Kako kupiti vozovnico za transsibirsko železnico in koliko stane?

Ko sem se vrnila s potovanja po transsibirski železnici, me je veliko ljudi spraševalo, kako in kje kupiš vozovnico za vlak, koliko stane in ali pelje samo en vlak. Spoznala sem, da za potovanje po transsibirski železnici vlada veliko zanimanja. Zato sem se odločila, da nakupu vozovnice posvetim poseben članek. Vse pomembne informacije za nakup na enem mestu.

Moja popotniška druščina z vlaka | FOTO: osebni arhiv

Naj najprej povem, da je potovanje z vlakom na kateri koli trasi edinstvena izkušnja. Sama organizacija je precej bolj enostavna, kot si večina predstavlja. Najprej pa se seveda morate odločiti za traso, po kateri želite potovati, potem pa še začetno in končno mesto. Sledi nakup vozovnice.

Takole izgleda vozovnica za vlak, ki je v celoti napisana v cirilici. | FOTO: Tadeja Magdič

IZBOR TRASE

Obstajajo tri oziroma štiri možnosti potovanja, in sicer transsibirska, transmandžurska in transmongolska trasa železnice. Na tej povezavi najdete zemljevid, na katerem so opisane vse trase železnice. Vedeti morate, da imajo vse tri trase veliko število vlakov, ki vsak dan odpeljejo z različnih železniških postaj. Sama sem izbrala potovanje od Moskve proti Pekingu čez Mongolijo.

Transsibirska železnica pelje iz Moskve, skozi Irkutsk in Ulan Ude, kjer se loči še na transmongolsko železnico, potem sledi mesto Čita, kjer je vozlišče za transmandžursko železnico. Končna postaja je Vladivostok.

Transmongolska železnica gre čez Mongolijo in njeno glavno mesto Ulan Bator, končna postaja je Peking. Na postaji v Ulan Udeju se nato zamenjajo lokomotive in večina vagonov, priklopili se boste na mongolski vlak. Morda boste vmes morali nekaj ur čakati, da se vse skupaj zamenja, v tem času vas bodo tudi pregledali in preverili vaše dokumente. To lahko traja tudi deset ur ali več, zato se ne ustrašite.

Transmandžurska železnica gre skozi mesto Čita, kjer nato zavije na Kitajsko, njena končna postaja je prav tako Peking.

Preživljanje časa v jedilnem vagonu | FOTO: osebni arhiv

KJE KUPITI VOZOVNICO?

Vozovnico lahko kupite neposredno na železniški postaji, vendar morate govoriti rusko in morate znati brati cirilico, saj je vozovnica v celoti napisana v cirilici. Na koncu članka imate tudi tabelo z osrednjimi informacijami in prevodi. Druga možnost je nakup na posebnih spletnih straneh, ki so v angleščini. Sama sem vozovnico kupila na spletni strani https://www.tutu.travel. Stran je v angleškem jeziku, nakup je enostaven in varen, potrebujete le kreditno kartico. Nakup prek spleta vas bo stal nekoliko več – cena vozovnice bo odvisno od spletne strani dražja za 20–30 odstotkov. Vendar imate tam vsa navodila v angleščini, vozovnico pa boste dobili v angleškem jeziku na elektronsko pošto. Tretja možnost je nakup prek agencije, kjer vam bodo sicer vse uredili, vendar vas bo to stalo tudi dvakrat več. Od vas je odvisno, za katero možnost nakupa se boste odločili.

Postanek v mestecu Druzhnino | FOTO: Tadeja Magdič

V KATERIH RAZREDIH LAHKO POTUJETE?

Na vlaku imate tri razrede, prvega, drugega in tretjega. Razlike v udobju so velike, prav tako tudi cene. Prvi razred je navadno kupe za dve osebi, lahko ima celo svojo kopalnico. Drugi razred je kupe za štiri osebe, tretji razred pa je neke vrste spalni vagon, kjer so postelje v skupnem prostoru.

Naredila sem izračun za pot iz Moskve neposredno do končne postaje v Vladivostoku za vse tri razrede. Potovanje v enem kosu traja približno 6 dni, odvisno od vlaka.

Kupe v drugem razredu s šitimi posteljami | FOTO: Tadeja Magdič

Jaz sem potovala v drugem razredu, torej sem bila v spalnem kupeju s štirimi posteljami. Navadno sta spodnji dve postelji nekoliko dražji, saj imata na razpolago mizico ob postelji.

KDAJ POTOVATI?

Potujete lahko skozi celo leto. Vsak letni čas ima svoje čare, prednosti in slabosti. Edino, kar morate vedeti, je to, da je več gneče na vlakih poleti, in sicer največ povpraševanja po vozovnicah je avgusta, ko je čas dopustov in počitnic. Vlak je namreč daleč najbolj priljubljen način potovanja za domačine, saj je najcenejši.

