Kdaj, če sploh še kdaj, bomo lahko potovali, kot smo bili vajeni?

Svet se je ustavil. Dobesedno. Na vseh področjih. Potovanja, kot smo jih poznali pred malce več kot mesecem dni, ne obstajajo več. Letališča so zaprta, na tisoče letal je prizemljenih, na desettisoče letalskih vozovnic preklicanih, turistična letovišča so povsem prazna, največje znamenitosti samevajo, najbolj znane plaže, kot je tista v Riu de Janeiru, Copacabana, pa so povsem prazne.

Gneča pred epidemijo na eni najbolj znanih plaž na svetu – brazilski Copacabani. | FOTO: Tadeja Magdič

Sem velika oboževalka popotništva in potovanj. Potujem že več kot 15 let. In to ne s turističnimi agencijami, temveč v lastni režiji. Prepotovala sem dobršen del našega prečudovitega planeta, števila držav, ki sem jih obiskala, nisem nikoli beležila, ker se mi to ne zdi pomembno. Mi pa sedaj, podobno kot vsem enako mislečim, po glavi roji nešteto vprašanj. Kdaj bom lahko ponovno brezskrbno sedla na letalo in se odpeljala tja, kamor mi srce poželi? Ali bo kdaj tako, kot je bilo pred to epidemijo? Predvsem pa, kako in kdaj bom potovala, ko bo epidemije konec? Toliko vprašanj in praktično nobenega odgovora. Potovanja oziroma način potovanj se bo v prihodnje zagotovo spremenil, vprašanje je le – kako. Na to pa prav tako nihče nima pravega odgovora.

Kanjon Antilope oziroma Antelope Canyon v ameriški Arizoni. | FOTO: Tadeja Magdič

Napovedi naših imunologov so precej črnoglede. Turizem kot panoga naj bi se vzpostavil med zadnjimi in bo tudi najbolj prizadet zaradi epidemije. Pod velikim vprašajem je poletno počitnikovanje v sosednjih državah, predvsem na Hrvaškem, kaj šele na drugem koncu sveta. Poletnega dopusta letos ne bo, so jasni imunologi, potovanja pa bi lahko ponovno oživela šele jeseni – naslednje leto. Pa še to, če bomo imeli srečo.

Vse te spremembe in negotovost bodo zagotovo imele kar nekaj posledic na nas in naše potovalne navade. Glede na moje izkušnje s potovanj sem v članku podala svoj pogled na celotno situacijo.

Raziskovali bomo našo prečudovito Slovenijo, morda tudi bližnjo okolico

Priznajmo, da je vsak od nas, odkar velja omejeno gibanje med občinami, za prvim vogalom našel prečudoviti kotiček, za katerega do epidemije sploh ni vedel, da obstaja. Sama sem odkrila veliko takšnih kotičkov in poti. Na žalost pa nobena od njih ni plezališče.

Tudi nočni potop v Portorožu je lahko simpatičen. | FOTO: Damijan Kovač

Verjetno bo večina, če ne kar vsi, letošnje poletje preživela doma. Kar sploh ni tako zelo slabo. Imamo prečudovito deželo, ki na zelo majhnem prostoru nudi veliko. Od prečudovite doline Soče do skritih kotičkov na Kozjanskem. Ko sem še kot novinarka hodila na terene tudi v najbolj odročne dele Slovenije, me je vsakič znova presenetilo. Kako prečudovita narava ali simpatičen majhen kraj, za katerega nisem niti slutila, da obstaja. In sedaj je pravi čas, da se se podamo v neznano in odkrijemo malega raziskovalca v nas.

Imamo prečudovito dolino Soče in njeno okolico. | FOTO: Damijan Kovač

Spakirajte stvari, usedite se v avto in določite samo smer vožnje. Enostavno.

Ko oziroma če se bodo odprle meje s Hrvaško in morda tudi z Italijo in Avstrijo, pa nam naša bližnja okolica nudi praktično nešteto prečudovitih načinov za preživljanje prostih dni in vikend oddihov.

