Potovalni nasveti za potovanje v Ekvador

Ekvador je država, po kateri je potovanje tudi zaradi njene majhnosti in preprostosti precej enostavno. Vse je na dosegu roke, cene so v ameriških dolarjih, imajo dobro razvit avtobusni in letalski promet. Še najbolj zahteven del poti bo – če se boste tja odpravili – potovanje na Galapaško otočje.

Razgled na barvite hiške Cerro Santa Ana v mestu Guayaguil. | FOTO: Tadeja Magdič

Denar in dvigi gotovine

Ekvador kot ena redkih držav zunaj ameriškega ozemlja uporablja ameriške dolarje, kar nam vsekakor olajša menjavo valute.

Denar boste na bankomatih dvigovali brez večjih težav, vendar nujno pred odhodom obvestite svojo banko. Morda ima vaša banka kakšne omejitve glede dvigovanja. Večina bankomatov sprejema Viso, nekateri tudi Maestro, v trgovinah je možno plačevanje z Mastercardom. Dvigovanje pa je popolnoma varno, sva pa na dveh bankomatih plačala 2,7 evra provizije.

Zdravje in cepljenja

Priporočena cepljenja za Ekvador so: rumena mrzlica, hepatitis A+B, tetanus in tifus, če boste šli na malarična območja, pa antimalariki. Midva sva uporabljala antimalarik malarone, ko sva odpotovala v amazonski pragozd.

Njihove lekarne so dobro založene, cene zdravil pa nizke v primerjavi z našimi. Dobili boste lahko tudi nekatere slovenske izdelke, recimo linex.

Ekvadorci so topli in nasmejani ljudje. | FOTO: Tadeja Magdič

Viza

Slovenski državljani za vstop v Ekvador vizuma ne potrebujejo.

Varnost potovanja in higiena

Ves čas potovanja po Ekvadorju sva se počutila popolnoma varno in nisva imela nobenih težav. Ljudje so prijazni, vsekakor pa se je treba obnašati odgovorno, če se želimo težavam izzogniti.

Uporaba straniščnega papirja je v javnih straniščih omejena, za njegovo uporabo pa morate praktično povsod doplačati. Podobno kot v Iranu morate tudi v Ekvadorju uporabljen papir odložiti v koš ob školjki, nikakor ga ne smete odvreči v školjko.

Kako potovati po državi?

Potovanje po Ekvadorju je precej enostavno, saj imajo dobro razvit sistem avtobusnih povezav, ki so zelo poceni, in tudi več nizkocenovnih letalskih družb. Hostli so poceni in kakvostni, hrana pa enostavno odlična. Seznam, kaj vse lahko počnete v tej majhni latinskoameriški državi, pa je neverjetno dolg.

Na izlete vas bodo peljali tudi v manjših minibusih. | FOTO: Damijan Kovač

Med drugim v Ekvadorju letijo letalske družbe Latam, Avianca in Tame, ki vozijo tudi na Galapaško otočje.

Višinska bolezen

Quito je druga najvišje ležeča prestolnica na svetu, saj leži na višini 2.850 metrih nadmorske višine. To je skoraj toliko kot je visok naš Triglav (2.864  m). Ko boste prispeli v prestolnico, se boste skoraj zagotovo srečali z višinsko boleznijo, vsaj v blažji obliki.

Znaki višinske bolezni: izguba apetita, slabost, bruhanje, občutek nemoči, vrtoglavica, nespečnost, nezanesljiv korak, opotekanje in težave s koncentracijo.

Kako si pomagati?

Najbolj učinkovit način je postopna in počasna aklimatizacija, če posebej, če se odpravljate na kakšen visok vulkan. Po nekaj dnevih v Quitu bo že veliko bolje. Takrat lahko skočite na izlet na vrh kabinske žičnice TeleferiQa na višini 3.945 metrov.

Quito leži na 2850, postaja TeleferiqQe pa na 4000 nadmorskih metrih višine. | FOTO: Damijan Kovač

Aspirin vam bo pomagal omiliti šibkejše simptome, saj redči kri. Na recept pa lahko dobite tudi zdravilo diamox, ki pa pride prav pri večji višini. Vsekakor pa je previdnost nujna, saj je višinska bolezen smrtonosna!

Obisk amazonskega pragozda

Midva sva potovala v naravni rezervat Cuyabeno, kjer sva preživela nekaj izjemnih dni.

Ekvadorska hrana – pečen morski prašiček in amazonski črvi

Hrana v Ekvadorju je noro dobra in okusna. Na voljo je veliko svežega sadja in pekočih jedi z rižem. Za obrok hrane boste odšteli med 2 in 4 dolarji.

