Plezanje ene najbolj znanih dolomitskih ferat – Brigata Tridentina

Brigata Tridentina je klasika med dolomitskimi feratami, znana po precej kratkem dostopu in visečem mostu, ki povezuje dva skalnata bloka na višini več sto metrov, z njega pa se razgled odpira na prepad. Znana je tudi kot ferata Pisciadu, spada pa med srednje težke, a je vsekakor ne gre podcenjevati. Če ste začetnik, vam jo odsvetujem, saj je kar naporna, tako psihofizično kot kondicijsko.

Od parkirišča do vstopa v ferato je približno 15 minut hoje. | FOTO: Damijan Kovač

Ferata Tridentina Brigata, znana tudi kot ferata Pisciadu

Je ena najbolj znanih v Dolomitih in temu primerna je seveda tudi gneča v ferati. Midva se sicer v ferato nisva odpravila zgodaj zjutraj, kot so nama to svetovali, sva pa k sreči šla med tednom, ko naj bi bilo gneče manj. Moram povedati, da so me precej negativno presenetili nekateri feratarji, ki so se na pot odpravili brez ustreznih izkušenj in kondicije ter so tresoči v skali ovirali sebe in vse ostale. Prehitela sva vsaj tri takšne skupine. Ocena ferate je sicer res B oziroma C v zgornjem delu, pa vendar, ferata je zahtevna, kar je treba vzeti v zakup.

Ferata je ves čas precej izpostavljena in zahtevna. | FOTO: Damijan Kovač
Dolomiti so rojstno mesto ferat oziroma poti via ferrata, kot jih imenujejo v Italiji. So pa tudi rojstno mesto razvoja modernega feratarstva, kot ga poznamo v svetu in tudi pri nas. Še več, prav Dolomite smo si pri nas vzeli kot največji zgled pri opremljanju teh zelo zahtevnih zavarovanih poti. Če ste ljubitelj ferat, potem je to mesto pravo za vas.

Prvi del ferate je zelo lahek in ni težji od ocene B. Vmes poteka lahka pot do vstopa v nadaljevanje poti. Vstop se nahaja tik ob koncu slapa Pisciadu, kjer boste vstopili v glavni del ferate. Čeprav pot nikjer ne preseže ocene B, vas čaka lepo plezanje po izpostavljeni steni, ki nudi izjemne feratarske užitke in izjemne razglede, na levi strani pa boste ves čas opazovali slap.

Slikovito jezero Lech di Pisciadu tik za kočo. | FOTO: Tadeja Magdič

Nekje na polovici poti boste prišli do križišča, kje lahko levo zavijete na enostavno pot, desno pa v težji del ferate, ki doseže oceno C in se povzpne po lestvi. Izredno izpostavljena pot tik pred koncem prečka tudi viseči most, ki je najbrž največja atrakcija. Pod nogami boste imeli nekaj sto metrov globok prepad.

Viseči most tik pred koncem ferate je velika atrakcija. | FOTO: Tadeja Magdič

Od tu vodi pot do koče Rifugio Pisciadu na višini 2585 metrov, ki se nahaja v gorski verigi Sella, zraven pa je prečudovito gorsko jezero Lech di Pisciadu. Pot lahko od tu podaljšate do vrha Cima Pisciadu na višini 2985 metrov. Midva sva bila precej hitra, saj sva celo ferato splezala v dveh urah in 40 minutah, a se za osvojitev Cime Pisciadu nisva odločila.

Kočo Rifugio Pisciadu boste zagledali kmalu po koncu plezanja. | FOTO: Damijan Kovač

Najtežji del ferate lahko obhodimo po levi strani. Sicer pa je najboljši čas za obisk ferate od julija do septembra, saj pot poteka po severni strani. Če je vreme ugodno, je dober čas za ferato tudi oktobra.

Shema ferate Pisciadu

Podatki o ferati Brigata Tridentina

Zahtevnost: spodnji del B, zgornji del C
Skupna dolžina in višina: 530 višinskih metrov in 650 metrov dolžine
Čas plezanja: 4 ure in 20 minut (odvisno od hitrosti plezanja)
Opremljenost poti: zelo dobra, dobro vzdrževana
Smer neba: sever
Čas dostopa: 15 minut
Čas sestopa: 1 ura in 45 minut

Koordinate parkirišča: 46.54742, 11.82125

Sestop poteka po dveh poteh, ki nosita oznako 666 in 676. Ko sva jo plezala midva, je bila odprta samo pot 666 po dolini Val Setus, ki poteka po lahki ferati in gre neposredno po grapi do parkirišča. Sestop po dolini Val Mezdì z oznako 676 je bil namreč zaprt.

Midva sva sestopila po dolini Val Setus, ki vodi po poti 666. | FOTO: Damijan Kovač

Preden se lotite plezanja te ferate, nujno preverite vreme. Pomembno pa je seveda tudi, da ste dobro psihično in fizično pripravljeni ter da ste v dobri formi.