Raznolika brazilska mesta, ki se jih ne boste naveličali

V brazilskih velemestih se veliko dogaja, a veliko bolj simpatična so morda na prvi pogled manj zanimiva in bolj oddaljena mesta. Če imate radi plezanje, surfanje ali morda samo mistične stvari, boste svoj delež zabave našli v Belo Horizonteju, v mestecu São Thomé das Letras ali na Floripi.

Prečudoviti zeleni otok Florianopolis na jugu Brazilije | FOTO: osebni arhiv

Pustolovski Belo Horizonte

V nasprotju z ostalimi brazilskimi velemesti, kot sta Rio de Janeiro ali Sao Paolo, je Belo Horizonte, krajše kar BH, obdan z divjo naravo. Leži v zvezni državi Minas Gerais, ki je prekrita s prečudoviti hribi, neverjetni slapovi in pokrajino, ki je podobna našemu Krasu. Tretje največje brazilsko mesto je med drugim znano tudi kot eno od 12 prizorišč svetovnega prvenstva v nogometu. Večina popotnikov BH nima na potovalnem seznamu, pa ne bi smelo biti tako. Mesto slovi, recimo, po največjem številu barov na število prebivalcev na svetu. Če ste vsaj malo pohodnika ali ljubitelja narave, je to zagotovo prava destinacija za vas. Mene je pritegnilo prav plezanje. O tem lahko več preberete v članku o plezanju v Braziliji.

Plezanje v okolici mesta Belo Horizonte | FOTO: osebni arhiv

Hipijevski São Thomé das Letras – najbrž eno najbolj “odštekanih” brazilskih mest

Prebivalci mesta São Thomé das Letras, približno 6600 jih je, verjamejo, da je mesto eno od sedmih energijskih točk na Zemlji. Prav tako verjamejo v nezemljane. Magnetne sile naj bi bile tukaj tako močne, da obvladujejo življenje, zaradi pozitivne energije pa se v mesto priseljujejo tudi tujci, ki verjamejo v njegovo posebno energijo.

Glavni trg s prečudovito cerkvijo v središču mesta | FOTO: Tadeja Magdič

Ta energija resnično daje mestu mističnost in privlačnost hkrati. Življenje domačinov tukaj vodita miroljubnost in hipijevski duh, večina tudi verjame tudi v obstoj nezemljanov. Zanimivo je opazovati hostle in hotele, ki imajo na svojem pročelju narisane velike zelene glave domnevnih obiskovalcev iz ostalih galaksij.

V mestu São Thomé das Letras verjamejo v obstoj nezemljanov. | FOTO: Tadeja Magdič

Barvito mestece, ki je 4. najvišje ležeče mesto v Braziliji, ima izjemno svetlo energijo, obiskujejo pa ga večinoma domači turisti. V okolici mesta se nahaja nekaj izjemno lepih slapov, ki so več kot zaželena osvežitev v vročih dneh. Sama sem obiskala slapove Cacheira Vale das Borboletas. Raziskovala sem jih z veliko lokalne pomoči. Skupaj z Brazilkama Fabiano in Kelry smo se odpravile raziskovat te male oaze. Če ne poznaš lokalnih prebivalcev, je to pravi pravcati raziskovalni podvig, morda misija nemogoče. Še posebej, ker do njih vodijo precej slabe ceste in niso dostopni z javnim prevozom, kar pa seveda pomeni najem avtomobila. Brez brazilskih prijateljic bi bila popolnoma izgubljena.


Ob večerih se tako domačini kot obiskovalci zberejo na vrhu mestne »piramide«, kjer ob zvokih hipijevske glasbe opazujejo sončni zahod, ki naj bi imel mistično moč.

Po pripovedih vaščanov São Thomé das Letras nezemljani resnično obstajajo. Lastnica mestne restavracije Restaurante da Sinha je prepričana, da so jo skupaj še s tremi prijatelji nezemljani ugrabili, da so na njih delali poskuse. Bila naj bi travmatizirana. Vse to vam bo tudi z veseljem pvedala, če boste le obiskali restavracijo.

Čisto blizu mesta Sao Thome sta še dva zanimiva kraja, ki sta vsekakor vredna obiska: Três Corações in Varginha. Prvo je rojstno mesto znamenitega brazilskega nogometaša Peléja, drugo je znano po neznanih letečih predmetih in nezemljanih in je od mesta São Thomé das Letras oddaljeno približno uro in 20 minut. O Varginhi kroži legenda. Pred leti, natančneje leta 1996, naj bi tam našli nezemljane. Vlada naj bi najdbo ves ta čas skrbno skrivala in še danes se ne ve točno, kaj se je takrat dogajalo. Urbana legenda, mit ali resnica? Nihče ne ve.