Zapomnite si: povsod je lepo, a doma je najlepše!
In ja, tudi sekvoje imamo v Sloveniji, in to kar pri Preddvoru. | FOTO: Tadeja Magdič

Turistično zavarovanje bo postalo nujno zlo

Turistična zavarovanja in zavarovanja rizikov odpovedi potovanja ali letalske karte bodo postala nujno zlo za vsakega popotnika pred odhodom na pot. Osebno sem pred vsakim potovanjem sklenila turistično zavarovanje, občasno sem zavarovala tudi letalsko karto.

Sicer pa že sedaj nekatere države in območja, kot sta Rusija in Galapaško otočje, od potnikov zahtevajo sklenitev turističnega zavarovanja pred prvim korakom na njihovo zemljo. Prav tako bo pametno ob nakupu turističnega aranžmaja doplačati riziko odpovedi brez razloga.

Za obisk Galapagosa ste že zdaj potrebovali turistično zavarovanje. | FOTO: Tadeja Magdič

Ponudniki zavarovanj bodo verjetno dodali tudi možnost za primer pandemije ali z virusom povezane situacije – doplačajte jo, čeprav bo verjetno dražja.

Strah pred okužbo in skrb za čistočo bosta prisotna še dolgo časa

Negotovost glede okužbe in ponovnega večjega izbruha bo ostala med nami še kar nekaj časa. Sicer pa, roko na srce, sama sem bila že prej na vseh potovanjih precej pozorna na čistočo in razkuževanje rok, še posebej pred jedjo. Razkužilo je bil moj spremljevalec praktično na vseh potovanjih doslej. Prav tako redno umivanje rok.

Na pot se boste želeli odpraviti zdravi, kajti kot tujec boste še toliko prej deležni sumničavih pogledov ob vsakem najmanjšem sumu bolezni, tudi samo kašlja ali sezonskega kihanja.

Na pot se podajte brezskrbno, da boste lahko čim bolj uživali. | FOTO: osebni arhiv

Sama nikoli nisem delala drame glede okužb. Potovala sem v Brazilijo, ko je bilo tam razglašeno izredno stanje zaradi virusa zika, v Afriko sem odpotovala v času ebole. Vendar moram ob tem poudariti, da sem potovala še veliko bolj pazljivo in z glavo.

S časom bo cepljenje postalo nekaj posvem normalnega

Ko bo enkrat na trg prišlo učinkovito cepivo za koronavirus, se bomo pred potovanjem cepili, kot smo to do sedaj recimo storili za cepljenje proti rumeni mrzlici. Za pot boste zelo verjetno tako potrebovali potrdilo o cepljenju, ko bo to enkrat na voljo. 

Morda boste za potovanje potrebovali potrdilo, da ste zdravi, tisti, ki bodo virus preboleli pa bodo potrebovali potrdilo o razviti imunosti na virus.

Ponekod so že prej veljali strogi pregledi na letališčih.| FOTO: Damijan Kovač
Strogi pregledi na letališčih, nošnja zaščitnih mas in uporaba razkužila bodo postali naš stalni spremljevalci tudi na potovanjih.

Maske bodo v modi, razvila se bo celo moda nošenja mask.

Pri nakupu letalskih vozovnic bo poleg cene pomembno tudi, kakšne filte zraka uporablja letalska družba na letalih

Imamo dve povsem nasprotujoči si špekulaciji o cenah letalskih vozovnic po koncu pandemije. Ena stran analitikov trdi, da bodo ponudniki cene vsaj za nekaj časa spustili in bodo bolj prilagodljivi trgu in potnikom, druga stran trdi, da bodo letalske družbe primorane na krov spustiti manj potnikov, kar bo seveda precej dvignilo cene vozovnic. Katera od teh možnosti bo tudi zares obveljala, je sedaj še težko govoriti.

Letalske karte kupujte neposredno pri zaupanja vrednih letalskih ponudnikih in ne prek dvomljivih posrednikov. Če je možno, jo dodatno zavarujte. Vozovnico si sicer lahko zavarujte pri tudi agencijah. Sama sem si letalsko karto zavarovala pri Corisu. To morati storiti v 48 urah po nakupu.

Letenje bo svojevrsten izziv | FOTO: Tadeja Magdič

Kakovost zraka na letalu bo pomembna! Kakšne filtre zraka na svojih letalih uporablja Lufthansa in kakšne RyanAir? Če vas to vprašanje sedaj ni niti malo zanimalo, potem vas od sedaj naprej še kako bo. Letalske družbe bodo veliko pozornosti pa tudi oglaševanja namenile prav tej temi. 

