Katero turistično zavarovanje in riziko odpovedi izbrati, da vam krije primer okužbe s koronavirusom?

Pred kratkim sem se pogovarjala s kolegico o tem, da si želi januarja odpotovati v Kostariko. Pravi, da letalska karta, če bi jo seveda rezervirala sedaj, niti ni tako zelo draga – povratna stane med 400 in 500 evri. A se zadeva zatakne pri trenutni temi številka ena – okužbi s koronavirusom. Za vstop v Kostariko moraš namreč 48 ur pred letom opraviti test morebitne okužbe, in če si pozitiven, v državo ne smeš vstopiti. Razumljivo, ampak kaj storiti s kupljeno letalsko karto? Nam bo ponudnik denar za letalsko karto vrnil? Obstaja morda kakšno zavarovanje, ki nam stroške v tem primeru povrne? 

Da boste dan vašega odhoda na letališče čakali brez skrbi, poskrbite za riziko odpovedi letalske karte. | FOTO: Tadeja Magdič

Sem ena tistih, ki že razmišljajo, kdaj in kam bomo lahko ponovno potovali. Marsikdo zaradi tega negoduje, češ da gre za neodgovorno ravnanje. Vendar osebno v tem ne vidim nič slabega. Kot doma se je tudi na poti in ob vrnitvi domov treba obnašati odgovorno. Bodo pa potovanja v prihodnje seveda zahtevala od vas veliko več organizacije, nekaj več stroškov zaradi testiranj in seveda previdnost ter prilagodljivost, sicer obstaja seveda tudi večji riziko. Govora je tudi o tako imenovanem cepilnem potrdilu, ki bi ga lahko zahtevale nekatere letalske družbe in brez katerega ne boste mogli na mednarodne lete. Skratka, odprtih ostaja veliko vprašanj.

V članku sem poskušala zbrati nekaj najosnovnejših in koristnih informacij glede turističnih zavarovanj in zavarovanj rizika odpovedi, ki vam bodo olajšale odločitev za samo potovanje ter seveda načrtovanje potovanja v bližnji prihodnosti.

Kakšne so naše možnosti zavarovanja letalske karte za primer, če pred odhodom zbolimo za koronavirusno boleznijo? 

Pred epidemijo so bili pogoji zavarovanja letalske karte jasni: Coris je nudil možnost rizika odpovedi, denar so povrnili v primeru smrti v družini, bolezni in v primeru izgube zaposlitve in bolezni. A so se ti pogoji seveda s pojavom koronavirusa spremenila. Ker seveda tudi mene, kot veliko ljubiteljico potovanj, zanima, kaj storiti v tem negotovem času, sem preverila sem, kaj nudijo ponudniki turističnih zavarovanj glede rizika odpovedi letalske karte v primeru naše okužbe s koronavirusom pred odhodom.

Vsi ljubitelji potovanj smo v mislih že na našem naslednjem potovanju. | FOTO: osebni arhiv

Pri Corisu so bili zelo prijazni. Dobila sem zanimive in koristne informacije. V njihov riziko odpovedi je vključena vsaka storitev, ki jo zavarujemo v roku 72 ur od rezervacije oziroma nakupa, med drugi tudi letalska karta. Če recimo zbolite zaradi koronavirusa, vam zavarovanje povrne vse, kar ste zavarovali prek rizika odpovedi – tudi če v družini zboli en član, celotna družina dobi povrnjen zavarovani znese. V primeru bolezni, tudi okužbe s koronavirusom, mora zavarovanec predložiti potrdilo o nezmožnosti za pot, ki ga izda njegov lečeči zdravnik (ta ne sme biti v sorodstvenem razmerju z zavarovancem), zavarovanje pa morate skleniti najmanj 15 dni pred odhodom.

Za brezskrbno potovanje je treba imeti sklenjeno dobro turistično zavarovanje in riziko odpovedi. | FOTO: Damijan Kovač

Zavarovanje pa ne krije primera, če je razglašena epidemija, kar pomeni, da če država odhoda zapre letališča in meje ter prevoznik odpove lete, takrat Coris ne krije vaše izgube. V tem primeru se boste mogli obrniti neposredno na letalskega prevoznika. Pri tem so me na Corisu opozorili, naj raje izberem evropskega letalskega ponudnika. Evropska zakonodaja jih sedaj namreč zavezuje, da prodajajo odprte letalske karte, kar pomeni, da morajo v primeru razglasitve epidemije in prizemljitve letal omogočiti nadomestne lete, s čimer vi ne izgubite denarja. Dober primer prevoznika je recimo Turkish Airlines.

