Stari Ljubelj in greben Ljubeljščice: krožna pot do Zelenice

Prekrasa krožna pot, ki vas bo najprej popeljala do koče na „starem“ Ljubelju, nato do razgleden točke na Povni Peči in do najvišje točke grebena Ljubeljščice z nekaj več kot 1700 metrov. Pot se večinoma vije po grebenu in poteka stara graničarska poti od koče na „starem“ Ljubelju in do koče na Zelenici, vse čas hoje boste namreč vijugali med slovensko in avstrijsko mejo, ki jo sicer označujejo belo obarvani kamni, na katerih piše, kje ste in na kateri strani je katera država.

Dva kamnita obeliska krasita stari mejnih prehod na “starem” Ljubelju. | FOTO: Damijan Kovač

Ves čas vas bodo spremljali noro lepi in dih jemajoči razgledi na greben Košute, pa na okoliške vrhove kot so Begunjščico, Veliko vrh, Begunjsko vrtačo, Na Možeh, Stol, pa na Vrtačo. Na desni strani se vam bodo razkrivali avtrijski vrhuvi, na levi slovenski. Od koče naprej vas bo spremljalo bogato rastlinje in podrastje, mene so najbolj presenetile šmarnice. Planinska koča na „starem“ Ljubelju je odprta tudi pozimi, ko po tej nekdanji cesti poteka tudi precej adrenalinsko sankanje.

Pohodna pot se ves čas preplet z bogato zgodovino, ki je se tukaj dogajala, s čimer je tesno povezan tudi gorski prelaz.

Kje parkirati/koordinate
– parkirišče na desni strani tunela
parkirišče na levi strani zraven Kompasa
– plačljivo parkirišče čez most

Težavnost
Sama pot sicer ni pretirano težka, je pa nekoliko bolj izpostavljena po grebenu, kjer je treba biti še posebej pazljiv zaradi drseče podlage. Na dve mestih je treba tudi malo poplezati, pri tem si pomagamo z jeklenico.

Oprema
Pred vstopom na greben je obvestilo, da je priporočena oprema poleg čelade še samovarovalni komplet. Ta nasvet je dobro upoštevati.

Čas hoje

Uradno je sicer s parkirišča, mimo koče na “starem” Ljubelju, preko grebena Ljubeljščice pa do Zelenice, predviden čas hoje 2 uri 50 minut, vendar pot z lahkoto prehodilo v 2 urah in 30 minutah.

Kje se okrepčati

Koča na “starem” Ljubelju – 46.438916, 14.266532
Koča na Zelenici – 46.4290061,14.2335974

„Stari“ Ljubelj, velja za najstarejši gorski prelaz v Evropi in moram priznati, da je presenetil oziroma kar navdušil. Ne le s prijetno leseno planinsko kočo, ki je odprta skozi vse leto, temveč tudi  z dvema kamnitima obeliskoma, ki sta potavljena na meji in pa seveda z razgledi tako na slovensko kot na asvtrijsko stran. Cesta čez prelaz v Karavankah je sicer zaprta za promet od leta 1945, ko je bil zgrajen cestni predor Ljubelj, do takat pa je prijelaz veljal za najbolj strmega na celotnem območju Alp. Septembra tukaj poteka gorska dirka starodobnikov imenovana Hrastov memorial. Po tem, ko je prireditev lani zaradi epidemije odpadla, pa je letošnjem letu načrtovana za 12. september 2021.

Pot poteka po izpostavljenemu grebenu Ljubeljščice, ki vam bo postregel z neverjetnimi razgledi. | FOTO: Damijan Kovač

Pot se potem nadaljuje po grebenu, ko boste prišli iz gozdičku, vas bo pričakala opozorilna tabla, na kateri je zapisano, da smete naprej le, če imate pravo gorniško opremo. Z razlogom. Na dve predelih se je treba spustiti oz dvigniti po jeklenicah, na delu del poti je zaradi zdrsljive podlage in velike izpostavljenosti treba biti še posebej pazljiv.

Za konec lahko splezate eno od dveh ferat na Spodnji Plot, midva sva tokrat šla levi varianto, ki je lažja. | FOTO: Tadeja Magdič

V vročih in sončnih dneh vam priporočam, da seboj vzamete kapo oziroma zaščito pred soncem in dovolj vode, kajti pot po grebenu poteka v celoti na odprtem, sence ni, tako da je lahko zelo vroče.

Vaš cilj oziroma bolje rečeno vmesna postaja je Zelenica, kjer lahko za bombonček ali za trening splezate tudi eno od dveh ferat na Spodnjem Plotu. Gre za športni ferati, pri čemer desna varianta velja za najtežjo ferato pri nas in je namenjena zgolj najbolj izkušenim in psihofizično pripravljenim feratarjem in športnim plezalcem. Prav tako tudi varianta leva ni od muh, saj je na vstopu precej tehnična in od plezalca zahteva precej moči in natančnega stopanja, na tej taisti steni Spodnjega Plota je tudi opremljeno plezališče.