V Prlekiji že ropota največji klopotec na svetu

Prišel je čas za postavljanje lesenih klopotcev, ki že počasi naznanjajo prihod jeseni in s tem začetek trgatev. Mesec avgust je tradicionalno mesec postavljanja klopotcev v Prlekiji in tudi letos so na griču Strmec v naselju Hermanci postavili največjega na svetu. Orjak, ki se je leta 2016 uradno vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov, tehta okrog 850 kilogramov, premer njegovih vetrnic pa meri nekaj manj kot 21 metrov in je zagotovo svojevrstna turistična atrakcija. Že 11-to leto klopotec v Hermancih ostaja največji na svetu.

Največji klopotec na svetu že ropota v Hermancih. | FOTO: Damijan Kovač

Ideja o največjem klopotcu na svetu je zrasla na zelniku domačina Stanka Habjaniča. Gradnja večjih klopotcev je namreč njegov hobi, s tem pa nadaljuje družinsko tradicijo, kajti klopotce velikane sta izdelovala že njegov oče in dedek. Prvega velikana je izdelal že leta 2009, za njegovo izdelavo je že porabil dva meseca dela oziroma 300 delovnih ur. A je bil takrat klopotec nekoliko manjši, saj je premer vetrnic meril dobrih 17 metrov. Potem pa so ga vsako leto malo povečali, končno podobo in velikost pa je dobil leta 2014. Klopotec stoji sredi Ljutomersko-Ormoških goric, za to območje so značilni štirikraki klopotci.

Klopotec stoji točno na meji med ljutomersko in ormoško občino. | FOTO: Tadeja Magdič
Neverjetne mere največjega klopotca na svetu

Premer vetrnice meri 20,58 metra, štiri krila so narejena iz smerkovega lesa in so na hrbtni strani zaradi vetra ojačana. Eno leseno kladivo, ki mu Prleki po domače rečemo kar mackel, je težko kar 20 kilogramov, leseni podstavek meri 3 metre in je težak 160 kilogramov. Celoten klopotec pa tehta neverjetnih 850 kilogramov.

Klopotci naj bi od trte odganjali ptice in ostale škodljivce, po ljudskem izročilu se jih v goricah začne navadno postavljati tam okrog 15. avgusta, lahko prej ali tudi kasneje.

Do klopotca vodijo zeleni smerokazi | FOTO: Damijan Kovač
Kako do največjega klopotca na svetu?

Opis poti
Najlažje boste klopotec našli s pomočjo navedenih koordinat, saj se nahaja med griči, točno na mejo med ljutomersko in ormoško občino, nedaleč stran od slovensko-hrvaške meje. Do njega vodi nekoliko slabša cesta, ki je na zadnjem odseku makadamska. Iz Ljutomera se peljete proti Stročji vasi in potem pot nadaljujejete proti naselju Nunska Graba. Tukaj potem sledite tabli za naselje Hermanci, ki pa je zelo razvejeno. Ob cesti boste nato zagledali majhne zeleno sive table, na katerih piše klopotec. Sledite jim.

Koordinate: 46.4894 16.2364
Potomka najstarejše trte na svetu letos že rodi. | FOTO: Tadeja Magdič

Ob največjem klopotcu so, kot se za rekorderja spodobi, junija 2018 posadili potomko najsterjše trte na svetu, ki je letos že obrodila prve trte. Gre za potomko 400 let stare trte z mariborskega Lenta, ki obrodi sorto imenovana žametna črnina.

Največji klopotec na svetu so letos postavili točno 15. avgusta, njegovo postavitev pa je fotografiral domačin Srečko Gregorinčič, ki zase pravi, da je pravi Prlek po duši in srcu.

Klopotec vsako leto postavljajo s pomočjo okoliških gasilcev. | FOTO: Srečko Gregorinčič

Klopotec bo v Hermancih na hribu Strmec stal vse do trgatev in je zagotovo ena taka zanimiva lokalna znamenitost, ki si jo je vredno ogledati.

NATISNI ČLANEK