Ferata Renke 2 – nova ferata, ki se po težavnosti (morda) lahko primerja celo z Zelenico

Vsi, ki obožujemo športne ferate smo že komaj čakali na kakšno novo feratarsko popestritev. In smo jo tudi dočakali – ferata v Renkah je namreč dobila svojo težjo sestro. Desno od nje je v plati speljana športna ferata Renke 2, ki pa je ocenjena z oceno E in je precej težja od svoje starejše sestre. Svojo premierno otvoritev je ferata doživela 1. aprila 2022.

Na vrhu ferate vas bo pričakala nagrada – prečudoviti razgled na okolico in reko Savo. | FOTO: Damijan Kovač

Nova linija je speljana desno od prve linije in je precej težja od svoje starejše sestre. Bolj kot na športno ferato spominja že na kakšno plezalno smer. Je precej bolj vertikalne linije in poteka po izrazito platasti steni, vmes linija vstopi v raz, ki omogoča plezanje v razkoraku, vendar je takšen le del ferate. Vsekakor pa ferata ni primerna za začetnike, niti za povprečne feratarje. Linijo ferate je postavil in opremil Mitja Šorn, gorski vodnik in predsednik Združenja gorskih vodnikov, ki je ferato potem skupaj s sodelavci tudi opremil.

Vstop v ferato po težji varianti. Že takoj na začetku vas bo pričakal previs. | FOTO: Damijan Kovač
Mitja Šorn je s sodelavci med drugim opremil tudi obe ferati v Mojstrani in ferati Jerman in Hvadnik v Kranjski Gori.

Projekt ferate Renke 2 sta finančno podprla občina Zagorje ob Savi in lokalni podjetnik in ustanovitelj podjetja DEWEsoft Jure Knez. Vsak je prispeval polovico.

Parkirni prostor in pot do ferate je povsem enaka kot pri prvi. Za več informacij glejte spodnjo tabelo. Ko boste prispeli do izhodiščne točke, boste torej na levi strani zagledali prvo ferato Renke 1, na desni strani pa vstop v novo ferato. Vendar pozor, ferata uradno še ni odprta, odpre se 1. aprila 2022.

Prehod v platasti del ferate, kjer ni prav veliko možnosti za oprijem in za stopanje, pleza se tudi na trenje. | FOTO: Damijan Kovač

Vstopni del ferate je razdeljen na dva dela, kar pomeni, da je trenutno vstop v ferato mogoč po dveh vstopnih variantah, leva je lažja in je ocenjena z oceno D, desna vstopna varianta je težja in je ocenjena z oceno E. Vendar bi vas na tej točki opozorila, da je glavna zagata in težavnost v zgornjem delu, kar pomeni, da če boste vstopili po lažjem vstopu, to ne izključuje dejstva, da ne boste imeli težav v zgornjem delu ferate, ki je precej težka. Vstopite po težji varianti in naj vam torej ta vstopni del služi kot neke vrste test, ali ste za to ferato dovolj pripravljeni ali ne, kajti, če vam ne uspe preplezati težjega vstopnega dela, potem ferata ni za vas!

Veselje ob koncu plezanja športne ferate Renke 2. | FOTO: Damijan Kovač

Že takoj na začetku desnega vstopnega dela je majhen previs, kjer je potrebno imeti moč v rokah in dobro tehniko stopanja. Oba dela se potem nekje po približno 6, 7 metrih združita. A težko plezanje vas šele čaka. Pred vami je gladka stena, brez večjih poličk ali oprimkov, v začetku si sicer lahko pomagate s plezanjem v razkoraku, potem pa boste morali na eni točki zanesti zgolj na stopanje na majhne poličke in majhne stope. Veliko je plezanja na trenje in če tega ne obvladate potem boste lahko imeli težave. Plezanje je izjemno tehnično in fizično zahtevno, brez možnosti izstopa. In zahtevna ostaja vse do izteka stene, nikjer niti malo ne popusti, zato morate ostati zbrani vse do konca.

Midva sva se pridružila čistilni akciji, saj je v ferati še veliko zemlje in ostalih ostankov opremljanja. | FOTO: Tadeja Magdič

Samega plezanja je nekje 60 metrov, meter gor ali dol, če upoštevamo začetni, vstopni del. V ferati ni dodatne opreme, je samo zajla, ni skop ali stopničk. Dobro znanje tehničnega plezanja, izkušnje, po možnosti plezalske, moč in dobra psihološka predpripravljenost so pogoj za vstop v ferato.

Podatki o ferati Renke

Težavnost: E (leva vstopna varianta je D, desna oziroma direktna pa E)
Dolžina: uradna dolžina jeklenice, s katero je bila ferata opremljena je 100 metrov, čistega plezanja je nekje 60 metrov
Opremljenost: dobra in dobro vzdrževana, specifično nameščena jeklenica, ki ni povsem fiksno nameščena in se rahlo maje

Koordinate parkirišča: 46.0918, 14.9462
Koordinate vstop v ferato: 46.0968, 14.9413

Midva sva jo obiskali v sklopu čiščenja in vzdrževanja, saj je na skali še precej umazanije in zemlje in smo jo skupaj z Brankom čistili in pregledovali. Na koncu je potem sledilo še poskusno plezanje in vsi, ki smo jo tisti dan splezali, smo se strinjali, da je njena ocena ena lepa in prava E.

Ferata do konca ne popusti, saj je treba drugo polovico pošteno odplezati. V ozadju je vidna stena, po kateri je speljana starejša ferata Renke. | FOTO: Damijan Kovač

Moram priznati, da je to ena najtežjih ferat pri nas, ki se lahko brez večjih težav kosa celo z Zelenico oziroma ferato Spodnji plot. Midva sva se je resnično razveselila, kajti takšnih težkih športnih ferat nam resnično manjka. Ob tem pa bi še enkrat opozorila, ferata je res težka, primena zgolj za najbolj izkušene in psihofizično pripravljene feratarje. Če dvomite, potem se je izzognite. Ferata vas bo počakala.

Pa še glede uporabe plezalk. Jaz sem uporabljala plezalke, saj je, kot že rečeno veliko tudi plezanja na trenje. Od vas je odvisno, v čem se počutite bolje, vendar bi predlagala, da plezalke vzamete za vsak slučaj seboj.

Na izteku ferate je potem postavljena lesena mizica z leseno streho, kjer lahko uživate ob prečudovitih razgledih na dolino in reko Savo. Pa srečno!

Ob poteh nad ferato in pod ferato so postavljene simpatične klopce ljubezni. | FOTO: Damijan Kovač