Adrenalinska osvežitev na ferati Jerman v Gozdu Martuljku

Tokrat je bila najina „žrtev“ ferata Jermanov slap ali kar Jerm’nca po domače. Zelo zahtevna ferata je speljana po soteski potoka Jerman nad naseljem Gozd Martuljek in nudi prečudovit in v poletnih mesecih hladen adrenalinski izziv. To je ena od dveh ferat v Gozdu Martuljku, pred njo je bila v sosednji soteski opremljena lažja ferata Hvadnik. Obe ferati, podobno kot na Gradiško Turo, lahko združite v eno in dobite simpatično, nekoliko daljšo turo.

Že vstopni del v ferato vas bo ogrel. | FOTO: Damijan Kovač

Lepa, a težka ferata, primerna za vroče dni

Že takoj na začetku vas bo ogrel precej zahteven vstop v ferato z oceno D, ki je nekoliko neprijeten in neprijazen. Malo se boste morali skobacati čez ta del, po domače povedano. Prav lahko se tudi zgodi, da bo ta prvi plezalni del precej blaten in umazan, še posebej, če je recimo kakšen dan prej deževalo in bo zemlja na dostopu razmočena. A ne se ustrašiti. Nadaljevanje ferate ne bo tako blatno, ob koncu prvega dela pa je tudi speljana pot na izstop, če se vam bo slučajno zazdelo, da niste ravno fit ali pripravljeni na izziv dneva.

Prvemu prečenju potoka sledi vstop v najtežji, osrednji del ferate. | FOTO: Damijan Kovač

Dostop do ferate

Dostop je izjemno lepo označen in vas bo od parkirišča ob otroškem igrišču vodil vse do vstopa v ferato. Avto parkirate na označenem parkirišču in sledite oznakam. Po približno 10 minutah hoje boste prišli do manjšega zelenega mosta, tik pred predorom. Že s ceste boste opazili jeklenico in začetek ferate. Dostop je prav tako lepo označen in enostaven.

Podatki o ferati

Zahtevnost: D oziroma E na določenih mestih
Višinska razlika: 180 metrov
Dolžina poti: 220 metrov
Čas vzpona: približno 50 do 60 minut
Dostop: 10 minut
Sestop: 15 minut

Koordinate parkirišča: 46.484928, 13.843474
Koordinate začetka ferate: 46.4871485, 13.8419517
Najtežji del je zračen in izpostavljen. | FOTO: Damijan Kovač

Pri slapu Jerman vas nato čaka prvo prečenje potoka oziroma prvi viseči most, zavarovan z dvema jeklenicama, takoj za njim pa se začne osrednji in najtežji del ferate, ki ima oceno D, nekateri deli oceno E. Precej pogoste so jeklene skobe, ki vam bodo na najtežjih delih pot kar precej olajšale, vmes pa boste še vedno morali stopiti tudi na trenje ali skalne poličke. Tu ni veliko skalnih oprimkov, praktično ves čas se boste vlekli po jeklenici navzgor. Ferata je tukaj precej izpostavljena in zračna, ob vas bo hrumel slap, ki bo dal plezalnemu podvigu prav posebno noto.

Najtežjemu delu sledi lažji prehod. | FOTO: Tadeja Magdič

Po koncu prvega dela vas časa nekoliko lažji prehod v notranjost soteske, kjer se prostor zoži in zapiha hladen piš, ki prinese vodne kapljice in vas prijetno ohladi. Pot boste nadaljevali po notranjosti soteske vse do drugega visečega mosta. Ko boste prečili potok, vas čaka vstop v zadnji del ferate.

Del ferate neposredno nad slapom, kjer je lažji prehod. | FOTO: Tadeja Magdič
Ferata je bila odprta 29. julija 2019. Čeprav se sprva niso mogli odločiti, kako jo poimenovati, je potem dobila ime ferata Jermanov potok ali kar Jermanca.

Opis ferate: športna, zelo težka zavarovana plezalna pot, strmi in zahtevni odseki, velika izpostavljenost na nekaterih mestih.
Pred zadnjim delom vas čaka drugi prehod potoka. | FOTO: Damijan Kovač

Nekateri feratarji se sicer pritožujejo, zakaj so postavili toliko skob, vendar se zdijo kar smiselne, glede na to, da je ferata speljana po soteski ob potoku, kjer je več ali manj vlaga ves čas v zraku, še posebej v ozkem delu je skala vedno vlažna in drseča. Meni se je ferata zdela malenkost težja od Gonžarjeve peči, kljub skobam, ki so nameščene čez vse težke dele. To bi morda lahko pripisala dejstvu, da sem plezalka in da sem na Gonžarci nosila plezalke, v katerih se počutim veliko bolj udobno kot v hribovskih čevljih in da mi je tisti delček Gonžarjeve poti, ki je res težek, minil čisto prehitro.

Konec zadnjega dela ferate | FOTO: Tadeja Magdič
Pogled z vrha drugega prehoda na potok pod nami. | FOTO: Damijan Kovač

Ferata je popoln izlet v vročih poletnih dneh. Midva sva po plezanju skočila še do jezera Jasna v Kranjski Gori, kjer sva se namočila v ledeno mrzli vodi. Izlet lahko uskladite še z obiskom Martuljskih slapov in plezanjem lažje ferate Hvadnik. Jermanca je primerna zgolj in samo za izkušene feratarje in plezalce, ki imajo potrebno moč v rokah in se ne bojijo višine.

Po koncu plezanja sva se osvežila v ledenem jezeru Jasna. | FOTO: Tadeja Magdič
NATISNI ČLANEK