Rad bi živel kot mlinar na Muri, da dolg bil bi dan …

Babičev mlin na Muri v Veržeju je poslednji delujoči rečni mlin na Muri, kjer še danes meljejo žita in pridelujejo moko. Mlin ni le kulturna dediščina, ampak tudi zanimiva turistična atrakcija in je zagotovo ena največjih znamenitosti Prlekije. Poslednji mlin je v lasti družine Babič, sem pa zahajajo tako domačini kot obiskovalci, njegov obisk pa vas bo zagotovo vrnil v neke druge čase.

Miran Babič, po domače Mirč, je že več kot 70 let mlinar na Muri. | FOTO: Damijan Kovač

Rad bi živel kot mlinar na Muri …

… da dolg bi bil dan, da spet bil bi sam, se glasi refren priljubljene skladbe glasbene skupine Chateau. Trdo in težko je življenje mlinarja, vse prej kot romantično je, nama je pripovedoval Miran Babič, Mirč, kot ga kličejo domačini. Skupaj s hčerko Karmen je Mirč je poslednji mlinar, ki je v svojem življenju preživel marsikaj in vam bo z veseljem in brez dlake na jeziku povedal kakšno prigodo. Ujela sva ga v nedeljo dopoldne, ko vodno kolo, ki sicer poganja mlin, miruje. Je pa to dan, ko mlin obišče veliko obiskovalcev. Iskat pridejo moko ali zgolj na ogled. Vstopnina v mlin je sicer simbolična, 1 evro, kupite pa lahko različne vrste moke in žitaric.

Ajdova moka in prosena kaša | FOTO: Tadeja Magdič
Midva sva kupila kilogram ajdove moke in kilogram prosene kaše, za kar sva odštela 4,5 evra.

Del mlina, v katerem meljejo moko, je na bregu reke, kolo, ki ga poganja, pa se nahaja v strugi reke Mure. Pred vrati mlina so starinske slike, ki prikazujejo njegovo zgodovino. Mirč je mlinar že več kot 70 let in je prava lokalna legenda. Posle je sicer pred leti prevzela hčerka Karmen, a Mirč še vedno pomaga pri delu na mlinu. Ker je delo mlinarja zelo težko, pravi, da še ne ve, kaj se bo z mlinom zgodilo po njegovi smrti. Za vodenje sta namreč potrebna najmanj dva človeka.

Notranjost mlina je enostavna in lesena. | FOTO: Damijan Kovač
Kako priti do Mlina na Muri?

Mlin na Muri
Mlinska cesta 25
9241 Veržej
Obrt je pred leti prevzela hčerka Karmen, ki nadaljuje mlinarsko tradicijo. | FOTO: Tadeja Magdič

Mlin poganja reka Mura, ki je ena redkih rek v Sloveniji, na kateri še ni elektrarne. Reka je tudi geografska meja med Prekmurjem in Prlekijo, sicer pa je tako ali drugače dajala kruh okoliškim ljudem. Prleški mlinarji so stoletja mleli moko, iz katere so gospodinje nato pekle domač kruh.

Še zadnji rečni mlin na vodi na reki Muri

Na reki Muri je bilo po drugi svetovni vojni 68 plavajočih mlinov, najbolj znan med njimi je Babičev mlin, ki je že tretji na tej lokaciji. Prvoten mlin je bil na tem mestu postavljen okoli leta 1890. Med leti 1945 do 1965 so mlini propadali drug za drugim, tako hitro, da so ostali samo trije, po 1965 pa so Babičevi ostali sami. Nazadnje je bil Babičev mlin obnovljen leta 1990. 

Leseno kolo poganja reka Mura. | FOTO: Tadeja Magdič

Ker je delo mlinarja težko, stare tehnologije pa so zamenjale modernejše, je od mlinarske dediščine danes ostalo zelo malo.

Mlin na Muri je prleška atrakcija, ki jo morate obiskati. | FOTO: Tadeja Magdič
NATISNI ČLANEK