Ljutomer je biser Prlekije in pionirsko mesto številnih zgodovinskih dogodkov

Na kaj najprej pomislite, če vam rečem Prlekija? Na dobro vino in hrano, ravnino, kamor seže pogled? Morda pomislite na vinorodne griče, trte in prijazne ljudi? Ja, Prlekija je vse to in še veliko več. Pešpoti in kolesarske steze vas bodo ponesle med živo zelene vinograde, ustavite se lahko ob najlepših razgledih ali obiščete tradicionalne vinske kleti. In lahko vam obljubim, da v Prlekiji od hiše zagotovo ne boste šli praznega želodca in suhih ust.

Ljutomerska cerkev, pred katero je bil posnet prvi slovenski film. | FOTO: Tadeja Magdič

Prlekija je regija, v kateri ima praktično vsaka vas svoje narečje, ljudem pa je skupno, da so neverjetno gostoljubni in prijazni. Očarali ali celo morda začarali vas bodo lično urejeni vinorodni griči, prostrane njive, ki ob sončnem zahodu zasijejo zlato rumene barve, in gozdovi, kamor seže pogled. Prlekija je zagotovo kraj, kjer se boste popolnoma sprostili in prepustili ter za vsaj nekaj časa pozabili na vse skrbi.

Za regijo so značilni lepo urejeni vinogradi. | FOTO: Damijan Kovač

Prlekija in Prekmurje sta še vedno precej neodkriti in pogosto spregledani regiji v severovzhodnem delu Slovenije. In ravno to je, poleg številnih drugih, eden od razlogov, zakaj se morata letos znajti na vašem popotniškem seznamu.

Prleški simboli: klopotec, štorklja, bučno olje, mlin na Muri

Tradicionalna prleška hrana: prleška tunka, zaseka, kisle murke, zabeljeni ajdovi žgojnki, prleška gibanica, kvasenice, smetanova krompirjeva župa, svinjska pečenka
Štorklja je eden od simbolov Prlekije. | FOTO: Tadeja Magdič

Ljutomer je pionirsko mesto z bogato kulturno dediščino

Najlažje vam bo pot začeti v Ljutomeru ali po domače Lotmerku. Mesto je znano po kasaških dirkah in prvem političnem taboru na Slovenskem, prestolnica Prlekije pa se je v zadnjih letih precej spremenila in modernizirala. Vedno večjo prepoznavnost dobiva na račun Grossmanovega festivala filma in vin, prav tako pa velja za pionirsko mesto marsikaterega zgodovinskega dogodka.

Dogodki, ki so Lotmerk postavili na zemljevid zgodovine

1868 je bil prav v parku ob mestnem bazenu v Ljutomeru organiziran prvi slovenski politični tabor, ki se ga je udeležilo med 6000  in 7000 ljudi. Narodnjaki in številni drugi napredni Slovenci so zahtevali zakonsko pravico do celovitosti dežele, naroda, jezika, šolstva in uradovanja v slovenščini. Park je danes zeleno srce Ljutomera, je lično urejen s klopcami in veliko zelenja.

Pred več kot 150-mim leti je Lotmerk gostil prvi politični tabor. | FOTO: Tadeja Magdič

Leta 1905 je dr. Karol Grossman pred ljutomersko cerkvijo posnel prvi slovenski film. Ljubiteljski snemalec je na filmski zapis ujel odhod od maše. Filmski zapis je bil dolg natanko 30 sekund, posnet pa pred ljutomersko cerkvijo.

Prvi slovenski film je bil dolg natanko 30 sekund. | FOTO: Damijan Kovač

1. avgusta 1958 je v Ljutomeru na Miklošičevem trgu zraven cerkve in župnišča vrata odprla prva samopostrežna trgovina. Na tem mestu je danes prav tako trgovinica – Eko trgovina.

Grossmanov festival filma in vina je celo znana ameriška revija Movie Maker pred leti uvrstila med pet najbolj zanimivih festivalov fantastičnega filma.

Kasaški šport je v Prlekiji še danes izjemno priljubljen. | FOTO: Tadeja Magdič

Prlekija je zibelka kasaškega športa na Slovenskem

12. septembra 1874 so bile na Cvenu pri Ljutomer prirejene prve kasaške dirke v Sloveniji. 26. maja 1875 je bilo registrirano Društvo za dirkanje s kobilami v kasu, ki je drugo najstarejše dirkalno društvo v Evropi. Septembra 1954 so bile prve dirke na novem hipodromu v Ljutomeru, julija 1955 pa je bil tukaj organiziran prvi jugoslovanski derbi.

Vabilo na kasaške dirke leta 1874. | FOTO: Tadeja Magdič
Ljutomerski kasač je avtohtona pasma dirkalnega konja, ki je nastala s križanjem. Pasmo so začeli na območju načrtno vzrejati pred približno 150 leti, medtem ko prvi zapisi o ljutomerskem konju segajo že v 18. stoletje. Gre za zelo atletsko žival, ki ima izrazite hode, še posebej kas. Uporablja se ga za kasaške dirke, jahanje in vprege.
Avtohtoni ljutomerski kasač je izjemno elegantna in atletska žival. | FOTO: Tadeja Magdič

Kaj še lahko počnete v Prlekiji?

 • Urejene kolesarske in pohodne poti dajejo imenitne možnosti za raziskovanje celotne pokrajine.
 • Izbirate lahko med mnogimi termami (Banovci, Velika Nedelja, Radenci, Moravske Toplice …).
 • Spustite se po reki Muri – s čolnom, kanujem, raftom ali supom.
 • Z brodom se lahko zapeljete iz Prlekije v Prekmurje ter nazaj.
 • Raziskujete lahko lokalne znamenitosti in si ogledate kasaške dirke.
 • Obiščite poslednji rečni mlin na reki Muri – Babičev mlin.
 • Obiščite vinorodno območje Jeruzalem s svojimi domačimi kletmi, tavernami in lončarstvo Unikat Belec.
 • Muzeji: Muzej kasaškega športa, Čebelarski muzej na Krapju pri Moti
S čolnom, kanujem, raftom ali supom se lahko med drugim spustite po reki Muri. | FOTO: Tadeja Magdič

Kje boste našli kaj dobrega za pod zob?

 • Gostišče Taverna, Svetinje (okusna hrana in kakovostno vino) je gostišče z enim najlepših razgledov na Prlekijo in prleške vinograde.
 • Za dobro domače kosilo obiščite Gostišče Stari hrast, Radomerje.
 • Če pa vam zadiši pica, ne spreglejte Picerije Oxigen, Ljutomer.

Ko boste obiskali Prlekijo, ne morete mimo prleškega Jeruzalema. V mistično pokrajino naj bi se menda v 13. stoletju zaljubili celo nemški vitezi križarji, ki so se vračali z bojev v Sveti deželi. Vas zanima, od kod je prleški Jeruzalem dobil svoje ime? Potem si preberite članek.

NATISNI ČLANEK