VIDEO: Plezanje ferate Jerman v Gozdu Martuljku

Odločila sva se, da pripraviva sklop videoposnetkov plezanja slovenskih ferat. Objavila sva že video o plezanju dveh ferat na Gradiško Turo v Vipavski dolini, tokrat objavljava posnetek plezanja Jermance, ene zadnjih feratarskih pridobitev pri nas, ferata je ena od dveh ferat v Gozdu Martuljku, zraven nje je v sosednji soteski opremljena tudi lažja ferata Hvadnik.

Ferata je popoln izlet v vročih poletnih dneh. Midva sva po plezanju skočila še do jezera Jasna v Kranjski Gori, kjer sva se namočila v ledeno mrzli vodi. Izlet lahko uskladite še z obiskom Martuljskih slapov in plezanjem lažje ferate Hvadnik. Jermanca je primerna zgolj in samo za izkušene feratarje in plezalce, ki imajo potrebno moč v rokah in se ne bojijo višine.

Podatki o ferati

Zahtevnost: D oziroma E na določenih mestih
Višinska razlika: 180 metrov
Dolžina poti: 220 metrov
Čas vzpona: približno 50 do 60 minut
Dostop: 10 minut
Sestop: 15 minut


Koordinate parkirišča: 46.484928, 13.843474
Koordinate začetka ferate: 46.4871485, 13.8419517

Dostop je izjemno lepo označen in vas bo od parkirišča ob otroškem igrišču vodil vse do vstopa v ferato. Avto parkirate na označenem parkirišču in sledite oznakam. Po približno 10 minutah hoje boste prišli do manjšega zelenega mosta, tik pred predorom. Že s ceste boste opazili jeklenico in začetek ferate. Dostop je prav tako lepo označen in enostaven, v zgornji tabeli s podatki pa boste našli tudi koordinate parkirišča in koordinate vstopa v ferato, ki jih samo kliknete in pot vas bo nato vodila do izbranega cilja.

Ne pozabite nama sledili na najinem Youtube kanalu, kjer bodo kmalu sledile objave še več feratarskih izzivov.

NATISNI ČLANEK