VARNOST NA VLAKU

Varnost na vlaku je zelo dobra, ne glede na to, ali potujete sami, v skupini ali kot samska ženska. Za red in čistočo na vagonu skrbi sprevodnica oziroma tako imenovana “provodnista”, ki je glavna v svojem vagonu. Njena naloga je še, da ob prihodu na vlak preveri tudi veljavnost vozovnice vsakega potnika, ki vstopa v njihov vagon. Sprevodnice znajo biti kar stroge, navadno se jih bojijo tudi moški.

Provodonista je glavna na svojem vagonu. | FOTO: osebni arhiv

CENA VOZOVNICE

Cena je odvisna od razreda, v katerem boste potovali. Spodaj je nekaj koristnih izračunov, dodala pa sem tudi cene mojih vozovnic.

Izračun za vozovnico na relaciji Moskva–Vladivostok , torej od začetne do končne postaje, glede na tri različne razrede, na dan 1. februar 2020:

1. razred: 36 605 rubljev = 537 €
2. razred: 17 239 rubljev = 235 €
3. razred: 9 908 rubljev = 145 €

Naj opomnim, da sem izračun naredila s pomočjo spletne strani za nakup vozovnice, pri čemer je bila ta približno za 25 odstotkov dražja, kot če bi jo kupila neposredno na železniški postaji v Moskvi. Potovanje na tej relaciji sicer traja 6 dni.

Izračun za vozovnico na isti relaciji med Moskvo in Vladivostokom, s tem da sem pri tem izračunu upoštevala, da sem naredila tri daljše postanke v mestih Omsk, Novosibirsk in Irkutsk.

Izračun za vozovnico na relaciji Moskva–Vladivostok v 2. razredu s tremi vmesnimi postanki:

1. 2. 2020: Moskva–Omsk: 87 € (1 dan in 22 ur vožnje)
4. 2. 2020: Omsk–Novosibirsk: 25 € (10 ur vožnje)
8. 2. 2020: Novosibirsk–Irkutsk: 68 € (1 dan in 7 ur vožnje)
14. 2. 2020 Irkutsk–Vladivostok: 145 € (2 dni in 21 ur vožnje)
 
Skupaj: 325
Pogled z vlaka na rusko pokrajini | FOTO: Tadeja Magdič
Cena mojih vozovnic:

vozovnica za vlak Moskva–Novosibirsk: 90 €
vozovnica za vlak Novosibirsk–Irkutsk: 90 €

Skupaj: 180 €

KAJ VZETI SEBOJ NA VLAK

Seboj na vlak vzemite skodelico za kuhanje čaja. Na vlaku dobite zastonj vročo vodo, tako da si boste lahko skuhali kakšen čaj ali juho iz vrečke. Ne pozabite vzeti nekaj hrane, kot so krekerji, morda kakšne čokoladice. Na vlaku namreč ni trgovine, temveč samo jedilni vagon, kjer pa je hrana nekoliko dražja. Med potjo boste naredili krajše, največ enourne postanke, tako da boste lahko kupili najnujnejše stvari. Seboj vzemite natikače in lahka oblačila, da vam bo bolj udobno.

Vsak vagon ima grelnik za vodo, za čaj ali juho. | FOTO: Tadeja Magdič

Domači potniki navadno seboj prinesejo hrano, ki jo vam bodo z veseljem ponudili. Tudi vi malo podelite svojo hrano in s tem razveselite vaše sopotnike. Lahko, da vam bodo ponudili, da z njimi spijete vodko – sprejmite ponudbo, veseli bodo.

ŠE NEKAJ DODATNIH INFORMACIJ:

  • Za nakup vozovnice potrebujte potni list, kar pomeni, da je vaša vozovnica vezana na vaš potni list. Pri vnašanju podatkov bodite pozorni: podatki na potnem listu in vozovnici se morajo popolnoma ujemati, v nasprotnem primeru se vam lahko zgodi, da vas ne bodo spustili na vlak.
  • Vozovnico lahko kupite tudi samo nekaj dni pred odhodom, edino avgusta, ko je na železnici večja gneča, si jo zagotovite prej.
  • Čas na vozovnici je pomemben! Čas na vozovnici je navadno vezan na moskovski čas, zato raje dva krat preverite, kdaj je vaš odhod z železniške postaje po lokalnem času.

Katere vize potrebujete inkako varno je na potovanju uporabljati bančne kartice, pa si preberite v članku Kaj moraš vedeti, preden se odpraviš na potovanje po transsibirski železnici?

Informacije, ki jih najdete na vozovnici:

Kaj je kaj na vozovnici | FOTO: Rusmania
Legenda izrazov na vozovnici:

Train number – številka vlaka
Departura date – datum odhoda
Departure time – ura odhoda
Wagon number/type – vrsta vagona
Type of train – vrsta vlaka
Number of passenger – številka potnika
Type of ticket – vrsta vozovnice
Inclusive meals – ali so v ceno vključeni obroki
Bed line – kje je vaša postelja
Time of arrival – čas prihoda
Date of arrival – datum prihoda
Full price in roubles – polna cena v rubljih
Passport number/name of passenger – številka potnega lista ter ime in priimek potnika
Seat number – številka sedeža
Departure and arrival station – ime postaje odhoda in prihoda