Spremenil se bo naš način potovanja

Midva s fantom sva že sedaj enostavno oboževala skrite kotičke, kjer ni bilo pretirane gneče in kjer sva lahko veliko časa preživela v naravi. Rada sva raziskovala. Torej stran od množic in velikih mest. Tako imenovano distancirano potovanje bo sedaj še bolj priljubljeno, pa tudi zaželeno.

Popotniki se bodo bolje in bolj varno počutili v hotelih kot v najetih stanovanjih. Razlog: čistoča.

Na takšne priložnosti za druženja na potovanjih bo treba še počakati. | FOTO: osebni arhiv

Kaj nas najbrž čaka? Izogibanja množičnim izletom in zelo obljudenim atrakcijam, podaljšale se bodo čakalne vrste za njihov ogled. Daljše bodo tudi čakalne vrste za ogled najbolj znanih znamenitosti.

Več se bomo gibali v naravi.

Odpravili se bomo bolj v samoto, daleč stran od civilizacije. | FOTO: Andreja Horvat

Množičnih skupinskih potovanj bo malo ali nič.

Sprijaznite se in sprejmite dejstvo, da morda letos potovanja v tujino ne bodo mogoča, obujajte lepe spomine na vaša pretekla potovanja, veselite se odkrivanja narave in mest vaše bližnje okolice.

Fleksibilnost kot eden najpomembnejših nasvetov za potovanja po koncu epidemije

Najpomembneje je, da boste fleksibilni tako glede same destinacije kot časa potovanja. Države bodo različno rahljale ukrepe, lahko se celo zgodi, da jih bodo potem spet okrepile. Fleksibilnost je zagotovo težka naloga za veliko ljudi, večina si mora vzeti dopust ali se prilagoditi šolskim počitnicam. Pa vendar, naj bo to vaše vodilo. 

Proračun in cene potovanj

Prioritete se bodo vsaj za nekaj časa spremenile. Večina, vključno z mano, bo letošnje leto bolj pazila na svoje finance, kar seveda pomeni, da dražjih počitnic tako ali drugače ne bo na spisku.

Cene potovanj bodo skoraj zagotovo najprej padle, preden se bodo ponovno dvignile. Tudi osebno mislim, da bodo nižje. Čeprav obstajajo špekulacije, da bi morda hotelirji poskušali z višjimi cenami nadomestiti izgubo, pa ne verjamem, da bo tako, saj bo splošna kupna moč padla. Turiste bodo poskušali privabiti z mamljivimi ponudbami, podobno bi lahko razmišljali tudi ponudniki letalskih vozovnic.

Popotniške želje vas bodo počakale, brez skrbi. | FOTO: osebni arhiv

Vseeno pa bo po drugi strani treba biti pazljiv pri nakupu in se držati enostavnega vodila: stran od ponudb, ki so predobre, da bi bile resnične.

Veliko večji izziv je pred križarjenji, kjer je skupaj tudi več tisoč ljudi. Veliko podjetij bo najbrž propadlo, križarjenja bodo poceni, njihovi organizatorji pa se bodo zelo trudili, da bi dobili nazaj svoje goste.

Spremenite čas čakanja na nove popotniške avanture v čas za ostale osebne projekte in izzive

Bodite potrpežljivi! Pravijo, da ima vsaka slaba stvar v sebi tudi nekaj dobrega.

Zavedajte se, da so potovanja luksuzna dobrina, ki si je ne more vsak privoščiti. Tega se zavedam tudi sama. Možnost, da lahko potujem tja, kamor želim, toliko bolj cenim in spoštujem in jo dojemam kot velik privilegij. Predvsem na račun izbruha koronavirusa in nezmožnosti potovanj pa jih bomo zagotovo vsi cenili še bolj kot doslej! Vaše popotniške želje, od osvajanja vrhov do raziskovanja morskih globin, vam ne bodo nikamor ušle.

Pustite času čas in se lotite vseh tistih izzivov, za katere prej niste imeli časa. Po koncu pandemije bomo potovanja še bolj cenili.

Ostanite nasmejani in raziskujte našo prečudovito državo! | FOTO: osebni arhiv
NATISNI ČLANEK