Bohinj – raziskovanje Bohinjskega jezera in njegove okolice malo drugače

Najina “bohinjska dogodivščina” se je začela v majhni vasici Studor, nekaj kilometrov od Bohinjskega jezera, kjer sva najprej obiskala Ranč Mrcino. V zgodnjih jutranjih urah sva se na konjskih hrbtih odpravila raziskovat Bohinjsko jezero in njegovo okolico. Uživanje ob prečudovitih razgledih, jahanje po polju in travnikih in ob jezeru. To je zagotovo eden najbolj pristnih načinov za odkrivanje lepot Bohinja.

Na 2-urni turi se boste z Ranča Mrcina s konji odpravili vse do Bohinjskega jezera. | FOTO: Ranč Mrcina

Bohinjsko jezero naju očara vsakič, ko ga obiščem. Vedno znova lahko odkrijeva nekaj novega, nekaj drugačnega in tokrat sva se z Damijanom podala na raziskovanje in to na konjskem hrbtu.

Vlada nam je letos ponovno obljubila turistične bone. V seriji člankov vam bom predlagala zanimive predloge, kje lahko bone izkoristite, med drugim tudi za športne aktivnosti.

Boni bodo za odrasle znašali 100 evrov, za otroke pa 50 evrov. Razlika glede na lanskoletne bone je v seznamu, kjer boste bone lahko izkoristili, ta seznam namreč obsega dejavnosti gostinstvu, športu, turizmu in kulturi.

Raziskovanje Bohinjskega jezera in njegovega zaledja na konjskem hrbtu

Obiskala sva Ranč Mrcina v simpatični vasici Studor, kjer imajo islandske konje, s katerimi opravljajo jahalne ture po bohinjski pokrajini. Midva sva vzela 2-urno jahanje do jezera in nazaj.

Konji so mirni in lepo vzgojieni, na teren pa lahko gredo tako začetniki kot tudi vsi, ki nimajo izkušenj s terenskim jahanjem. | FOTO: Damijan Kovač

V poletnem času vam priporočam, da svoj termin rezervirate dovolj zgodaj, ker so polno zasedeni – vsaj 7 dni v naprej. V poletnih mesecih zaradi visokih temperatur tako ali tako jahajo zgolj v jutranjih in večernih urah. Vzamite vsaj 2- ali 3-urno jahanje, saj boste le tako lahko v miru raziskovali prečudovito bohinjsko naravo in boste imeli dovolj časa, da odjahate vse do jezera. Njihovi konji so izjemni umirjeni in pijazni, ture pa so primerne za začetnike in tudi za vse, ki nimate izkušenj s terenskim jahanjem. Ture so primerne tudi za otroke, za najmanjše pa imajo na izbiro jahajnje v maneži.

Koordinate do Ranča Mrcina

Na Račnu Mrcina bodo imeli jahanje tudi na nove turistične bone.

Razgled na Bohinjsko jezero z okoliških vrhov

Bohinjsko jezero je resnično vsestransko izhodišče planinskih poti, leži namreč v ledeniški dolini, ki je okoli in okoli obdana z vrhovi. Odločite se lahko za lažje družinske planinske izlete (Rudnica), rekreativne planinske poti (Črna Prst, Komna, Pršivec), težje planinske pohode v visokogorje (Triglav, dolina Triglavskih jezer, Kanjavec, Krn), z gondolo se lahko zapeljete tudi do planine Zadnji Vogel, kjer je pozimi urejeno smučišče.

Več idej, kam se odpraviti v hribe v okolici Bohinjskega jezera, lahko najdete na tej povezavi.

Razgled na mesto, kjer se reka Sava Bohinjka izteka v Bohinjsko jezero. | FOTO: Tadeja Magdič

Prijetna in ne preveč naporna aktivnost je tudi krožna pot okoli jezera, ki je dolga približno 11 kilometrov in vam bo vzela med 2 in 3 urami.

Nujna je tudi osvežitev v jezeru, zato ne pozabite seboj vzeti tudi kopalk in brisače. Voda pa je prijetno hladna, še posebej pa prija po kakšni naporni športni aktivnosti. Ob jezeru lahko najamete tudi SUP, (električno) kolo in kajak. Bohinj je sicer pravi raj za kolesarjenje, vendar pozor, z novimi pravili je kolesarjenje na nekaterih trasah po novem prepovedano.

V vročih poletnih mesecih osvežitev v hladnem ledeniškem jezeru še kako prija. | FOTO: Tadeja Magdič

Športno plezanje

V okolici Bohinjskega jezera je kar nekaj simpatičnih plezališč, kjer lahko poskusite plezanje bodisi v spremstvu vodnika ali samostojno, če imate svojo opremo. V Bohinju je tako okrog 16 naravnih plezališč, v katerih je opremljenih okrog 500 smeri.

Izbirate lahko med plezališči Bohinj Pod Skalco, Peč, Bohinj Bellevue. V plezališču Pod Skalco je ves čas v sezoni prisotna ekipa plezalne šole, zato se lahko tudi popolni začetniki preiskusite v športnem plezanju. Tukaj si lahko tudi izposodite opremo in najamete plezalnega vodnika, ki vas bo popeljal po okoliških plezališčih. Termini potekajo med majem in oktobrom, se pravi v času poletne turistične sezone.

