VIDEO: Plezanje ferate Jerman v Gozdu Martuljku

Odločila sva se, da pripraviva sklop videoposnetkov plezanja slovenskih ferat. Objavila sva že video o plezanju dveh ferat na Gradiško Turo v Vipavski dolini, tokrat objavljava posnetek plezanja Jermance, ene zadnjih feratarskih pridobitev pri nas, ferata je ena od dveh ferat v Gozdu Martuljku, zraven nje je v sosednji soteski opremljena tudi lažja ferata Hvadnik.

Ferata je popoln izlet v vročih poletnih dneh. Midva sva po plezanju skočila še do jezera Jasna v Kranjski Gori, kjer sva se namočila v ledeno mrzli vodi. Izlet lahko uskladite še z obiskom Martuljskih slapov in plezanjem lažje ferate Hvadnik. Jermanca je primerna zgolj in samo za izkušene feratarje in plezalce, ki imajo potrebno moč v rokah in se ne bojijo višine.

Podatki o ferati

Zahtevnost: D oziroma E na določenih mestih
Višinska razlika: 180 metrov
Dolžina poti: 220 metrov
Čas vzpona: približno 50 do 60 minut
Dostop: 10 minut
Sestop: 15 minut


Koordinate parkirišča: 46.484928, 13.843474
Koordinate začetka ferate: 46.4871485, 13.8419517

Dostop je izjemno lepo označen in vas bo od parkirišča ob otroškem igrišču vodil vse do vstopa v ferato. Avto parkirate na označenem parkirišču in sledite oznakam. Po približno 10 minutah hoje boste prišli do manjšega zelenega mosta, tik pred predorom. Že s ceste boste opazili jeklenico in začetek ferate. Dostop je prav tako lepo označen in enostaven, v zgornji tabeli s podatki pa boste našli tudi koordinate parkirišča in koordinate vstopa v ferato, ki jih samo kliknete in pot vas bo nato vodila do izbranega cilja.

Ne pozabite nama sledili na najinem Youtube kanalu, kjer bodo kmalu sledile objave še več feratarskih izzivov.