Parkeljni in miklavževanja 2023 – seznam prireditev po Sloveniji

Približuje se čas obdarovanja in treh dobrih mož, ki jih še najbolje poznajo najmlajši, prihajajo namreč Sveti Miklavž, Božiček in Dedek Mraz. Prvi pride že tradicionalno seveda Sveti Miklavž, ki pridne otroke obdaruje, z njim pa vedno pridejo tudi parkeljni, ki namesto daril za poredne otroke prinesejo šibo. Se sprašujete, kam na miklavževanje in kje bodo leta 2023 na ogled parkeljni? Potem preberite do konca.

10. Noč parkeljnov v Goričanah pri Medvodah bo pestra.| FOTO: Parkeljni Goričane, Visit Medvode

Na tem mestu sem zbrala nekaj najbolj zanimivih idej oziroma dogodkov, ki vam bodo postregli s pestrim dogajanjem ob prihajajočem miklavževanju 2023.

Kdo od vas ne pozna Sv. Miklavža in njegovih zvestih spremljevalcev parkeljnov. Prav gotovo ste tudi pri vas imeli kakšna miklavževanja in obiske parkeljnov. Spomnim se, ko sem bila majhna smo vsako leto za Miklavža šli v kulturni dom na vasi, kjer smo otroci dobili darila pa tudi s šibo po riti, tiste najbolj poredne pa so strašili parkeljni.

Sv. Miklavž na predvečer svojega goda, 6. decembra obdaruje pridne otroke, tako, da darila zanje pušča v posodah, peharjih, nogavicah ali čevljih, prvi dobri mož nikoli ne pride sam, vedno je v spremstvu angelov in parkeljnov, slednji obiščejo predvsem poredne otroke, namesto darila pa zanje prinesejo šibo. Parkeljni imajo med slovenskimi običaji zanimivo preteklost, praktično vsaka vas ima tako ali drugače z njimi povezane običaje in dogodke, peklenščki pa imajo pri nas dolgo tradicijo in za vse pride in malo manj pridne tudi letos potekajo številne prireditve.

1. Srečanje parkeljnov treh dežel v Kranjski Gori

Je ena najbolj prepoznanih prireditev, ki nosi naslov Ognjeni spektakel – Srečanje parkeljnov v Podkorenu in bo tudi letos potekala kje drugje kot Podkorenu, in sicer v petek, 24. novembra 2023. Gre za pravi pravcati festival parkljenov, ki ga pospremijo prave ognjene vragolije teh strahotnih črnih mož.

Parkeljni bodo tudi letos zavzeli Kranjsko Goro, kjer bo na sporedu že tradicionalni ples peklenščkov na ognjenem spektaklu v Podkorenu. | FOTO: Ervin Črnovič, Turizem Kranjska Gora

Grozljive maske vseh oblik in barv, ki imajo vsi enak moto, kaznovati poredne otroke pa seveda tudi odrasle. Strašljivi peklenščki prihajajo iz Slovenije, sosednje Avstrije in Italije in lani so s svojimi vragolijami ogreli rekordno število udeležencev.

Datum in informacije o prireditvah po Sloveniji:

Ognjeni spektakel – Srečanje parkeljnov v Podkorenu v Kranjski Gori, petek, 24.11.2023, ob 18:00, Pod lipo – Podkoren, kontakt 04/58 09 440

10. Noč parkeljnov v Goričanah, v soboto, 18.11.2023, ob 18:00, Goričane pri Medvodah

Kungoški parkli, srečate jih lahko:
– 2. Parkelj bum, sreda, 6.12.2023, ob 18:00, Vaški dom Slemen, Selnica ob Dravi, kontakt organizator KID Janez Urbas, alinac.urbas@gmail.com
– 6. Parklfest, sobota, 9.12.2023, ob 18:00, Zgornja Kungota

Žetalski Krampusi, srečali jih boste lahko na večih lokacijah, in sicer:
– 10. Noč parkeljnov v Goričanah, 18.11.2023, ob 18:00
– 2. Kapelski Krampuslauf, v soboto 25.11.2023 ob 18.18 uri v Kapelah pri Brežicah
– Prebolt, 2.12.2023, ob 17:00
– Trnovska vas 3.12.2023, ob 17:00
– Ptujska Gora 3.12.2023 ob 18:00
– kontakt: Andrej Štajnberger, 031-562-937 ali FB Žetalski Krampusi

Kapelski Krampuslauf, v soboto, 25.11.2023 ob 18.18 uri v Kapelah pri Brežicah.

2. Deseta Noč parkeljnov v Goričanah

Duška si bodo parkeljni dali tudi na mednarodni prireditvi v Goričanah pri Medvodah letos že desetič zapored, in sicer že to soboto, 18.11.2023 na 10. Noči parkeljnov v Goričanah, ki bo letos na sporedu med prvimi, pospremilo pa jo bo zanimivo festivalsko dogajanje. Skupine parkeljnov, ki prihajajo iz Slovenije, Avstrije, Italije in Hrvaške, se bodo zvrstile ena za drugo in tako predstavile svoje maske in opremo svojega kraja, s tem bodo predstavili svojo zgodovino in lokalne navade.

