Kje parkirati avto, ko boste obiskali Benetke?

Parkiranje avtomobila v Benetkah je svojevrsten izziv in verjetno eno največjih logističnih vprašanj oziroma dilem izleta. Mesto namreč nima cest, celoten promet poteka s čolni in vodnimi taksiji, precej omejene in seveda drage pa so tudi možnosti parkiranja vozil pred vstopom. Za lažjo in brezskrbno organizacijo vašega izleta sem zato izbrala nekaj najboljših možnosti za parkiranje, in sicer glede na oddaljenost in seveda ceno parkiranja. Z bližino mesta je seveda pogojena tudi cena, kar imejte v mislih, ko boste načrtovali izlet.

Za brezskrben izlet v Benetke je zelo pomembno, kje boste parkirali avto. | FOTO: Damijan Kovač

Izbrala sem nekaj možnosti, kje pustiti avto med raziskovanjem pravljičnega mesta na vodi. Midva sva izbrala avtohišo Trochetto, kjer znaša parkirnina za ves dan 21 evrov. Ko sva prispela in parkirala avto, sva se lahko takoj z vodnim avtobusom zapeljala do Trga svetega Marka – nazaj sva pešačila in vmes raziskovala mesto.

Neposredno v Benetkah

Avtohiše neposredno ob trgu Piazzale Roma

So najbližja možnost, a seveda nudijo najdražja parkirišča v Benetkah. Dlje kot do Piazzale Roma ne pelje nobeden avtobus ali taksi, od tukaj pa lahko vašo pot nadaljujete samo peš ali s čolnom oziroma vodnim avtobusom. Cene lahko presežejo 30 evrov na dan. Najbližji sta garaža San Marco in garaža Garage Comunale AVM.

Garaža San Marco ima približno 900 parkirnih mest, cena parkiranja do 24 ur znaša 32 evrov.

Garaža Comunale AVM ima na voljo 2152 parkirnih mest za vozila in 180 za motorna vozila, cena je odvisna od dolžine vozila. Manj boste plačali, če si boste parkiranje vnaprej rezervirali.

Avtohiša Tronchetto

Je največja avtohiša neposredno ob Benetkah; stoji na posebnem otoku, ki je bil zgrajen prav za to avtohišo, nudi pa 4500 parkirišč za vozila, avtobuse, motorna kolesa in avtodome. Ena ura parkiranja za osebno vozilo stane 3 evre, dve uri 6 evrov, cel dan pa 21 evrov. Od tukaj imate neposredno povezavo do vodnega avtobusa.

Na njihovi spletni strani si lahko rezervirate parkirišče.

Najbolj optimalen način za enodnevni izlet Benetk je krožna pot. | FOTO: Damijan Kovač

V predmestju Benetk

Pred mostom do Benetk imate na voljo kar nekaj cenejših parkirišč. Na Parkirišču San Giuliano boste za ves dan odšteli 12 evrov, na Parkirišču Venice City Park Srl pa boste za ves dan odšteli zgolj 4,5 evra. V obeh primerih boste potem morali vzeti še mestni avtobus do mesta.

Parkirišče na letališču Marco Polo

Vozilo lahko pustite tudi na parkirišču pri letališču Marco Polo, kjer boste za cel dan odšteli manj kot 4 evre, vendar boste potem do Benetk potrebovali še kar nekaj vožnje z mestnim avtobusom.

V Benetkah je število parkirnih mest zelo omejeno. | FOTO: Tadeja Magdič

Pa še en namig …

Priporočam, da pridete v Benetke čim bolj zgodaj, kajti garažne hiše v neposredni bližini imajo omejeno število parkirišč, ki se zelo hitro zapolnijo. Če načrtujete obisk Benetk čez vikend ali v času dopustov, je morda še najbolj pametno, da si parkirišče kakšen dan vnaprej rezervirate prek spleta in se s tem izognete zapletom iskanja.