodni avtobus: 7,5 €/osebo

SKUPAJ: 71,8 €(k temu opcijsko prištejte še 15 € za vodni avtobus za dve osebi)

Imate kar nekaj možnosti, kje parkirati svoj avto, nekaj je zbranih v članku.

Uberite krožno pot …

Če boste parkirali v največji garažni hiši Tronchetto ali v kateri od garažnih hiš blizu Piazzale Roma, torej neposredno ob Benetkah, potem je najbolj optimalen način, da pot začnete kar z vodnim avtobusom vaporettom, s katerim se zapeljete do znanega Trga svetega Marka. Z avtobusa boste imeli prečudovit razgled na mesto, ne bo vam treba pešačiti, pa še privarčevali boste nekaj časa. S trga se potem lahko sprehodite nazaj do parkirne hiše in vmes po svoje raziskujete mesto.

Z vodnega avtobusa boste imeli enega najlepših razgledov na Benetke. | FOTO: Tadeja Magdič

Pravijo, da so bile Benetke zgrajene tako, da so najboljši razgledi nanje prav s čolna. In to še kako drži. Zato se nujno peljite z vodnim avtobusom, vodnim taksijem ali gondolo!

V eno smer pojdite z vodnim avtobusom. | FOTO: Tadeja Magdič

Šele ko se boste peljali z vodnim avtobusom, se boste začeli zavedati, da je to zagotovo eden najboljših načinov za odkrivanje Benetk.

Ogled največjih znamenitosti, mimo katerih kljub gneči ne smete

Ob največjih znamenitostih Benetk, kot je most Ponte di Rialto, vzdolž beneškega Velikega kanala, na Trgu svetega Marka in ob postanku na mostu Ponte dell’ Accademia bo skoraj zagotovo večja gneča kot drugod. Vseeno vam priporočam, da potrpite in njih obiščete, saj vam ne bo žal. Ne spadajo kar tako med najbolj priljubljene točke.

Razgled na Veliki kanal z znamenitega mostu Ponte di Rialto. | FOTO: Tadeja Magdič

Raziskujte po svoje, izgubite se v Benetkah

Ko boste imeli dovolj gneče in turistov, naj vas pot zanese malce po svoje – v manj znane ulice, ki niso tako obljudene in turistične. Tukaj boste občutili življenje Benečanov, morda boste v zraku zavohali čistilo za pranje ali doma skuhano hrano. Ob tem ne pozabite, da ljudje tukaj dejansko tudi živijo in da morate ob vašem raziskovanju spoštovati domačine in njihovo življenje. Bodite vljudni, ne hodite po dvoriščih in pozdravite domačine.

Ste se kdaj vprašali, kako izgledajo vhodna vrata v beneško domačijo? | FOTO: Tadeja Magdič

Midva sva kar nekajkrat zavila s poti v ozke ulice, ki so se končale bodisi kot slepe ulice ali nama je pot prekrižal kakšen beneški kanal. Tukaj sva, recimo, lahko opazovala, kako izgledajo vhodi v domače hiše in kakšni so njihovi skromni vrtovi.

Vzemite si čas za kavico, hugota ali aperol špritz

Cena kave na najbolj znanih predelih Benetk lahko dosežejo celo vrtoglavih 10 evrov, vendar ni povsod tako. Že če se malo umaknete z glavnih turističnih ulic, dobite kavo precej ceneje. Midva sva se namesto kave odločila za osvežitev s hladnim hugotom. Usedla sva se na teraso simpatičnega lokala Cico Bar v predelu San Polo, kjer ni bilo pretirane gneče, in popila verjetno najboljšega hugota za 3 evre. Ni drago, še ceneje kot v Ljubljani.

