Ferata Renke – zasavska feratarska popestritev

Ferata Renke je verjetno naša najkrajša ferata, saj je samega plezanja morda nekaj deset metrov. Ferata je zelo, zelo kratka, krajša celo od Gonžarjeve peči, a je s svojimi specifičnimi lastnostmi in izjemni razgledi zelo simpatična in bi bilo škoda, da je ne splezate, če ste ljubitelj ferat. V koliko ste športni plezalec, pa bi vam morda celo priporočala, da si načrtujete plezalski in feratarski izlet kar skupaj. Največja posebnost je zagotovo dostop, ki poteka preko zapuščenega visečega mostu čez Savo in je tako že sam po sebi ena mala dogodivščina.

Vstop v ferato, sledi mu prečka v levo. | FOTO: Damijan Kovač

Vozilo boste parkirali na velikem parkirišču tik ob cesti. Pot boste nato nadaljevali čez viseči moste, ki je uradno sicer zaprt in je na njem postavljen napis, da je most zaprt. Most, ki je zgrajene iz lesenih dest in železnega ogrodja se kar precej maje, sicer uporabljajo domačini, pohodniki, lovci, kajakaši. Bil naj bi varen, a ga boste prečili na lastno odgovornost. Ko boste čez reko, zavijete levo ob železniški progi in nato po približno 70 metrih hoje prestopite tire in zavijete v gozd.

Prav poseben izziv je prečkanje starega in sicer zaprtega visečega mostu čez reko Savo. | FOTO: Damijan Kovač

Potka je po tem lepo označena, gre pa v smeri proti plezališču. Vse skupaj boste potrebovali približno 40 do 45 minut, da pridete do vstopa v ferato. Ferata se nahaja v zadnjem plezalnem sektorju istoimenskega plezališče Renke.

Vstop v ferato zaznamuje prečnica v levo stran in lahek prehod. Potem pridete do osrednjega in najtežjega dela, ki je rahlo previsen in je opremljen s skobami za roke in noge, tako da je strah, da bi nam zmanjkalo oprimkov, odveč. Ko pridete tukaj čez sledi še lažji plezalni del v desno in iztek ferate v gozd. 

Dostop do vstopa v ferato poteka mimo istoimenskega plezališča Renke. | FOTO: Damijan Kovač
Podatki o ferati Renke

Težavnost: C (nekateri navajajo oceno C/D)
Dolžina: uradna dolžina je sicer navedena 130 metrov, vendar je samega plezanja vsaj za polovico manj
Opremljenost: dobra in dobro vzdrževana, specifično nameščena jeklenica, ki ni povsem fiksno nameščena in se rahlo maje

Koordinate parkirišče: 46.0918, 14.9462
Koordinate vstop v ferato: 46.0968, 14.9413

Njena posebnost je zagotovo to, kako je napeljala jeklenica. Morda vas bo malo presenetilo in malo popestrilo samo plezanje, kajti jekelnica ima precej nihaja, je precej bolj ohlapna kot ostale naše ferate in to vam bo onemogočalo, da bi se zanašali zgolj na opremo, bolj boste morali izkoristiti skalne oprimke in stope ter skobe, ki so kar precej pogoste, ferato so na določenih delih opremili še s skobami za roke. Ferata je, podobno kot vse ostale, primerna za plezanje v suhem vremenu.

Osebno mi je ferate primerljiva s Pogačnikovo potjo na Grmado, le da je morda malenkost težja v osrednjem delu, kjer je bolj previsna stena čez ta težek del. Je pa ferate Renke zagotovo primerna, da se preizkusite v plezanju nekoliko zahtevnejših ferat, saj se lahko v primeru, da vam ne bo šla, še vedno umaknete nazaj dol.

Ferata renke je lahko tudi čisto simpatičen popoldanski izlet. | FOTO: osebni arhiv

Kar se pa težavnosti same ferate tiče, skica za ferato ne obstaja, osebno bi ferato ocenila na C, čeprav sem zasledila, da naj bi bila ocenjena s C/D. Glede na izjemno dobro opremljenost s skobami na najtežjem delu, se mi zdi, da ne preseže ocene C.

Sestop je označen po potki, ki se kmalu priključi poti za dostop, na točki, kjer je izjemno lep razgled. Skupaj boste imeli lepo približno 2 urno krožno turo.

Tik pred vstopom v previsni del ferate, od koder je izjemen razgled na okoliške hribe. | FOTO: Damijan Kovač

Ker je pot resnično kratka, bi vam morda priporočala, da seboj vzamete še plezalno opremo in potem odplezate še kakšno smer. Pa še eno opozorilo, midva sva na dostopu do ferate srečala kačo, domnevava, da je šlo za modrasa, tako, da previdnost na dostopu ni odveč.

NATISNI ČLANEK