Seboj na 10. Noč parkeljnov v Goričanah prinesite dobro voljo in veliko mero poguma, da se boste soočili s hudički iz pekla.| FOTO: Parkeljni Goričane, Visit Medvode

Poleg zelo atraktivnih mask, ki si jih velika večina parkeljnov izdela samih in predstavljajo njihov ponos, se obeta tudi velik šov, saj parkeljne vedno spremljajo strašne maske, ogenj, hrušč in hkrati počenjajo vragolije ter strašijo gledalce. Letos je predvidenih, za Slovenijo rekordnih 32 skupin parkeljnov, kar pomeni udeležbo več kot 600 parkeljnov. S tako množično udeležbo se prireditev uvršča med največje tovrstne prireditve na svetu, pa udi sicer gre edinstveno prireditev, na kateri organizatorji pričakujejo več kot 9.000 obiskovalcev.

Tudi letos se vaščani zbrali tudi bodo 5. decembra 2023 v Goričanah in uprizorili obhod Sv. Miklavža in njegovih “pomočnikov ”od vrat do vrat, zato domačini pustite prižgano kakšno luč, da bo dobri mož s spremstvom našel pot do vaše hiše in razdelil dobrote ali pa tudi kakšno šibo.

Seznam prireditev miklavževanja in parkeljnov 2023. | FOTO: Parkeljni Goričane, Visit Medvode

Glavni mimohod peklenščkov sledi v soboto, za ogled na stojišču pa boste morali kupiti vstopnico, ki stane 8 evrov.

3. Kungoški parkli

Na Štajerskem in v Prkeliji jim pravimo parkli. Prav na dan goda Sv. Miklavža bo pestro tudi v Selnici ob Dravi, kjer se bodo v polni zasedbi zbrali Kungoški parkelj, kot pravijo organizatorji, bodo tudi letos ob ognju, simu in glasbi prišli iz pekla in pričel se bo ples groze in strahu, zato jih ne zamudite, če boste v njihovi bližini.

Sv. Miklavž ne gre nikamor brez svojih zvestih spremljevalcev parklov. | FOTO: Kungoški parkli

Kungoške parkle boste lahko z grozo opazovali tudi na 6. Parklfestu v soboto 9.12.2023 v Zgornji Kungoti, dogodek, ki se ga bodo udeležile številne domače in tuje skupine kot so Schmiernberg Teifln, FireDevils Perchtengruppe, Žetalski Krampusi, Vražji Krampusi, Kapelski Krampusi in številni drugi.

4. Ostale zanimive prireditve po Sloveniji

Žetalski Krampusi so med tem že strašili po Ptuju, staro mestno jedro je namreč zavzela skupina Iberlauf in uprizorila prvi Krampuslauf, udeležile so ga tudi skupine iz različnih držav. Obstajajo že od leta 2019, trenutno imajo 26 članov od najmanjših pa do najstarejših. Kot sami pravijo zase, so zelo prijazni in z občutkom do otrok, še posebej najmlajših, katerim delijo bombone, pa seveda tudi kakšno šibo, če niso pridni. Glavni namen je poleg ohranjanja tradicije tudi pričaranje nepozabnega vzdušja tako odraslim kot otrokom. Skupina neguje staro in lepo tradicijo obiska Sv. Miklavža na domu, v njihovem okolju lahko starši naročijo tudi obisk na domu.

Žetalski Krampusi bodo strašili po različnih lokacijah. Pazite se.| FOTO: Žetalski Krampusi

Njihova značilnost so ročno rezbarjene lesene maske, ki jih rezbari domačin in član skupine Mihael Kos, kostumi so iz pravega krzna, vso rogovje pa je naravno. Strašiti sem jim boste lahko ponovno pustili že od 25. novembra dalje na različnih lokacijah.

Žetalski Krampusi se že ogrevajo, zato pozor, bodite pridni!| FOTO: Žetalski Krampusi

Kapelski Krampusi

Parkeljni bodo strašili tudi drugod po Sloveniji, med drugim tudi v Kapelah pri Brežicah bodo za nočni spektakel poskrbeli Kapelski Krampusi in s tem pokrbeli za odtvoritev veselega decembra. Skupina bo nastopila tudi na številnih drugih prireditvah po Sloveniji.

Miklavževanje 2023: pregled dogodkov

Poleg obiska in šovov parkeljnov, pa so v tem času organizirane različne dejavnosti od tistih za otroke, do tekov, sejmov, prižigi luč, odtvoritev veselega decembra in ostalo pestro dogajanje. Tukaj je zbranih še nekaj zanimivih. Na nekatere se je treba prijaviti, zato pazite roke.

Občina Miklavž na Dravskem polju
Občina Horjul
Občina Škocjan
Občina Šentilj
Občina Lovrenc na Pohorju
Visit Vrhnika
Občina Škofja Loka
Kočevje
Visit Šaleška
Radovljica
Kočevsko
Občina Vodice
Občina Kobarid
Občina Markovci

To je seveda le nekaj od številnih prireditev, ki se ali se še bodo odvijale po Sloveniji. Če še sami veste za kakšno zanimivo prireditev, mi to sporočite na elektronski naslov tadejatravels@gmail.com ali enostavno zapišite spodaj v komentar. Naši bralci vam bodo hvaležni za idejo.