Privoščite si kaj osvežilnega ali kavico. | FOTO: Damijan Kovač

Obiščite sosesko San Polo, kjer so številne trgovine in ateljeji z ročno izdelanimi maskami

Beneške maske so neke vrste simbol Benetk tudi takrat, ko ni pustnega karnevala. Takšne ali drugačne maske si lahko za spomin kupite praktično na vsakem koraku. So pa v mestu tudi delavnice in trgovine, kjer ročno izdelujejo te unikatne maske, in to po naročilu. Te seveda dosegajo cene več 100 evrov, so pa trgovinice atrakcija zase. Največ sva jih na najini poti zasledila v predelu, imenovanem San Polo.

Ena od trgovin, kjer prodajajo ročno izdelane beneške maske. | FOTO: Tadeja Magdič

Sicer pa lahko na manj turističnih ulicah v trgovinicah najdete maske tudi za 10 evrov. Midva sva za masko iz porcelana odštela 10 evrov.

Beneške maske lahko skozi celo leto kupite na vsakem koraku. | FOTO: Tadeja Magdič

Izlet do otokov Murano in Burano 

Je že res, da so Benetke same po sebi zelo zanimive, pa vendar bi vam priporočila izlet na enega od dveh izjemno zanimivih otokov. Murano je znan po svetovno znanem muranskem steklu, ribiški otoček Burano pa po slikovitih, barvitih hiškah. Do Burana lahko pridete zelo poceni s trajektom ali vodnim avtobusom številka 12. Lahko se seveda odločite tudi za vodni taksi, ki pa vas bo stal približno 130 evrov v eno smer!

Glavno prevozno sredstvo po Benetkah so vodni avtobusi in taksiji ter gondole. | FOTO: Tadeja Magdič
V Benetkah velja nekaj zelo strogih pravil obnašanja. Z upoštevanjem boste izrazili spoštovanje tako domačinov kot zgodovinskega mesta.

Zaradi velike priljubljenosti in gneče, so beneške oblasti uvedle nekaj zelo strogih pravil obnašanja v mestu nad vodo. Tako je recimo prepovedano ustavljanje na beneških mostovih, prepovedano je posedanje na stopnicah, kjer ne smemo jesti hrane. Za nedostojno obnašanje pa vam grozijo kazni od 25 do 500 evrov. Kazen tako grozi tudi prostitutkam, ki med pogajanji s strankami ovirajo promet po ulicah.

V mestu veljajo stroga pravila obnašanja, držite se jih in spoštujte mesto. | FOTO: Damijan Kovač

Sledi nekaj namigov, kako ceneje obiskati Benetke, in nekaj praktičnih nasvetov za lažje raziskovanje mesta.

Vožnja z znamenito gondolo je precej draga – 40 minut dolga vožnja po beneških kanalih stane 80 evrov. Ta cena je uradno določena, seveda pa se lahko še dodatno pogajate za kakšen popust. Peljali vas bodo v manjše kanale. Drago vožnjo z gondolo pa lahko nadomestite tudi s cenejšo vožnjo z vodnim avtobusom, s katerimi greste lahko praktično povsod. Benetke imajo zelo dobro razvito mrežo javnega prevoza z vodnimi avtobusi, ki jih imenujejo vaporetti.

Spoštujte Benetke in njihove prebivalce! | FOTO: Tadeja Magdič

Precej zasoljena je tudi uporaba javnih stranišč – uporaba lahko stane tudi 2 evra. Sicer so urejena in precej pogosta, pa vendar: pojdite raje na sladoled ali kavo in tam uporabite še stranišče.

Poskušajte se izogniti obisku med poletnimi počitnicami in vikendi, med najbolj obljudene spada tudi čas pustnega karnevala.

V Benetka imajo celo vodno reševalno službo. | FOTO: Tadeja Magdič

Varčujte z vodo! Seboj vam ni treba nositi velikih količin vode, imejte le steklenico za večkratno uporabo in si vodo napolnite v fontanah, ki so pogoste na beneških ulicah. Voda, ki priteče iz njih, pa je pitna!

NATISNI ČLANEK