Lubenice – srednjeveška utrdba, pod katero se skriva ena najlepših plaž na Cresu

Ko govorimo o Lubenicah, imamo v mislih tri različne stvari. Lubenice se imenuje kamnita utrdba nad prečudovitim klifom, prav tako se imenuje tudi ena najlepših plaž, plezalci pa seveda najprej pomislimo na plezališče. Poleg imena je vsem Lubenicam skupno tudi to, da ko obiščemo ene, vidimo tudi druge in tretje – prepričana sem, da vas bodo navdušile.

Pot do plaže je dolga, a je vredna truda! | FOTO: Damijan Kovač

Srednjeveška utrdba Lubenice

Kamnito mesto Lubenice te enostavno osupne, saj stoji na vrhu skoraj 380-metrskega klifa, srednjeveška utrdba ima 4000-letno tradicijo in velja za biser hrvaške ruralne arhitekture. Mestece je izjemno lepo ohranjeno, v njem je tudi muzej ovčarstva, saj na Cresu vzrejajo svojo avtohtono vrsto ovce. Pod naseljem so apnenčaste skale, kjer so opremljeni trije plezalni sektorji. 

Utrdba se nahaja nad 380-metrskim klifom. | FOTO: Tadeja Magdič

Plaža Sv. Ivan pod utrdbo, znana tudi kot plaža Lubenice

Prodnata plaža s turkiznim morjem je ena najlepših na otoku in tudi daleč naokoli, nahaja pa se tik pod istoimenskim srednjeveškim mestom. Ker je dostop do nje dolg in precej zahteven, na njej ni pretirane gneče, se pa tukaj pogosto ustavijo jadrnice, jahte ter čolni, ki pripeljejo turiste, ki niso pripravljeni hoditi po žgočem soncu. Nemška revija Bild Magazin je Lubenice uvrstila na 15. mesto med 40 najlepšimi plažami na svetu.

Prav na račun zahtevnega dostopa na plaži ni pretirane gneče. | FOTO: Tadeja Magdič

Za dostop do plaže sta nujna dobra obutev ter zadostna količina hrane in vode. Na plaži namreč ni lokala, pot pa je zahtevna in dolga (torej v vročih poletnih temperaturah še toliko težja). Na to vas bodo pred odhodom opozarjale tudi table, ki jih nikar ne spreglejte. Imate pa tukaj še eno možnost, in sicer da obiščete jamo Plava Grote. Dostop do obeh vam bo vzel približno eno uro, ko se boste vračali nazaj v hrib, pa lahko računate na kakšno minuto več.

Kristalno čista voda in dejstvo, da ni gneče, sta največji odliki plaže. | FOTO: Damijan Kovač

Seboj vzemite tudi opremo za snorklanje za opazovanje podmorskega življenja v kristalno čisti vodi.

Plezališče Lubenice

Plezališče ima tri opremljene sektorje, a je v senci žal samo zgodaj zjutraj, kasneje je prevroče za plezanje. Lahko pa naredite lep celodnevni izlet: greste najprej plezat, nato pa se sprehodite do plaže, če vam seveda ni težava nositi opreme. Ni pa to edino plezališče na otoku Cres, več o plezanju na otokih si preberite v spodnjem članku, kjer boste našli koristne informacije in napotke.