Opozorili pa so me še na eno pomembno stvar, in sicer na poskus goljufije. Spomladi je bilo namreč več primerov, ko so ljudje prek rizika odpovedi in s pomočjo lažnega potrdila o bolezni želeli dobiti povrnjen vplačan denar za letalske karte.

Na Corisu ob tem opozarjajo, da gre za kaznivo dejanje, in še huje, če vas pri tem dobijo, boste imeli težave pri sklepanju katerega koli zavarovanja v prihodnje. Zavarovalnice imajo namreč sistem obveščanja med seboj, in če vas dobijo na eni zavarovalnici, bodo o tem obvestili vse ostale. Ob tem ne boste mogli skleniti zavarovanja za hišo ali pridobiti kredita, saj ga ne boste mogli zavarovati. Tako da tega raje ne poskušajte. Vsaka zavarovalnica ima namreč tudi svoje zdravnike, ki vas lahko dodatno preverijo.

Podoben odgovor sem dobila tudi od zavarovalnice Triglav, kjer zavarovanje rizika odpovedi krije recimo letalske karte v primeru, če pred odhodom zbolite za koronavirusom, ni pa krita karantena, v katero moramo, če smo bili pred odhodom v stiku z okuženim. Zavarovanje prav tako ne velja, če je bila v državi odhoda razglašena epidemija ali pandemija.

Zavarovalno kritje imate tudi v primeru, če ste pozitivni na koronavirus, a ste brez simptomov. Seveda pa mora biti pozitivni rezultat testa, ki je veljaven tudi v času odhoda na potovanje.

Kaj pa če za koronavirusom zbolim med potjo? Ali moje turistično zavarovanje krije stroške zdravljenja na potovanju in poti domov?

Nekatere države že pred vstopom zahtevajo od vas, da imate urejeno turistično zavarovanje za primer okužbe in zdravljenja zaradi koronavirusa med potovanjem, in sicer v določeni višini. Takšne zahteve sicer niso nič novega, nekatere so imele to med pogoji za vstop v državo to že prej. Ruske vize, recimo, nisem mogla dobiti brez sklenjenega turističnega zavarovanja. Po eni strani te to prisili, da na pot greš zavarovan, kar pa spet ni nič slabega. Kostarika, recimo, pred vstopom v državo zahteva, da imate urejeno zdravljenje zaradi koronavirusa v višini vsaj 50 tisoč ameriških dolarjev. Ko boste izbirali zavarovanje, morate biti pazljivi, da se zavarujete tudi za zdravljenje, ne le za testiranje.

Pred odhodom poskrbite, da boste na potovanju brezskrbno uživali. | FOTO: Damijan Kovač

Moram priznati, da me je večina naših zavarovalnic negativno presenetila, saj ne ponujajo možnosti zavarovanja za primer, če bi v tujini potrebovali zdravniško pomoč zaradi koronavirusa. Naša evropska zdravstvena kartica tega zdravljena nikjer ne krije.

Na Corisu takšnega zavarovanja, ki bi krilo stroške zdravljenja zaradi koronavirusa v tujini, ne nudijo. Zelo podoben odgovor sem dobila tudi s strani zavarovanja WIZ, kjer so zapisali, da v sklopu zavarovanja Tujina stroški zdravljenja niso kriti, če boste zboleli v državi, v kateri je razglašena epidemija oziroma pandemija. In ker je trenutno v svetu razglašena pandemija, to seveda pomeni, da njihovo zavarovanje nikjer na svetu ne krije stroškov nujne zdravstvene oskrbe, ki nastanejo zaradi koronavirusa, prav tako ni krit riziko odpovedi.

Pri zavarovalnici Vita v ponudbi sicer nimajo zavarovanja, ki bi krilo povračilo stroškov za letalske karte kot riziko, imajo pa zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini  NLB Vita Tujina, kjer krijejo tudi stroške medicinske asistence ter nujne medicinskega oskrbe ter prevozov v primeru, da je v tujini razglašena epidemija ali pandemija, vi pa zbolite zaradi koronavirusa. To zavarovanje krije testiranje na koronavirus, zdravljenje, tudi bolnišnično, in zdravila. Prevoz domov pa je tako ali tako krit že v klasičnem turističnem zavarovanju. A pozor, to zavarovanje ne vključuje stroškov, ki bi nastali, če bi vam bila v tujini kot zdravi osebi odrejena karantena.