Večino banan, ki jih kupimo pri nas, uvozimo iz Ekvadorja. | FOTO: Tadeja Magdič

Ekvador je ena največjih izvoznic banan in večina sadežev na naših trgovskih policah prihaja prav od tam. Torej, najejte se svežih ekvadorskih banan.

Izjemno okusen in sveže pripravljen zajtrk v hostlu v Quitu. | FOTO: Tadeja Magdič

Ekvador je prav tako velika pridelovalka kave in čokolade, vendar, ironično, boste zelo težko dobili dobro kavo. Če imate dober želodec in željo po kulinaričnem eksperimentiranju, lahko poskusite dve tradicionalni ekvadorski eksotični jedi: pečenega morskega prašička in pečene amazonske črve, imenovane chontacuros.

Ena od ekvadorskih specialitet: pečen morski prašiček. | FOTO: Tadeja Magdič

Kodeks oblačenja

Ekvador je katoliška država, v kateri živi okrog 90 odstotkov katoličanov. Nekoč so bili ljudje precej bolj verni kot današnja mladina. Morda vas bodo malo čudno gledali, če boste preveč razgaljeni. V Quitu, recimo, nihče razen tujcev in potnikov ne nosi kratkih rokavov in hlač.

V Quitu so priporočene dolge hlače in rokavi. | FOTO: Damijan Kovač

Najboljši čas za obisk Ekvadorja in Galapaškega otočja

Ga, milo rečeno, ni. Ekvador je kljub svoji majhnosti geografsko izjemno raznolik: amazonski pragozd, Galapaško otočje, avenija vulkanov, vedno deževen Banos. Ne morete izbrati popolnega trenutka.

Ekvador je dežela prijaznih ljudi, ki te sprejmejo odprtih rok. | FOTO: Damijan Kovač

Država je razdeljena na tri klimatsko povsem različne dele. V grobem pa bi lahko rekla, da ima dva letna časa, in sicer mokro in suho sezono, leži pa neposredno ob ekvatorju.

Vstop na Galapaško otočje

Za vstop na Galapagos veljajo precej strogi pogoji.

Nastanitve – cene in priporočila

Cene namestitev na celinskem Ekvadorju so bistveno nižje kot na Galapaškem otočju. Za zasebno sobo za dve osebi sva plačala med 30 in 35 dolarjev na noč, kar znaša nekje 27 in 32 evrov. Seveda so nočitve lahko tudi veliko cenejše.

Namestitve so udobne in precej ugodne – soba na otoku Santa Cruz. | FOTO: Tadeja Magdič

Na Galapagosu so namestitve precej dražje – nama je uspelo najti sobo po dokaj ugodni ceni. Za hostel na otoku Santa Cruz sva plačala 30, za hostel na otoku Isabela pa 40 dolarjev na noč, kar znese 27 oziroma 36 evrov na noč za dve osebi.

Spodaj je priložen seznam namestitev, s katerimi sva bila zelo zadovoljna. Izpostavila bi hostel v Quitu, kjer so stregli RES NAJBOLJŠE zajtrke.

NAMESTITVE

  • Quito: Communitz Hostel***** (Izjemen hotel, izjemna čistoča in daleč najboljši zajtrki, hostel si zasluži najvišjo mogočo oceno. Naročite si lahko tudi večerjo, ki je navadno kot ena manjša zabava. Pod hostlom je tudi agencija, kjer ti pomagajo vse organizirati, edina težava je morda to, da je v nadstropju, kjer je kuhinja (glasno))
  • Naravni rezervat Cuyabeno: Cuyabeno Dolphin Lodge**** (Simpatičen lodge, ki nudi vse, kar potrebujete, hrana je dobra, njihovi vodiči pa angleško govoreči.)
  • Baños de Agua Santa: Erupcion Art hotel in hostel*** (Izjemna lokacija, dobra čistoča, restavracija v hostlu.)
  • Guayaquil: Nucha Pacha hostel**** (Vse super, ima čisti bazen za ohladitev v vročih dneh, le lokacija je malo oddaljena, kar mu zniža oceno, čeprav več kot dva dni nimate kaj početi v mestu, je pa hostel zelo blizu letališča, kar je velika prednost.)
  • Puerto Ayora, Galapagos: El Pinzon hostel**** (Simpatični hostel s precej dobro lokacijo, saj je od glavne ulice v mestu oddaljen le nekaj deset kilometrov.)
  • Puerto Villamil, Isabela: Hostel Insular**** (Super hostel, čist, le kuhinja ni bila dobro urejena, lokacija super, prijazni zaposleni.)

Sicer pa je potovanje po tej majhni deželi precej enostavno in si ga boste z lahkoto organizirali sami, brez potovalnih agencij.

NATISNI ČLANEK