Urejen status prebolevnikov in digitalno zeleno potrdilo za potovanje znotraj EU

Veliko negotovosti je bilo tudi o statustu prebolevnikov, kam lahko gremo, kaj moramo predložiti ob prehodu meje in podobno. Vse to se je bolj ali manj razjasnilo, ko je vlada na seji uredila statust oseb, ki so koronavirus prebolele. V tem članku pa sem zbrala tudi najbolj sveže informacije o tako imenovanem digitalnem zelenem potrdilu oziroma “cepilnem potnem listu”.

Tudi prebolevniki imamo po novem pravico do cepljenja z dvema odmerkoma, se je odločila slovenska stroka.| FOTO: osebni arhiv

Status prebolevnikov je urejen

Vlada je na seji 19. maja prebolevnike uvrstila med izjeme, kar v praksi pomeni predvsem manj težav pri vračanju v domovino.

Prebolevniki, ki so bili cepljeni z enim odmerkom cepiva v roku 8-ih mesecev od potrjene okužbe tako spadajo med izjeme. S tem jim je med drugim omogočila vrnitev v Slovenijo iz tujine brez karantene ali testa. Ker pa številne države po svetu zahtevajo dva odmerka cepiva, nova cepilna strategija določa, da lahko tisti, ki so koronavirus preboleli dobijo tudi dva odmerka cepiva, če tako želijo. Ustrezna zaščita pri vseh cepivih sicer začne veljati takoj po cepljenju. Prebolevniki so lahko s prvim odmerkom cepljeni takoj po preteku 10-dnevne karantene, cepljeni pa so lahko tudi s cepivom Johnson & Johnson, ki predvideva zgolj en odmerek.

Digitalno zeleno potrdilo oziroma “cepilni potni list”

Evropska unija bo potrdilo uveljavila tik pred začetkom poletne turistične sezone, v Sloveniji naj bi ga dobili konec junija, potrdila bodo priznana v vseh članicah EU.

Takole bo izgledalo digitalno zeleno potrdilo. | FOTO: digitalgreencertificates.com

Potrdilo bodo dobili vsi prebivalci EU, ki so se cepili, so koronavirus preboleli ali so bili na testiranju negativni. Pri nas se bo digitalno zeleno potrdilo izdajalo v okviru sistema eZdravje na podlagi podatkov v Centralnem registru podatkov o pacientih. Na portalu zVem bo potrdilo dostopno osebam z mobilno identiteto smsPass ali digitalnim potrdilom.

Kako do potrdila?

– v elektronski obliki bo potrdilo dostopno na portalu zVem, za njegovo pridobitev pa bo treba imeti mobilno identiteto smsPass ali digitalno potrdilo

v pisni obliki vam ga bo na zahtevo lahko izdal tudi NIJZ in vam ga posredoval po pošti
Potrdilo bomo lahko dobili v digitalni obliki na telefonu ali v pisni obliki, ki nam ga bo na dom poslal NIJZ. | FOTO: digitalgreencertificates.com

Potrdilo bo vsebovalo sledeče informacije: ime in priimek, datum rojstva, datum izdaje potrdila, informacije o cepivu, s katerim smo bili cepljeni, kdaj in s koliko odmerki in podatke o tem, ali smo bolezen preboleli.

Digitalno zeleno potrdilo

– bo v digitalni ali pisni obliki

– vsebovalo bo QR kodo

– bo zastonj

– izdano bo v slovenščini (v nacionalnem jeziku) in v angeščini

– bo varno in veljavno v vseh država EU

Potrdilo se bo izdalo izključno za koronavirus. Veliko je bilo tudi vprašanj glede varovanja osebnih podatkov. Doslej je znano, da bodo zbrane podatke lahko hranile le matične države, države, kamor bomo potovali teh podatkov ne bodo smele hraniti.

Več podrobnosti o potrdilu lahko spremljate na uradni strani Digital Green Certificates.

Zeleno potrdilo pa ne bo edino potrdilo, ki bo omogočalo prehod meja, še naprej bodo dostovala tudi dokazila, kot so kartončki o cepljenju in potrdila zdravnikov o preboleli bolezni.