To zavarovanje trenutno krije stroške zaradi koronavirusa do konca tega leta, do 31. decembra 2020. Kako bo po novem letu, pri zavarovalnici še ne vedo. Ali bodo kritje zdravljenja zaradi koronavirusa podaljšali, se bodo odločili sredi decembra. Glede na situacijo, obstaja možnost, da bodo z dosedanjo prakso nadaljevali. Bom pa zadeva spremljala in takoj objavila najnovejše informacije, zato spremljajte novice na spletni strani

Podobno nudijo tudi pri zavarovalnici Triglav. Njihovo turistično zavarovanje krije stroške nujnega zdravljenje zaradi okužbe, tudi bolnišnično, če v tujini zbolimo (torej niste šli že bolni na pot) zaradi koronavirusa in potrebujemo zdravljenje.

Ne krije pa stroškov, ki bi nastali, če bi bili v karanteni, ker ste bili v stiku z okuženim, a niste zboleli.

Zavarovalnica Vzajemna podobno kot prejšnji dve ponuja kritje glede koronavirusa, in sicer stroške morebitne hospitalizacije, ki bi bila potrebna zaradi okužbe s covidom-19, oziroma stroške prevoza v domovino, če zaradi hospitalizacije povratek ni možen, kot je bilo prvotno načrtovano. 

Povzetek članka in moja priporočila
 
Riziko odpovedi letalske karte, ker ste zboleli za koronavirusom
Zavarovalnica Coris  krije povrnitev stroškov, tudi če v družini samo en član zboli (cela družina dobi povrnjene stroške).
Ne krije pa vaše karantene zaradi možne izpostavljenosti okužbi.
 
Primer razglasitve epidemije ali pandemije, letališča v državi odhoda se zaprejo, letala so prizemljena
Tega vam ne krije nobena zavarovalnica, zato je izbira letalske družbe ključnega pomena. Izjemno pomembno je, da izberete varno evropsko letalsko družbo, ki slovi po lojalnosti do svojih potnikov in ima dobre ocene.
 
Med potovanjem zbolim za koronavirusom in potrebujem zdravljenje v tujini
Zavarovalnica NLB Vita Tujina vam bo v tem primeru krila testiranje, zdravljenje, tudi bolnišnično, zdravila in pot domov. Vendar to žal velja le do konca leta 2020. Družba bo odločitev, ali to prakso podaljšajo v leto 2021, sprejela decembra.
Stroške krijejo tudi v primeru, če je v državi razglašena epidemija.

Podobno razlago sem dobila tudi na Zavarovalnici Triglav, kjer imajo na voljo zavarovanje, ki vam bo krilo zdravljenje okužbe s koronavirusom v tujini.
Stroške krijejo tudi v primeru, da je v državi razglašena epidemija.

Zavarovalnica Vzajemna ponuja kritje stroškov zaradi morebitne hospitalizacije, ki bi bila potrebna zaradi obolenja s covidom-19, in stroške prevoza v domovino.

Med potovanjem moram v karanteno, ker sem bil v stiku z okuženo osebo
Stroškov karantene v tujini vam zavarovalnice ne bodo krile.

Pred odhodom na potovanje je treba uskladiti različna zavarovanja, če želite imeti pokrite različne scenarije. Vsaka zavarovalnica ima svoje pogoje in možnosti, ki pa se lahko tudi spreminjajo, zato vam priporočam, da se še pred nakupom letalske vozovnice pozanimate o vseh možnostih. Razmere se resnično izjemno hitro spreminjajo, praktično iz dneva v dan, prihaja tudi cepivo, ki bi lahko okoliščine precej spremenilo. Zato spremljajte informacije, pred potovanjem pa se še enkrat posvetujte z zavarovalnico. Kljub temu pa morate biti pripravljeni na morebitne odpovedi in v skrajnem primeru na predčasno vrnitev domov.

Da boste s potovanja prišli nasmejani in polni energije. | FOTO: osebni arhiv

Naj ob tem zapišem še, da ne gre za sponzorsko objavo – o pogojih sem poizvedovala pri različnih zavarovalnicah, kot bi se sama odpravljala na potovanje. V članku pa sem izpostavila tista zavarovanja, ki so me osebno prepričala in bi se odločila zanje. Naj vam zapis služi kot izhodišče, kje se zavarovati, da boste v prihodnje lahko šli mirno na pot.

Je bil članek koristen? Imate vi kakšne koristne izkušnje s temo? Potem napišite v komentar ter s tem pomagajte ostalim. Popotniki vam bomo hvaležni.

Ostanite zdravi!

NATISNI ČLANEK