V bližnji okolici pa najdete še plezališča kot so Rudnica, Bohinjska Bela, Nomenj, Bitenj potok, Bitnje, Šavnica, Zevt, Koprivnik.

Slika prikazuje plezanje v lokalnem bohinjskem plezališču Peč v Stari Fužini. | FOTO: Jurij Ravnik

PRAVILA OBNAŠANJA V OKOLI BOHINJSKEGA JEZERA

1. Prepovedana je uporaba večjih kopalnih pripomočkov na jezeru, ki so narejeni iz plastičnih in drugih umetnih mas, kot so recimo kopalni flamingi, palme in podobno. Izjema so kopalni pripomočki za zagotavljanje varnosti kopalcev.

2. Na obali jezera je prepovedano predvajanje glasbe, izjema so prireditve in gostinski lokali, kjer glasbo lahko predvajajo.

3. Pri cerkvi sv. Janeza je prepovedano zadrževanje v kopalkah.

4. Na severni obali jezera pa je prepovedano kolesarjenje.

Globe za kršitve naj bi se začelo izdajati nasednje leto, v letošnji sezoni leta 2021 pa bodo kršitelje zgolj opozarjali.

Športna ferata Ožarjeni kamen

OPOZORILO PLANINSKE ZVEZE SLOVENIJE (PZS)

Zavarovana plezalna smer oziroma t. i. ferata Ožarjeni kamen, na kateri je zaradi podora pred dnevi prišlo do tragične nesreče, poteka po zelo krušljivem terenu in je zato za uporabnike zelo nevarna. Ferata ni ustrezno opremljena in nima ustreznih dovoljenj in soglasij. Izhodišče je zavarovano s policijskim trakom, uporaba ferate tako do nadaljnjega ni dovoljena. PZS svetuje, da se v zavarovano plezalno smer Ožarjeni kamen ne podajate. Plezanje v njej je smrtno nevarno.

Hkrati obveščamo, da omenjena plezalna pot ni registrirana planinska pot pri Planinski zvezi Slovenije, zato je formalno ne moremo zapreti. Prepoved dostopa je tako označen s strani Policije s policijskim trakom.

Parkiranje ob Bohinjskem jezeru

Parkiranje, še posebej v poletnih mesecih, je ob jezeru svojevrsten izziv. V zadnjih letih so ob jezeru uredili kar nekaj parkirišč, ki so različno oddaljena od samega jezera, od tega pa je seveda odvisna tudi cena parkiranja, ki je v mesecu juliju in avgustu zelo drago – tudi do 3 evre na uro, redarji pa redno preverjajo, ali imate plačano parkirnino. Nekaj je tudi takšnih parkirišč, kjer boste plačali celodnevno parkirnino. Še najbolj pa se vam splača avto parkirati zunaj in se do jezera zapeljati z organiziranim brezplačnim avtobusom. Ta parkirišča so označena z oznako P+R.

Kristalno čista reka Sava Bohinjka tik preden se izlije v jezero. | FOTO: Tadeja Magdič

Na razpolago imate različne možnosti parkiranja: parkiranje, kjer boste parking plačali na uro ali kjer ga boste plačali za cel dan, parkiraj in se pelji način, parkiranje za avtodome ali kratkoročno brezplačno parkiranje za eno ali dvourno parkiranje. Bližje jezeru boste parkirali, dražje boste za parking plačali.

PARKIRANJE OB BOHINJSKEM JEZERU

Tukaj je seznam nekaterih bolj priljubljenih parkirišč v okolici:

Stara Fužina, nov urejen parking (celodnevno parkiranje)
Stara Fužina, parkirišče tik ob plaži
Ribčev Laz, parkirišče nad hotelom
Ribčev Laz, Pod skalco
Ribčev Laz pri hotelu Jezero

Ukanc, parkirišče nad kampom Zlatorog
Ukanc, parkirišče pri gondoli za Vogel
Ukanc, parkirišče nasproti hotela Zlatorog
Ukanc, parkirišče pri slapu Savica

Parkirišča P+R
Parkiraj in se pelji Senožeta (4 evre na dan)
Parkiraj in se pelji Ribčev Laz Kristal
Parkiraj in se pelji pri kampu Danica (2 evra na dan)
Parkiraj in se pelji Kobla (brezplačno)

Seznam vseh parkirišč, njihovo zasedenost in točne lokacije, cene in način plačila pa najdete na tem zemljevidu.

Preden se boste odpravili v Bohinj dobro premislite, kjer boste pustili svoje vozilo, saj se boste le tako izzognili slabi volji in izgubljanju časa.

Bohinjsko jezero je zaradi svojih naravnih lepot zelo priljubljena izletniška točka tako domačih kot tudi tujih gostov, kar seveda pomeni precejšnjo gnečo. Ne pozabite, ob vašem obisku ste samo obiskovalec, zato spoštujte domačine, naravo in živali!