Ulice mesta São Thomé das Letras| FOTO: Tadeja Magdič

In še en zanimiv namig. Jejte v lokalni restavraciji Restaurante da Sinha in prisluhnite lastnici. Njene pripovedi so izjemno zabavne. Obiščite čudovite slapove Cacheira Vale das Borboletas (Waterfall Valley of the Butterflies), kjer zelo verjetno ne boste srečali turistov, le domačine.

… in eksotično vroča Floripa

Za sever in pa tudi osrednji del Brazilije velja, da so prebivalci bolj temne polti, za jug, še posebej mesto in otok Florianopolis, pa, da ga poseljujejo bolj svetlolasi in modrooki prebivalci. Takšna je pač dediščina kolonializma. Domačini Florianopolis ljubkovalno imenujejo kar Floripa. “Tukaj živijo sami lepi ljudje,” mi je pred odhodom na otok pojasnila Fabiana, brazilska prijateljica. Floripa je neke vrste južnobrazilski otoček surferske kulture, zabav, skritih plaž, pa tudi priljubljena točna tistih, ki hodijo po highlinu, kar prevedeno pomeni hojo v zraku po posebni vrvi.

Pravi mali raj na jugu Brazilije | FOTO: Tadeja Magdič

Na otoku poleg več deset rajskih plaž z beli peskom in optimalnimi razmerami za deskanje na valovih najdete marsikaj. Turistično najbolj razviti del otoka je Lagoa da Concecao, kjer imajo prebivalci enega najvišjih življenjskih standardov v državi.

Uživanje na eni izmed sanjskih plaž na Floripi | FOTO: Flavia Carlini

V času karnevala je otok rezerviran za gejevske zabave, sicer pa je zbirališče zabave željnih mladih, ki po večini sem pridejo iz ostalih južnameriških držav, kot sta Čile in Argentina. Ob vsem tem pa je na otoku tudi veliko treking poti in kar nekaj plezališč, tudi za večraztežajno plezanje. Odlikuje jih zelo kakovosten granit, plezalna sezona pa vrhunec tukaj doseže med decembrom in februarjem. Med bolj priljubljene spada granitna plošča imenovana Morro da Cruz, kjer je približno 35 dobro navrtanih smeri, ocenjene pa so od 4c pa vse do 8c. Plezanje z izjemnim razgledom lahko dobite na steni Barra da Lagoa, potem pa so tukaj še Morro das Pedras in Morro das Spiders. Povsod lahko z malo sreče dobite soplezalca, ne da bi drago plačevali lokalne vodiče.

Simpatično naselje in plaža Praia do Pântano na jugu Floripa | FOTO: Tadeja Magdič

Skrite plaže in barček s sporočili

Lepe peščene plaže so pravi sinonim za Brazilijo, vendar se je treba malo potruditi, da prideš do tistih manj obljudenih. Plaža Lagoinha do Leste (Praia de Lagoinha do Leste) velja za eno lepših na otoku. Vendar pozor, do plaže je treba hoditi približno dobro uro skozi gozd. Dobra obutev je zaželena, pot do plaže je precej drseča in je lahko tudi nevarna. Seboj nujno vzemite vodo in hrano, saj na plaži ni trgovine ali bara.

Namig: v naselju Pantano do Sul je znamenita ribja restavracija Arante, Bar and Restavurante Frutos de Mar, kjer lahko najdete na tisoče sporočilc, ki so zalepljena praktično na vse stene restavracije. Sporočila z vseh koncev sveta, barček pa je lokalna znamenitost. Strežejo pa najboljšo morsko hrano, ki jo ribiči prinesejo neposredno iz morja.

Na otoku sem obiskala še dve plaži – Praia do Moçambique in Praia da Galheta – sicer pa se vam Brazilijo splača obiskati v času pusta, ko se ulice mest spremenijo v eno veliko zabavo, v Riu de Janeiru pa se odvija verjetno najbolj znani karneval na svetu.

Kaj si lahko torej želiš lepšega, kot da imaš okrog sebe strastne ljudi, ki uživajo v glasbi in plesu, pijejo dobro pijačo, eksotika pa se tukaj prepleta z naravnimi lepotami? Brazilija je dežela, ki ima tudi na račun svoje velikosti »sto-in-en« obraz, izjemno odprte in prijazne prebivalce. Vrh vsega pa nudi še izjemne in precej neizkoriščene možnosti zelo raznovrstnega plezanja na specifični, a dobri skali, kjer nikoli ni gneče. Ja, to je zagotovo izjemna ideja za potovanje. Za vse, ki pa ste že bili v Braziliji, pa zagotovo še en razlog več, da se vrnete!