Nova športna ferata v Črni na Koroškem – ferata Mučevo

Dobili smo novo športno ferato, tokrat na Koroškem, kjer v resnici še ni nič konkretnega opremljenega in je bila želja po feratarski infrastrukturi v zadnjih letih zelo goreča. Ferata se nahaja v soteski Mučevo, domačini ji rečejo tudi Hudi graben, pri Žerjavu, nedaleč od Črne na Koroškem. Ima dve variaciji, lažjo in težjo, tako, da bo vsak našel nekaj zase. Uradno se je ferata Mučevo odprla v soboto 7. avgusta in je lepo obiskana.

Informacijska tabla nove feratarske pridobitve na Koroškem – ferate Mučevo. | FOTO: PD Črna na Koroškem

Ob glavni cesti med Mežico in Črno na Koroškem, pred naseljem Žerjav, je na levi strani ceste izrazita divja hudourniška soteska Mučevo, istoimenska ferata pa poteka ob in v sami soteski. To je približno uro in 40 minut vožnje iz Ljubljane. Je hudo pričakovana adrenalinska pridobitev – ferata Mučevo. Skupaj je dolga kar 500 metrov, razdeljena pa je na dva dela. Lažji del ferate je označen z modro, ocenjen je z oceno B, na nekaterih mestih doseže tudi C ter težji del, ki je označen z rdečo barvo in je ocenjen z oceno D oziroma na nekaterih mestih doseže tudi oceno E.

V nabiralnik elektronske pošte sem dobila sporočilo od gospoda Marijana Lačna, predsednika Planinskega društva Črna na Koroškem, v katerem me je prijazno opomnil na novo adrenalisnko pridobitev na Koroškem, s prošnjo, da seveda njihovo ferato uvrstiva na najin seznam. Spodaj sem tako uporabila informacije, ki mi jih je g. Lačen posredoval v elektronski pošti.
Plezanje nove ferate na Koroškem. | FOTO: PD Črna na Koroškem

LAŽJA MODRA FERATA

Ima oceno B, mestoma pa C. Pot vodi čez lesen mostiček in po blagih serpentinah do pod stene. Plezanje poteka po grebenu na desni strani nad sotesko. Greben je rahlo izpostavljen in zelo razgleden, v zgornjem delu se izravna in nas prepelje do visečega mostička, kjer se lažja ferata združi s težjo. Prečimo mostiček in po nekaj metrih se ferata konča. Plezanje tega dela traja nekje 45 minut.

Ferata Mučevo – osnovne informacije

Izhodišče: parkirišče okoli 500m pred naseljem Žerjav na desni strani ceste Mežica – Črna na Koroškem

Dostop: S parkirišča se usmerimo nazaj proti Mežici in po pločniku po desni strani po 200 m pridemo do označevalne table za ferato. Od table nadaljujemo po gozdni poti v sotesko do manjšega lesenega mostička, tukaj boste našli modro in rdečo oznako, to je mesto, kjer se ločita lažja in težja ferata, od parkirišča 5 minut.

Koordinate parkirišča: 46.490279, 14.871679

Čas dostopa/sestopa: 5 minut/20 minut

Težavnost modre ferate: B oziroma na določenih mestih C, 45 minut plezanja

Težavnost rdeče ferate: D oziroma na vstopnem mestu E, uro in 30 minut plezanja

Sestop: pri zaključku jeklenice se nadaljuje pot naravnost naprej od modre in rdeče oznake, in sicer po grebenu do gozdne vlake in nato po njej v desno do električnega daljnovoda, tu desno navzdol po poti pod daljnovodom do parkirišča.

TEŽJA RDEČA FERATA

Ima oceno D, mestoma E. Pri lesenem mostičku nadaljujemo po soteski naprej okoli 80 m do vstopa v ferato. Vstop in prvih 10 – 12 m je zelo zahtevnih, tukaj ocena doseže E. Nato se pot nadaljuje po lažjem terenu, z manjšimi izpostavljenimi prehodi in prečenjem v levo, do visečega mostička, čez mostiček in nato po zahtevnih ploščah navpično navzgor, prav tako ocenjenega z E, do zgornjega mostička. Čez mostiček in po nekoliko lažjem terenu do previsnega dela, čezenj je tudi ocena E, nato po kombiniranem terenu do roba stene, kjer se ferata pred mostičkom združi z lažjo ferato, čez mostiček in ob jeklenici do konca plezanja. Kdor želi se lahko izogne težavnosti E in celotna ferata dobi oceno D. Za to so trije odvodi, in sicer prvi že ob vstopu, kjer se pot po soteski nadaljuje naprej do lažjega vstopa. Drugi je pred mostičkom, katerega se ne prečka, temveč nadaljuje v desno navzgor. Tretji odvod je v zgornjem delu, kjer se z umikom izognemo izrazitega previsa. Plezanje skupaj traja nekje uro in pol.

Ta opis obeh ferat ni nastal na podlagi najinega plezanja, jo nameravava splezati čim prej, seveda. Tako bova lahko tudi iz prve roke opisala ferato in vam svetovala glede plezanja.